intermediair

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland pagina

Noord-Holland | 4 maart 2021

intermediair

‘Kinderen mogen niet de dupe zijn van armoede’

Elke op ’t Root is teamleider bij Vluchtelingenwerk Uithoorn en tevens intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland.  Vluchtelingen die in de gemeente Uithoorn komen wonen, worden begeleid door de vrijwilligers van Vluchtelingen Werk West- en Midden-Nederland. De maatschappelijk begeleiders bieden begeleiding bij de asielprocedure, huisvesting, integratie, taal en werk. “De aanvragen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur zit eigenlijk al standaard verweven in onze begeleiding van statushouders”, vertelt Elke.

Wat doet Vluchtelingenwerk?

Op het moment dat mensen hier aankomen in Nederland is Vluchtelingenwerk al meteen in beeld. Wij begeleiden deze mensen ongeveer 18 maanden, van opstart van allerlei papierwerk, gesprekken met gemeenten, inburgeringscursus tot allerlei andere praktische zaken.

Wat is jouw drijfveer

Elke werkt nu 4,5 jaar bij Vluchtelingenwerk Uithoorn. “Het mooiste van mijn werk is dat je zoveel kunt betekenen. Je ziet mensen groeien,” vertelt Elke. Op het moment dat vluchtelingen in Nederland aankomen, komt er veel op hen af. Ze komen in een complex systeem waar er best veel van ze wordt verwacht. Over het algemeen zijn mensen ontzettend welwillend om alles onder de knie te krijgen. Maar door de complexiteit van het systeem en de trauma’s die ze vaak ook hebben opgelopen is het veel.

“Daarnaast is het zo gaaf om te werken met een ontzettend gepassioneerd team van vrijwilligers, glimlacht Elke. Ze zijn echt gemotiveerd om de mensen een eerlijke plek in de maatschappij te geven. Daar doen we het voor”

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Wij werken al heel lang met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het zit eigenlijk al standaard in onze taken die we meenemen vanaf het moment dat er een gezin met kinderen in Nederland bij ons komt. We kijken naar het kind. Welke sport of culturele activiteit past bij hem of haar. Vooral zwemles is als basis voor deze kinderen belangrijk omdat de meeste van hen niet kunnen zwemmen. Naast zwemmen zijn voetballen, dansen en boksen favoriete sporten.

Wat is jouw mooiste moment?

Elke: “Ik kan me een meisje uit Eritrea nog goed herinneren. Zij was samen met haar moeder met de boot naar Nederland gekomen. Zij had een enorme angst voor water door de helse boottocht op de Middellandse Zee. Dankzij het Jeugdfonds Sport & Cultuur is ze met zwemlessen begonnen en heeft zo haar A en B diploma gehaald!”

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk?

Sport en cultuur is heel belangrijk. Het is een plek waar kinderen samen komen, waar je vrienden maakt. Ook is het een uitlaatklep, om even aan iets anders te denken. Daarnaast is de sportclub of de muziekvereniging dé plek om de taal goed te leren.

Waarom  intermediair worden?

Als intermediair ben je de sleutel tot sport en cultuur. Je kunt bereiken dat alle kinderen mee kunnen doen. Elke: “Jij bent de brug waardoor kinderen zich kunnen ontwikkelen. Dat geeft zoveel voldoening.”

Tips voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur?

Elke: “Het zou soms fijn zijn als het systeem wat flexibiler zou zijn. Bijvoorbeeld om gemakkelijker wijzigingen in aanvragen te kunnen doen. Of met terugwerkende kracht bepaalde dingen aan te passen. “Dan hoef je ook minder bang te zijn om fouten te maken in een aanvraag, dat kan soms nog wel eens een drempel zijn”.

 

intermediair Elke 't Root vluchtelingenwerk

Elke op ’t Root, teamleider bij Vluchtelingenwerk Uithoorn en intermediair Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland.
Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.