Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Arnhem pagina

Arnhem | 13 januari 2021

Intermediairs
Lokaal Verhaal

Interview met….cultuurmakelaar Vincent William

Jeugdfonds Sport & Cultuur werkt met intermediairs die vanuit hun werkveld kinderen kunnen helpen om mee te doen met sport- en cultuurlessen. We interviewen intermediairs over wat hun drijfveren zijn en waarom ze intermediair zijn. Dit keer is Vincent William, cultuurmakelaar in Malburgen, aan de beurt.

Vertel eens iets over jezelf

Ik ben nu 4 jaar actief in de wijk Malburgen vanuit Rozet, eerst als creatief producent van het cursuscentrum Het Timmerhuis, nu als cultuurmakelaar van de wijk. Als cultuurmakelaar organiseer ik in de wijk hele diverse projecten op het gebied van kunst en cultuur, denk aan events zoals The Big Draw, Cultuur@CruyffCourts en Ruimtekoers Festival, maar ik ondersteun ook projecten die bewoners zelf opzetten zoals de Sint Maarten parade of andere ontmoetingsactiviteiten. Daarnaast ben ik zelf actief als kunstenaar, zet ik me in voor meer muurschilderingen in de openbare ruimte en geef ik workshops en cursussen in graffiti en Street Art in Arnhem en omgeving. In mijn vrije tijd speel ik graag gitaar en ben ik te vinden in de Boulder hal.

Waarom ben je intermediair geworden?

Toen ik startte als creatief producent bij het Het Timmerhuis in Malburgen sprak ik veel gezinnen. Ik kwam er al snel achter dat niet iedereen in aanmerking kwam voor de Gelrepas, maar ook niet iedereen het geld had om de volledige contributie te betalen vanwege de gezinssituatie. Dit kon door van alles zijn, denk aan schulden, ziekte, scheiding of andere onderliggende redenen waardoor je op papier genoeg verdient, maar in de praktijk te weinig overhoudt om de cursus van je kind te betalen. Ik vind het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om de sport en cultuurdisciplines te ontdekken die hij wil, zonder dat hij zich druk hoeft te maken of de ouders het wel kunnen betalen.

Waarom is Jeugdfonds Sport & Cultuur zo belangrijk?

Zonder dit fonds zijn er te veel gezinnen die tussen wal en schip dreigen te vallen, waardoor niet alle kinderen dezelfde mogelijkheden krijgen om te ontdekken wie ze zijn, wat ze leuk vinden om te doen en waarin ze willen groeien. Helaas merk ik ook dat veel gezinnen niet weten van deze regeling en zelfs als de regeling wel bekend is, de intermediairs ook niet altijd even makkelijk te vinden zijn. Hier moet echt wat in veranderen en daarom vind ik het belangrijk dat meer Arnhemmers op de hoogte zijn van de intermediairs in hun wijk.

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk voor kinderen?

Als kind ben je continu aan het spelen, leren en ontdekken. Dat doe je veelal op school, maar vaak is het systeem resultaatgericht met de focus op taal en rekenen. In de vrije tijd worden grote stappen gemaakt voor identiteitsvorming. Dat begint met vrienden die een balletje trappen op het voetbalveld. Dat is een tijd leuk, maar op gegeven moment wil je meer: een wedstrijd spelen, beter worden en je onderdeel voelen van een team. Dat gebeurt op de voetbalclub.

Cultuurparticipatie is net zo belangrijk. Buiten school kunnen kinderen zelf kiezen uit het cursusaanbod dat in de buurt te vinden is en aansluit bij eigen interesses. Of dat nou dansen, muziek, tekenen of freerunning is; Door mee te doen, ontmoeten zij andere kinderen met soortgelijke interesses, en ontdekken zij de wereld vanuit een ander perspectief. En bij tekenen of freerunning is dit zelfs heel letterlijk, daar gaat het om goed kijken naar de wereld om je heen, en aandacht besteden aan details die je anders zou missen. Een kind verbreedt zo zijn horizon en wordt uitgedaagd om te leren op een hele andere manier. In een veilige omgeving waar ruimte is voor het creatieve proces, en het resultaat even niét zo belangrijk is, kan een kind helemaal zichzelf zijn en gaan spelen en ontdekken.

Als we kinderen de kans te geven om zich breed te oriënteren, ontdekken zij dat er veel meer mogelijkheden zijn op de wereld dan ze in eerste instantie voor ogen hadden. Daarmee wordt het creatieve vermogen versterkt; er wordt een onderzoekende houding aangeleerd, waardoor een kind later soms op hele andere oplossingen komt. Eigenschappen die onmisbaar zijn in de tijd waarin we nu leven.

En eigenlijk denk ik dat alleen maar even vergeten wat er speelt in je leven, en jezelf te verliezen in het moment, nog veel belangrijker is. Dat maakt al het bovenstaande slechts bijzaak. Iedereen heeft dit nodig, en als ik kijk naar de afgelopen jaren kan ik zeker spreken voor kinderen waar het Jeugdfonds zich op focust.

Wat is jouw mooiste moment?

Er is mij een moment bijgebleven van afgelopen zomer. We organiseerden het project Cultuur@Cruyff Courts en hadden een lokale rapper uitgenodigd om een workshop rap te geven. De volgende dag kwam een jongen die had deelgenomen aan de workshop naar de rapper toegerend. ‘Yo, hoe is het? Check dit dan.’ Hij begint vervolgens de tekst te rappen die hij gisteren na de workshop thuis heeft geschreven. De rapper gaf hem complimenten en een box, ‘ga zo door.’ Ik zag die jongen helemaal opbloeien.

Heb je tips voor andere intermediairs?

Laat jezelf zien! Er zijn nog te veel gezinnen die zoveel baat zouden hebben bij het Jeugdfonds, maar hier niet van weten. Daar ligt onze taak. Ik weet dat de aanvragen aardig wat tijd in beslag nemen, maar het is honderd keer waard!

Wat is je wens voor de toekomst?

Gelijke kansen voor elk kind. Ik weet het, veel te dromerig! Maar het zou enorm helpen als zowel aanbieders als gezinnen op de hoogte zijn van de regelingen en de gezichten kent van intermediairs zodat we samen stappen maken.

Word ook intermediair!

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Arnhem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.