Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 14 april 2020

intermediair
Lokaal Verhaal

Pascale Winkelmolen: “Zien hoe een jongere door een muziekproject groeit, dat is een kippenvelmoment!”

In de rubriek ‘Wie zijn onze intermediairs’ stellen wij de toppers van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland voor, aan de hand van korte vragen. Dit keer Pascale Winkelmolen.

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben adviseur fondsenwerving vanuit Pluryn. Pluryn biedt zorg aan zowel kinderen, jongeren en volwassenen met complexe problematiek. We hebben een grote tak aan Jeugdzorg. Soms heb je als jongere zorg en ondersteuning nodig bij je problemen. We kunnen helpen met begeleiding thuis, dagbehandeling, juist een kortdurend traject of een tijdelijk verblijf in een van onze behandelcentra.

Waarom ben je intermediair?

Als kind heb ik alle ruimte gekregen om te sporten en muziek te maken. Vooral in de muziek kon ik mijn ei kwijt. Dit is voor een groot gedeelte van de jongeren waar wij mee werken niet vanzelfsprekend. Vanuit Pluryn kan ik als intermediair aanvragen indienen, en die aanvragen komen bijna dagelijks binnen.

Waarom is Jeugdfonds Sport & Cultuur zo belangrijk?

Zonder het Jeugdfonds blijven kinderen die in armoede opgroeien aan de zijlaan staan. De gevolgen die dit psychisch heeft zijn enorm. Ik heb ooit een dame van 27 gesproken die jarenlang in armoede is opgegroeid. Ze vertelde hoe het haar leven heeft beïnvloed. Sociaal gezien was ze niet gewend om contact te leggen. Ze ging nooit naar verjaardagsfeestjes, omdat ze geen cadeautje mee kon nemen. De eerste keer dat ze bij een verjaardag aanwezig was, voelde ze zich zo ongemakkelijk. Ze wist niet wat te doen en vluchtte weg. Ze kon niet mee sporten en leerde hierdoor geen andere kinderen kennen buiten haar klasgenootjes. Ze werd na school ook minder snel gevraagd om te komen spelen. Lichamelijk en psychisch kon ze zich minder ontwikkelen in vergelijking met leeftijdsgenootjes. De stress rondom de financiën voerde thuis de boventoon, terwijl ze eigenlijk als kind zo graag mee wilde doen.

Wat is jouw mooiste moment?

Een jongedame die door muzieklessen haar passie heeft gevonden. Voorheen kroop ze altijd weg in sociale situaties, maar na het meedoen aan een muzikaal project is ze enorm gegroeid. Ze staat nu op een podium vol trots op te treden. Dat zijn voor mij de kippenvelmomenten.

Heb je tips voor andere intermediairs?

Deel je ervaringen, jij bent degene die het door kan geven. Als intermediair kan je het verschil maken voor een jongere.

Wat is je wens voor de toekomst?

De samenwerking van Jeugdfonds Sport & Cultuur, Kinderhulp, Leergeld en Jarige Job is een geweldig initiatief. Mijn wens voor de toekomst is dat er één aanvraag portal is voor heel Nederland, zodat begeleiders minder hoeven te zoeken naar welke regeling in welke gemeente van toepassing is. Sam& is al een geweldig begin! Ik hoop dat zo alle kinderen mee kunnen doen!

 

Ook intermediair worden? Lees meer en meld je aan:

Voor intermediairs

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.