Clubs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg pagina

Limburg | 25 juni 2024

Clubs

John Gubbels: ‘SMK laat je groeien!’

John Gubbels is directeur van SMK muziek en dans in Kerkrade. Bij SMK zijn ze ervan overtuigd dat het ontdekken en ontwikkelen van talenten door muziek en dans zorgt voor persoonlijke groei en meer harmonie in de samenleving. Dit geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst, muzieksmaak, niveau, doel of het formaat van de beurs. Mede met steun van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg kunnen kinderen ook bij SMK meedoen.

Met het programma ‘Meer Harmonie in de Samenleving’ legt SMK de verbinding met het onderwijs en het sociaal culturele domein. Samen willen zij mogelijke belemmeringen om deel te nemen aan muzikale culturele activiteiten weghalen, voor ieder kind. Een structurele en duurzame samenwerking levert een positieve bijdrage aan het welbevinden, participatie en inclusie binnen de regio. En besteedt hiermee op een preventieve manier aandacht aan de zorg voor de jeugd.

Muziek en dans op school

Zo’n 300 kinderen hebben inmiddels al met steun van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg kunnen deelnemen aan muziek- en danslessen bij SMK. In totaal bereikt het SMK nu ongeveer 8.000 kinderen in de gemeente Landgraaf, Kerkrade en Brunssum. Deze kinderen krijgen op de basisschool muziekles van een vakdocent. Ook na schooltijd biedt SMK diverse projecten aan zoals blazersklassen, koorklassen, dj bands, popbands, enzovoort. Kinderen kunnen zo op allerlei manieren ervaren hoe het is om samen muziek te maken of te zingen.

Samenwerking

John Gubbels licht toe waarom het belangrijk is dat élk kind kan meedoen: “Er zijn grote zorgen over de groeiende armoede in gezinnen en een stapeling van problematieken. Zo blijkt dat één op de vier kinderen in de vier grote gemeenten van Parkstad opgroeit in armoede. Het is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend om muzikaal cultureel actief te zijn. We horen van ouders dat ze het als zeer prettig ervaren dat hun kind deze activiteiten op school mag ervaren en kan meedoen.”

“Aan ons (gratis) naschools aanbod laten niet alle ouders hun kind deelnemen. Ze zijn bang dat hun kind sterk gemotiveerd raakt om verder te willen gaan in muziek of dans, en ze dit niet kunnen betalen. SMK is daarom blij met de prettige samenwerking met Jeugdfonds Sport & Cultuur: zo kan élk kind door een individuele bijdrage toch meedoen – na de kennismaking op school – aan structureel aanbod van muziek- of dansles.”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.