Intermediairs

20 november 2019

Intermediairs

Intermediair Jennifer: “Mensen in deze streek willen het zelf oplossen”

Jennifer Bakker is Projectleider Generatie Armoede bij Sedna Tinten. Armoede in een gezin wordt vaak van generatie op generatie overgedragen. Dat geldt zeker voor de Veenkoloniën, een gebied in Drenthe en Groningen. De gemeente Emmen telt de meeste arme inwoners van Drenthe. Welzijnsgroep Sedna Tinten biedt laagdrempelige hulp aan gezinnen. Dat is niet altijd even makkelijk. “Mensen hier willen het liever zelf oplossen.”

Jennifer Bakker - Intermediair: "Mensen in deze streek willen het zelf oplossen."We zijn dit project gestart naar aanleiding van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar armoede bij meerdere generaties in de Veenkoloniën. De vraag was waarom er nog steeds relatief veel armoede in dit gebied is die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Op basis van de uitkomsten is er een plan van aanpak gemaakt waarin we nauw samenwerken met de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger. We hopen het geleerde in de praktijk toe te gaan passen en zijn daar al aardig ver mee.” 

Gezinnen bereiken is moeilijk

De armoedeproblematiek in de Veenkoloniën heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen. Meerdere gemeenten in Drenthe en Groningen werken samen om armoede te bestrijden en de gezondheid van inwoners te verbeteren, die twee hangen uiteraard  nauw met elkaar samen. Jennifer Bakker: “Er is al veel verbeterd. Mensen weten ons beter te vinden. Maar een aanzienlijk deel van de kwetsbare gezinnen is voor ons nog steeds niet zichtbaar. Vooral gezinnen waarin beide ouders heel hard werken maar waar het met moeite lukt de eindjes aan elkaar te knopen. Eerlijk gezegd lukt het ons niet goed die gezinnen te bereiken en als we ze wel bereiken, accepteren ze niet altijd ondersteuning. Aan de laagdrempeligheid ligt het niet. “Het zijn geen ingewikkelde procedures of trajecten,” zegt Jennifer. “Om gezinnen beter te bereiken en ondersteunen maken we gebruik van de inzet van een ervaringsdeskundige. Die heeft zelf ervaring met armoede en sociale uitsluiting en weet daardoor vaak goed contact te maken en houden.  

Zo hebben we contact met een gezin waarvan de vader geen rijbewijs heeft maar wel een beveiligingsdiploma. Daardoor kan hij niet als beveiliger aan de slag en doet productiewerk, wat slechter betaalt. We helpen hem nu zijn rijbewijs te halen, zodat in de beveiliging aan de slag kan. Hierdoor krijgt het gezin per maand honderden euro’s meer inkomenZo simpel kan het zijn.”  

We hebben het goed genoeg

Veel kwetsbare gezinnen vinden dat ze geen ondersteuning nodig hebben. Wat is daar de oorzaak van? “Meestal speelt schaamte een rol,” zegt Jennifer. “Maar uit het onderzoek bleek dat in deze streek nog iets anders speelt. Mensen hier vinden dat ze het zelf op moeten lossen. Ze accepteren dat het leven is zoals het is en hebben geleerd blij te zijn met wat ze hebben en niet te streven naar meer. Ze hebben niet geleerd dat ze hun eigen leven vorm kunnen geven. Doe maar gewoon, we hebben het goed genoeg, is de heersende moraal. Dat wordt van generatie op generatie doorgegeven. Gezinnen die bij ons in een traject zitten vanwege schulden of gezondheidsproblematiek, geven hun eigen leefsituatie toch een hoog cijfer. De schulden zijn geregeld, ik heb een dak boven mijn hoofd. Wat wil je nog meer? Dat klinkt heel positief maar het betekent dat er geen besef is dat ze kwetsbaar zijn en er maar weinig voor nodig is om weer in de problemen te komen. Daardoor zijn ze niet gemotiveerd verder te kijken als bijvoorbeeld de schulden geregeld zijn. Er is ook de neiging ‘de samenleving’ de schuld te geven, het gevoel dat er toch wel over hun hoofd heen beslist wordt. Er is dus wantrouwen naar overheid en organisaties.” 

Mensen in deze streek willen het zelf oplossen

Wat we in ieder geval kunnen doen is de hulp kosteloos en zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden,” zegt Jennifer. “We helpen bijvoorbeeld bij het invullen van papieren, proberen de gezinnen zoveel mogelijk te ontzorgen. ‘Wat kunnen we voor u doen?’ is het uitgangspunt. Wat de kinderen betreft, ben ik blij met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het helpt echt als het wereldje van kinderen wat groter is dan alleen de thuissituatie. Als de hele klas naar de voetbalclub gaat en jij niet, sta je letterlijk aan de zijlijn. Dat geeft je zelfvertrouwen een behoorlijke knak. En dat jullie alles via de intermediair en direct met de sportclub regelenhelpt ook. Ouders hoeven geen hele papierwinkel door te werken. Het ontzorgen van gezinnen, dat is waar het om gaat. 

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is ook te vinden in Drenthe en Groningen.

Wordt ook intermediair

Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.