Sport en Cultuur

3 september 2020

Sport en Cultuur

Kiki Bertens: ‘Het is belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om te sporten. Ook als je ouders het niet kunnen betalen’

Tennisster Kiki Bertens bracht eerder dit jaar het boek ‘Tennis met Kiki’ uit. Een tof vormgegeven boek om kinderen en jongeren warm te maken voor deze mooie sport. De opbrengst gaat naar ons fonds. We vroegen Kiki wat tennis voor haar betekent en waarom ze het belangrijk vindt dat kinderen en jongeren sporten. 

Waarom heb je ervoor gekozen om de opbrengst van je boek te doneren aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur?

Opbrengst boek 'Tennis met Kiki' naar Jeugdfonds Sport & Cultuur“Omdat ik het heel belangrijk vind dat iedereen de kans krijgt om te sporten. Ook als je ouders het niet kunnen betalen. Het is een goede uitlaatklep, je leert er heel veel van als kind en het is erg goed voor je ontwikkeling en gezondheid natuurlijk om lekker te sporten.”

Waarom vond je tennissen als kind al leuk?

“Ik zag tennis gelijk als een uitdaging hoe vaak ik de bal over het net kon slaan. En ik was als kind ook graag actief bezig. Toen ik eenmaal wedstrijden ging spelen, en voelde hoe het was om te winnen, dat is zo speciaal en dat is eigenlijk nooit veranderd.”

Ik ben heel blij en trots dat ik iets terug kan doen voor alle kinderen in Nederland!

Wat heeft tennis je gebracht?

“Heel veel. Het heeft me bijvoorbeeld geleerd om over angsten heen te komen. Ik vond het vroeger al eng om voor vijf mensen een wedstrijd te spelen. En nu sta ik in grote stadions!”

Je kunt je vast goed uitleven tijdens het meppen tegen een bal. Waarom is het belangrijk dat kinderen zich kunnen uitleven?

“Zodat ze alle zorgen die ze thuis of op school hebben, even helemaal kunnen vergeten. Gewoon bezig zijn met tegen de bal slaan en lekker actief zijn.”

De kinderen die door het Jeugdfonds gesteund worden, hebben thuis niet genoeg geld om lid te worden van een sportclub. Konden jouw ouders de tenniscontributie en bijkomende kosten altijd opbrengen?

“De eerste jaren konden ze de contributie en de training gewoon opbrengen. Maar toen ik steeds meer ging trainen werd het wel heel duur. Gelukkig had ik goede mensen en sponsoren om mij heen toen die mij heel erg geholpen hebben. Dat was heel belangrijk, anders had ik nooit aan mijn carrière kunnen beginnen, en zelfs moeten stoppen met tennis. En had ik dus nooit kunnen staan waar ik nu sta.”

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.