Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 24 maart 2020

Lokaal Verhaal

JFSC-bestuurslid Rita Weeda: “Ik wil alle kinderen bereiken die ons nodig hebben”

De sportafdeling van Jeugdfonds Sport en Cultuur Gelderland bestaat dit jaar tien jaar. Rita Weeda is vanuit verschillende functies al die tijd betrokken geweest. De laatste jaren zet ze als bestuurslid haar netwerk in om nog meer kinderen te kunnen helpen. “Wat ik vooral tegen ouders wil zeggen: een bijdrage van JFSC voor je kinderen is geen gunst, je hebt er recht op, dus vraag het aan!”

Tien jaar geleden sloot Renkum zich als eerste gemeente aan bij JFSC Gelderland. Rita was daar toen wethouder. “Het voorwerk was al gedaan toen ik binnenkwam, in Renkum was men heel duidelijk: iedereen moet kunnen meedoen aan sport en cultuur. Je wilt gewoon niet dat een kind van achter het raam zijn buurmeisje of -jongetje met een sporttas blij ziet vertrekken en zelf niet mee kan.” In alle functies die ze gehad heeft, van wethouder of statenlid tot raadslid en nu bestuurslid, trekt Rita er actief op uit om JFSC bekender te maken en daardoor meer kinderen te bereiken. “Dat is bij mij al van jongs af aan de rode draad. Als je ziet dat er dingen spelen die je liever anders zou zien, moet je in actie komen. Zélf meedoen om het te veranderen.”

Meer dan 2700 kinderen helpen

In 2019 konden 2772 kinderen meedoen aan sport en cultuur via JFSC. Het aantal geeft Rita gemengde gevoelens. “Aan de ene kant willen we natuurlijk toe naar een samenleving waar iedereen mee kan doen en wij niet nodig zijn. Ik ben de eerste die ons opheft als dat kan, en vanuit dat perspectief is 2772 veel. Aan de andere kant weten we dat 1 op 9 kinderen in armoede leeft. Dat zijn er veel meer dan 2700! We moeten dus hard aan de slag blijven om ook die andere kinderen te vinden en helpen.” Ook intermediairs zijn daarbij belangrijk. “Hun passie is onze kracht. Mensen op scholen, bij clubs of in de gezinsondersteuning zien vaak signalen dat er iets speelt op financieel gebied en kunnen mensen aanspreken. Daarnaast is het belangrijk dat ouders laagdrempelig in de buurt terecht kunnen, dat maakt de stap kleiner. We zijn dan ook verschrikkelijk blij met onze huidige intermediairs, maar kunnen er altijd meer gebruiken!”

Samenwerking opzoeken

Een belangrijke taak van het bestuur is om samenwerking met zoveel mogelijk partijen te zoeken. “Elk bestuurslid heeft zijn eigen regio en benadert daarin bijvoorbeeld gemeenten die nog niet meedoen,” vertelt Rita. “De grote uitdaging is dat er veel organisaties zijn op het gebied van armoedebestrijding en we van elkaar niet altijd weten wat we doen. Voor ouders is dat ook lastig. Daarom ben ik ook blij met het nieuwe initiatief Sam&. Als ouder of intermediair kun je in hun portal op één plek alle ondersteuningsmogelijkheden in de gemeente vinden, een prachtig instrument. Als JFSC Gelderland werken we daar graag aan mee. Als iedereen samenwerkt, kun je met hetzelfde geld meer realiseren.”

Extra impuls cultuur

Cultuur@CruyffCourts | Jeugdfonds Sport & CultuurJFSC Gelderland heeft dit jaar een dubbel jubileum, want het cultuuronderdeel bestaat vijf jaar. Rita: “We hopen in dit jubileumjaar een extra impuls aan cultuur te geven. Sowieso is cultuur in gezinnen waar weinig geld is al minder vanzelfsprekend. Daarnaast is de cultuurwereld anders opgebouwd dan de sportwereld, met veel individuele aanbieders. Eigenlijk zouden we in Gelderland op cultuurgebied net zoiets moeten hebben als het Gelders Sportakkoord, waarmee we samen op kunnen trekken. De samenwerking bij Cultuur@Cruyffcourts is een begin en een idee dat we misschien breder in kunnen zetten. En een heel concrete wens vanuit het bestuur is meer cultuurambassadeurs voor JFSC. Door te laten zien wat je zelf op cultuurgebied doet inspireer je kinderen.”

Voldoende fondsen werven

De bestuursleden van JFSC mogen met enige regelmaat een mooie cheque in ontvangst nemen. “Het maakt me heel blij dat het gebeurt, en vooral trots dat mensen zich hiervoor willen inzetten. Ze zien vaak in hun omgeving dat het nodig is. Ook kinderen zelf vinden dat trouwens hartstikke belangrijk.” Ook het bestuur probeert actief extra fondsen te werven, bijvoorbeeld via subsidies, in het bedrijfsleven en bij serviceclubs. “Zo is de provincie Gelderland een onmisbare steunpilaar voor JFSC Gelderland. Dit jaar hopen we ook wat extra geld in te zamelen voor sporten zonder drempels. Kinderen met een beperking hebben vaak speciale uitrusting, meer begeleiding of meer lessen nodig. We gaan net zo lang door tot ieder kind in Gelderland kan meedoen aan sport en cultuur!”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.