Onze mensen

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland pagina

Zuid-Holland | 14 juni 2021

Onze mensen

Martijn Blok: ‘Sport en cultuur is een verrijking’

Martijn is werkzaam als projectmanager en strategisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport, zzp’er, regionale verbinder, adviseur lokale sport en actief binnen de zwemsport. Daar komt nu de functie bestuurslid van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland bij. Het Jeugdfonds zet zich in voor kinderen waar thuis niet genoeg geld is om mee te kunnen doen aan sport en/of cultuur. Voor deze kinderen betaalt het fonds de contributie, zodat elk kind mee kan doen. Martijn zal hier vanaf heden zijn steentje met plezier en enthousiasme aan bijdragen!

Even kort voorstellen

Martijn Blok: sportliefhebber, gepassioneerd over de meerwaarde van clubs en in zijn werkzaamheden een echte duizendpoot! Sinds zijn jeugd speelt sport al een grote rol in zijn leven. Op zijn 9e is hij lid geworden van een zwemvereniging en heeft hij zelf aan waterpolo en wedstrijdzwemmen gedaan. Al snel werd hij ook vrijwilliger wat hij tot op de dag van vandaag nog steeds is. Daarnaast is Martijn 12 jaar geleden begonnen als accountmanager en contactpersoon voor sportverenigingen bij Rotterdam Sportsupport. Sinds een aantal jaar is hij nu vooral actief op het landelijke podium waar hij de verbinding maakt tussen lokaal en landelijk sportbeleid met name op gebied van verenigingsondersteuning, en veel doet voor o.a. NOC*NSF. Als zzp’er neemt Martijn vooral opdrachten aan op het gebied van sportnetwerken en procesbegeleiding.

Hoe heb je kennis gemaakt met het Jeugdfonds?

“Vanuit Rotterdam Sportsupport ben ik bekend met de uitvoering en coördinatie voor het lokale Jeugdfonds uit Rotterdam,” vertelt Martijn. “In mijn rol als accountmanager voor verenigingen heb ik verenigingen altijd gevraagd of zij het Jeugdfonds al kenden, en of zij wisten dat ze via deze weg kinderen de kans konden bieden om te sporten.” Ook toen Martijn penningmeester werd bij een Rotterdamse zwemvereniging kreeg hij te maken met het Jeugdfonds. “Er zijn daar ook leden die dankbaar gebruik maken van het fonds. Vanuit die rol zag ik hoe het aan die kant van de sportvereniging werkt. We zijn er als sportvereniging zeker blij mee dat zo’n mogelijkheid bestaat.” Afgelopen december zag Martijn de vacature voor de functie Bestuurslid voorbij komen. “Het leek mij gelijk een leuke functie, omdat ik het fonds al jaren een warm hart toe draag en ik mij graag inzet voor sport, op allerlei manieren.”

 Sport en cultuur is een verrijking. Het verbindt.

Affiniteit met sport en cultuur

Martijn staat twee keer per week aan het zwembad in zijn rol als trainer voor het wedstrijdzwemmen, is ook coördinator en bestuurslid van deze afdeling binnen de zwemvereniging en tevens penningmeester. De zwemvereniging is dan ook de plek waar Martijn zijn affiniteit met sport heeft ontwikkeld. “Ik ben een verenigingsdier! Het sociale netwerk, vrienden leren kennen. Dat vind ik de kracht van een vereniging. Veel van mijn huidige vrienden heb ik ook ontmoet op de vereniging,” vertelt Martijn. Ook op cultureel vlak heeft Martijn wat gedaan. Als kind heeft hij een aantal jaar keyboard gespeeld. In zijn werkzaamheden voor Rotterdam Sportsupport heeft hij het project van de Rabobank Verenigingsondersteuning opgepakt, wat draait om ondersteuning bieden in sport en cultuur. In die periode is Martijn in contact gekomen met een aantal cultuurorganisaties of stichtingen die ondersteuning nodig hadden.

Wat hoop je te kunnen betekenen voor het Jeugdfonds?

Martijn: “Ik hoop met mijn ervaring en netwerk iets te kunnen bijdragen aan het Jeugdfonds, zodat het fonds zich kan blijven door ontwikkelen en nog meer kinderen gaat bereiken. Ik vind het mooi dat het fonds zich inzet voor gezinnen met een laag inkomen en kinderen de kans biedt deel te nemen aan sport, cultuur en zwemles. Als zwemliefhebber is het fantastisch om te zien dat het Jeugdfonds zoveel kinderen de kans geeft om te leren zwemmen.”

Waarom vind je het belangrijk dat het Jeugdfonds bestaat?

Martijn: “Iedereen moet een sport of cultuuractiviteit kunnen beoefenen. Daar geloof ik in, en mij is het om het even of dat sport of cultuur is. Het liefste nog allebei! Omdat je ontzettend veel vaardigheden en creativiteit op doet.” Het is niet vanzelfsprekend dat ieder kind sport, of aan cultuur doet. Om welke reden dan ook. Voor sommige kinderen komt dat door een financiële barrière, en het Jeugdfonds kan die wegnemen.”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.