Clubs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland pagina

Noord-Holland | 28 januari 2021

Clubs

Bij Groen Geel zorgen we voor elkaar

Agnes van der Weide is actief bij korfbalvereniging Groen Geel Wormer. Je zou haar een echte Groen Geler kunnen noemen want ze zet zich al 45 jaar in voor de club. En zij niet alleen. Het hele gezin Van der Weide is een typisch korfbalgezin. Bij Groen Geel zorgen ze niet alleen voor elkaar. Agnes zorgt er ook voor dat kinderen uit gezinnen met weinig geld, lid kunnen worden. Door de goede samenwerking tussen het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Groen Geel konden afgelopen seizoen maar liefst 13 kinderen korfballen die anders niet mee hadden kunnen doen.

Korfbalvereniging Groen Geel

Agnes van der Weide 'Bij Groen Geel zorgen we voor elkaar'

“Ik heb het korfbal 45 jaar geleden via mijn man ontdekt,” vertelt Agnes. “Hij was toen al actief als speler en achter de schermen bij Groen Geel. Toen ik met hem trouwde, trouwde ik ook met de club. Als katholiek meisje was het in mijn

jeugd niet gewoon om te korfballen maar het werd al snel duidelijk dat ik organisatorisch en administratief wél een rol kon spelen. Ik heb van alles gedaan, van wedstrijdsecretariaten, contactpersoon tot het opzetten van een kledingcommissie. Inmiddels hebben we vier kinderen en acht kleinkinderen. Ook onze kinderen zijn echte Groen Gelers en hebben alle vier bij Groen Geel gespeeld en waren ook achter de schermen actief. Dat is nog steeds zo. Rondom het schoolkorfbal worden veel activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Veel kinderen trekken mede daardoor naar het korfbal. Niet alleen vanwege de sport maar ook vanwege de sfeer en de saamhorigheid. Heel veel stelletjes ontmoeten elkaar op de feesten.”

Intermediair voor het Jeugdfonds

“Sinds januari ben ik met pensioen,” vertelt Agnes. “Ik werkte op de administratie van een basisschool en was daar ook intermediair van het Jeugdfonds. Daardoor ken ik de armoedeproblematiek van nabij. Ik sprak ouders die weinig geld hadden, hielp mensen met het invullen van formulieren voor de gemeente maar deed ook aanvragen voor hen bij het Jeugdfonds. Ik was ook betrokken bij de oprichting van het Jeugdfonds in Wormer en heb nauw met de gemeente samengewerkt om het aanvraagformulier voor de ouders eenvoudiger te maken. Bij Groen Geel werd de contributie door het Jeugdfonds betaald en het restantbedrag gebruikt om sportkleding te kopen bij een lokale sportwinkel. Het mooiste zou zijn als Sociale Zaken van de gemeente mensen bij het aanvragen van een uitkering, laat weten dat het Jeugdfonds bestaat.”

Veerkrachtiger

“Ik zie kinderen groeien als ze een tijdje lid zijn. Ze leren samenwerken, winnen, verliezen, incasseren. Ze worden veerkrachtiger. Daar hebben ze ook in de maatschappij iets aan. In het kader van goed burgerschap ook erg belangrijk. Het is voor de maatschappij heel belangrijk dat kinderen sporten. Bij ons in Wormer zijn onze pinksterkampen een begrip maar ook allerlei themafeesten bij de club. Wormer is een multiculturele samenleving waarbij sporten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Bij Groen Geel korfballen kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond. Bij Groen Geel zorgen we voor elkaar, dat weten de ouders. Ze krijgen andere vriendjes en vriendinnetjes, spelen de hele dag met elkaar buiten. Heel waardevol.”

Lees ook

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.