Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 20 december 2019

Clubs
Lokaal Verhaal

Kenpo-trainer Hill Kopuit: “Supermooi om kinderen te helpen zich te ontwikkelen”

Via Jeugdfonds Sport & Cultuur kun je vrijwel elke sport kiezen die je wilt. Of het nu voetbal of tennis is, of… kenpo. Kenpo is, kort gezegd, een variant op karate. Bij Action Kenpo Karate in Culemborg sporten verschillende kinderen met hulp van Jeugdfonds Sport & Cultuur, een aantal stond afgelopen oktober zelfs te stralen op het EK. Trainer Hill Kopuit vertelt waar hij kan over de mogelijkheden van JFSC. “Niet kunnen sporten is heftig, bij ons kan iedereen meedoen.”

“Kenpo is eigenlijk de kunst van het straatvechten en is in Amerika ontwikkeld door de bodyguard van Elvis,” vertelt Hill. “Het is een zelfverdedigingssysteem gebaseerd op straatsituaties, waarbij je leert jezelf zo snel en effectief mogelijk te verdedigen. Maar inmiddels heeft kenpo zich ontwikkeld tot volwaardige sport. Op het EK doe je bijvoorbeeld kata’s, bepaalde vastgelegde bewegingen, of je studeert een vechtsequentie in. Je kunt ook pointsparren, waarbij je zo snel mogelijk je tegenstander moet raken. Daar heb je een goede conditie voor nodig, na een minuutje sta je al te hijgen.” Kenpo is meer dan motoriek. “Er is ook een mentaal aspect in de lessen. Het gaat over zelfvertrouwen en hoe je jezelf in bepaalde situaties kunt gedragen. Vroeger kon ik mijn rust niet bewaren, sinds ik kenpo doe is dat heel anders.”

Veel aandacht voor JFSC

De Stichting Action Kenpo Karate bestaat sinds 2015. “Ik had zelf les in Maarssen, daar hadden ze de U-pas. Dus toen ik zelf een school begon ben ik meteen gaan uitzoeken hoe dat hier in Culemborg zat. In het begin was het nog even zoeken naar welke intermediair ik ouders kon doorverwijzen. Inmiddels is er bijna op elke school een en heb ik twee vaste aanspreekpunten, dus dat loopt goed. Ik ben ook blij dat er in Culemborg zoveel steun is voor het initiatief.” Hill merkt dat ouders het lastig vinden hulp te vragen. “Ik spreek ouders altijd buiten de les, vanwege de privacy, kinderen weten van elkaar ook niet wie er via Jeugdfonds Sport & Cultuur sport en wie niet. Die moeten gewoon onbezorgd kunnen sporten. Daarom is het ook zo belangrijk breed en vaak over JFSC te praten, zo kunnen we ouders over de drempel helpen.”

Eigen investering van de stichting

Hill helpt Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland niet alleen met aandacht, de stichting steekt er ook eigen middelen in. “Kijk, als een ouder door JFSC is geaccepteerd, dan ga ik niet meer in discussie. Dan komt het kind sporten, punt. En gewoon twee of drie keer in de week, ook al is het vaste contributiebedrag vanuit JFSC net aan toereikend voor één keer in de week. Ik doe dat graag voor de kinderen en ik weet dat meer sportaanbieders dat doen. En dan nog blijven er kostenposten over die voor ouders lastig kunnen zijn. Zoals de bijdrage aan de overkoepelende organisatie, de aanschaf van een pak of extra kosten om mee te doen aan het EK. Gelukkig was het laatste EK in Nederland en hebben seniorleden en bedrijven die kosten gesponsord. Action Kenpo Karate Culemborg is ook in dat opzicht een hechte club.”

Kinderen zien groeien

Aan de ontwikkeling van alle jeugdleden ziet Hill hoe belangrijk sport is. “Veel kinderen komen hier binnen met het koppie omlaag, durven niks te zeggen in de les. Langzaam zie je het zelfvertrouwen groeien en komen ze zelf met vragen of verhalen. Ook ouders zien de ontwikkeling in de weerbaarheid, concentratie en zelfvertrouwen van hun kind. Dat is mijn grote passie: mensen verder helpen. En dan is het helemaal geweldig als je met zo’n jeugdgroep op het EK staat. Vooral het goud van ons meisjesteam was een verrassing. De tegenstander was heel sterk en had veel hogere banden dan onze meiden, maar daar trokken die zich niks van aan. Dat maakt me supertrots!”

Meer informatie:  www.action-kenpo-karate.nl.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.