intermediair

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht pagina

Utrecht | 3 maart 2021

intermediair

Mieke Hansen-Hilhorst: “De hele familie bloeit op. Dat is zo gaaf”

Mieke Hansen-Hilhorst is werkzaam bij Bunnik Beweegt als Buurtsportcoach in de gemeente Bunnik. “We coördineren en verbinden organisaties met elkaar om zo de inwoners van gemeente Bunnik in beweging te krijgen”. Sinds januari 2020 is Mieke intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht en zij heeft vanaf 2021 het stokje overgenomen van Monique van Wielink als centraal aanspreekpunt van intermediairs binnen de gemeente.

Nieuw aanspreekpunt

In mijn werk als Buurtsportcoach hebben we veel te maken met evenementen en buitenspeel activiteiten voor kinderen. ,,We staan dus nauw in contact met kinderen, scholen en ouders doordat we zo breed aan het werk zijn. Het was een logische stap om het nieuwe aanspreekpunt  te worden”,  aldus Mieke. Op het moment van interview is Mieke hoogzwanger. Vanaf eind februari neemt Rowie Hardemantijdelijk de taken van Mieke over, die dan gaat genieten van haar zwangerschapsverlof.

Hoe zijn jullie zichtbaar in de wijk?

Nu veel dingen dicht zijn proberen we veel dingen op afstand te doen. Maar normaal gezien zijn we zelf erg actief in de wijken. Zo spreken we veel ouders en kunnen we gemakkelijk het Jeugdfonds onder de aandacht brengen. We zijn actief op alle scholen in de gemeente. Op elke school hebben we een aanspreekpunt, waardoor we nauw in contact staan met de directie. Juist zij hebben zicht op wat er speelt binnen gezinnen en kunnen het gesprek met de ouders aangaan.

Wat is jouw drijfveer?

Wat mij drijft is het belang van bewegen en gezonde voeding op iemands fysieke en mentale gezondheid. Bewegen helpt je om psychisch/emotioneel meer weerbaar te voelen en om een positieve mindset te ontwikkelen. Naast buurtsportcoach ben ik leefstijlcoach en geef ik sportlessen aan ouderen. Ik laat mensen graag een ander perspectief zien. Niet omdat het moet, maar wat brengt bewegen jou om gezonder in het leven te staan. “Verandering is altijd lastig. Begin daarom met kleine stapjes. Ga een sport doen die je leuk vindt. Als het bij je past, houd je het ook vol” aldus Mieke.

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk?

Kinderen moeten kunnen ondernemen. Of dit nu op het gebied van sport of cultuur is. Ergens volledig je energie in kwijt kunnen en onderdeel zijn van een groep is heel belangrijk.

Waarom ben je intermediair geworden?

Ik wil graag dat iedereen de kans krijgt om te bewegen. Als intermediair zie je veel kinderen en heb je veel bereik. Nog lang niet iedereen kent het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het is fijn om deze mogelijkheden te kunnen bieden aan gezinnen die het hard nodig hebben.

Wat is jouw grootste succesmoment als intermediair tot nu toe?

Via een kinderfysiotherapeut kwam er een hulpvraag binnen van een kind dat moest gaan sporten voor haar gezondheid. Wij hebben een aanvraag bij het fonds gedaan en dankzij het Jeugdfonds Sport & Cultuur kon dit kind gaan sporten. Nadat zij begonnen is met sporten, hebben wij de overige 3 kinderen in het gezin aangemoedigd ook te gaan sporten. Inmiddels zijn zij alle 4 actief binnen een sportvereniging in de gemeente. De hele familie bloeit op. Dat is zo gaaf.

Wat is jouw missie?

Mijn missie is om zoveel mogelijk kinderen en gezinnen op de hoogte te brengen van de mogelijkheden die het Jeugdfonds Sport & Cultuur bieden. We zien dat gezinnen die moeite hebben  met de Nederlandse taal weinig tot geen kennis hebben van het Jeugdfonds. Als intermediair is het een belangrijke taak om deze mensen te bereiken en in te lichten over de mogelijkheden die het fonds biedt. Maar ook gezinnen die nu tijdelijk minder inkomen hebben als gevolg van de coronacrisis hoop ik in deze tijdte bereiken, want zij komen ook in aanmerking voor het Jeugdfonds.

Meer actieve intermediairs

Buurtsportcoach Mieke wilt zich  inzetten om meer intermediairs in de gemeente Bunnik te laten aansluiten bij het Jeugdfonds. ,,Met meer mensen, zien we meer mensen.” Zo kunnen er meer kinderen worden geholpen. Daarbij is het belangrijk om hen goed te informeren hoe je actief aan de slag gaat als intermediair. Mieke: ,,Ze staan er niet alleen voor, ze hebben mij als aanspreekpunt”

Tips voor andere intermediairs

Mieke: ,,Word intermediair, want met meer intermediairs kunnen we meer kinderen helpenWees niet bang om het fout te doen of om een kind aan te melden. Onderling contact met andere intermediairs is heel waardevol. Zo kun je sparren, elkaar helpen en zorg je dat het Jeugdfonds ‘on top of mind’ wordt.”

Verlof

Rowie Hardeman zal tijdens het verlof de taken van Mieke overnemen. Rowie is sinds een jaar in dienst bij Bunnik Beweegt en is intermediair voor het Jeugdfonds geworden. Rowie: “Ik ben super gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan. Ik heb veel contacten met vakleerkrachten, scholen, ouders, verenigingen en kinderen. Daardoor heb ik een directe lijn met de doelgroep. Ik kijk er naar uit om meer kinderen te helpen!”

Mieke nieuwe intermediair Jeugdfonds Utrecht

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.