Cultuur

4 april 2022

Cultuur

Instrumentendepot maakt muziekles mogelijk 

Via de samenwerking ‘Pak Aan!’ tussen het Leerorkest en ons fonds krijgen kinderen gratis een muziekinstrument te leen via het Instrumentendepot van het Leerorkest. Het Instrumentendepot stelt jaarlijks duizenden muziekinstrumenten beschikbaar aan schoolorkesten en kinderen of jongeren uit gezinnen met een krappe beurs. Bijna alle instrumenten zijn te leen: viool, gitaar, drums, dwarsfluit, harp, cello, trompet – te veel om op te noemen. Hoe werkt het Instrumentendepot eigenlijk? Instrumentenbeheerder Cor van Holk vertelt.

Muziekles (viool) via Jeugdfonds Sport & CultuurHet Instrumentendepot stelt ieder jaar honderden instrumenten beschikbaar aan Leerorkesten, muziekeducatieprogramma’s en kinderen die via het Jeugdfonds muzieklessen volgen. “Veel instrumenten worden gedoneerd en een klein deel schaffen we zelf aan,” zegt Cor van Holk. “Mensen die een gitaar of een viool hebben en er niets meer mee doen, kunnen die aan ons doneren. Wij repareren die instrumenten in onze werkplaats. In coronatijd kregen we veel instrumenten. Veel mensen gingen hun huis opruimen en kwamen een instrument tegen dat ze niet meer gebruiken, vooral veel violen en dwarsfluiten.” Cor lacht: “Een positief effect van corona kun je wel zeggen.”  

Donaties

Soms worden de instrumenten nieuw gekocht. Een prima studieviool uit China kost 80 euro. Ook komen er instrumenten uit erfenissen, soms zijn het heel dierbare instrumenten en denken mensen er jaren over na voordat ze deze weggeven. Een instrument heeft vaak een grote emotionele waarde. Er zijn zelfs mensen die instrumenten kopen om aan het Instrumentendepot te geven. De bekende Nederlandse cabaretier Mike Boddé schonk zijn oude gitaren en ook cabaretier Jeroen Wu doneerde zijn gitaren. Het instrumentendepot heeft een de kinderviool in beheer van de beroemde dirigent Jaap van Zweden. En Koningin Máxima schonk de Amalia-viool! 

Paardenhaar

Op het Instrumentendepot werken vrijwilligers, die de instrumenten ‘speelklaar’ maken. Ze worden opgeleid om te leren hoe ze instrumenten kunnen repareren en verzorgen. Hoe je een nieuwe snaar op een viool zet bijvoorbeeld. Soms moeten kleine beschadigingen gerepareerd worden of barstjes in het hout gevuld. Bij een viool hoort altijd een schoudersteun, strijkstok en hars voor de snaren. De haren van de strijkstok zijn paardenharen. De beste kwaliteit komt van paarden uit Mongolië, China, Siberië en Canada. Niet alle soorten paardenhaar zijn geschikt. 

“Toevallig kwam ik jullie op het spoor en ik wist gelijk ‘hier gaat mijn dwarsfluit naar toe’. Ik weet dat er 1 klepje is dat blijft hangen (af en toe) maar verder is ie volgens mij in goede staat. Met wat poetswerk krijgt ie z’n glans terug.”

Er zijn drie ateliers waar instrumenten worden gerepareerd en onderhouden. Maar liefst zo’n 300 á 400 instrumenten per maand. “In principe kunnen we alles repareren,” zegt Cor. “Vaak gaat het om kleine reparaties maar soms zijn we dagen met een instrument bezig. In het koperatelier worden trompetten speelklaar gemaakt, in het strijkatelier de strijkinstrumenten en in het blaasatelier de dwarsfluiten, trombones, saxofoons en dergelijke. Onze werkmeesters hebben veel ervaring met instrumenten en er zijn gespecialiseerde vrijwilligers die ons helpen. De mensen die hier werken bespelen meerdere instrumenten en kunnen dus ook goed de klank beoordelen.” 

Van atelier naar kind

Bij kinderen en jongeren die via het Jeugdfonds een muziekinstrument lenen, zijn vooral gitaren, keyboards en ook wel drumstellen populair. Maar soms wordt er ook een viool gevraagd, een harp, trompet of saxofoon. Als een instrument weer helemaal speelklaar is, kan het naar een kind. Het wordt meestal gewoon met de post opgestuurd. Soms komen de ouders een instrument ophalen of wordt het thuisgebracht als het op de route ligt van een van de medewerkers. Cor: “Ik streef ernaar een instrument binnen drie dagen bij een kind te krijgen. Alleen drumstellen kunnen we natuurlijk niet opsturen. Die moeten met de bus gebracht worden. Het is mooi dat dankzij de samenwerking tussen het Instrumentendepot en het Jeugdfonds kinderen de kans krijgen muziekles te volgen. Het is dankbaar werk.” 

Monique Maks, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur: “Een leven zonder muziek kan niemand zich voorstellen denk ik. Maar muziek kan ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren luisteren, samen te werken en zich te concentreren. En het allerbelangrijkste: samen spelen en plezier hebben!”

Lees meer

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.