Gezinnen

Naar Jeugdfonds Sport Amsterdam pagina

Amsterdam | 2 april 2020

Gezinnen

Jory (16): ‘Ik wil gewoon lekker buiten bezig zijn’

De coronacrisis heeft het land tot stilstand gebracht. Kinderen gaan niet naar school, sportscholen en culturele instellingen zijn gesloten. Ook Jory (16) zit thuis, eigenlijk zou hij in april starten bij een wielrenvereniging maar ook dat gaat niet door. Hoe gaan de Amsterdamse Jory en zijn moeder Kerstin om met deze situatie? 

Kerstin en zoon Jori | Jeugdfonds Sport & CultuurJory zit in de vierde van het vmbo en zou dit jaar examen doen. Maar nu even niet. “Het examen gaat niet door,” zegt Jory. “Ik krijg wel mijn diploma want ik sta er goed voor. Maar ik mis school en mijn vrienden wel en er is geen diploma-uitreiking of schoolfeest. Ik zie mijn vrienden wel online. Het is wel apart zo de hele dag thuisIk game een beetje en ik ga fietsen met mijn stiefvader. 

Schaken en wielrennen

Jory houdt van schaken en wielrennen, een bijzondere combinatie. Fietsen doet hij vooral met zijn stiefvader. “Ik zou starten bij een wielrenvereniging, wel jammer dat dat niet doorgaat. Gelukkig heb ik wel een racefiets, dus nu fiets ik met mijn stiefvader. Het is lekker om actief bezig te zijn. Ik houd niet echt van teamsporten zoals voetballen. Ik wil gewoon lekker buiten bezig zijn. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn stiefvader woont in Leimuiden. Ik ben daar vanuit Amsterdam naartoe gefietst. Schaken vind ik ook heel gaaf. Daar moet je veel bij nadenken, net als bij wiskunde wat ik ook leuk vindIk zit op een schaakclub maar ook daar kan ik nu niet naar toe, we spelen wel regelmatig potjes online. Eerlijk gezegd hoop ik wel dat dit coronagedoe snel voorbijgaat. Het duurt best lang.”  

Ik wil niet dat Jory de hele dag thuis zit

“Een beetje saai,” antwoordt Kerstin op de vraag hoe het met haar gaat. “Ik voel me opgesloten. Ik ben coupeuse maar het werk ligt helemaal stil. Het heeft ook gevolgen voor mijn inkomen maar we moeten afwachten of er voor ons een regeling komt. We hebben de laatste weken alleen maar mondkapjes gemaakt. Ik werk maar drie dagen in de week dus we leven van een minimuminkomen. Daarom ben ik blij dat het Jeugdfonds bestaat, het is toch een steuntje in de rug. Ik vind het belangrijk dat Jory iets doet, ik wil niet dat hij de hele dag thuiszit. Het is belangrijk dat hij traint, zeker nu want hij heeft ook last van zijn longen. We wonen in Amsterdam-Noord, maar mijn vriend woont in Leimuiden. Jory kan het heel goed met hem vinden, van hem heeft hij de passie voor fietsen.  

Weet je, het is goed als mensen zoals ik zich niet schamen. Je kunt er niets aan doen als je weinig inkomen hebt. Ik wil dat Jory ook buiten school dingen kan doen, lekker kan sporten. Dankzij jullie kan dat.”

Wielrennen met Jeugdfonds Sport & Cultuur

 

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.