Gezinnen

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland pagina

Friesland | 28 november 2019

Gezinnen

Vader Klaas: “Emily straalt als ze op het ijs staat” 

Vader Klaas zorgt alleen voor zijn twee dochters. De jongste, Emily, zit op ijshockey, de oudste danst. Het gezin heeft een moeilijke periode doorgemaakt, een periode waarin Klaas niet heeft gewerkt omdat hij er 100% voor zijn dochters wilde zijn. Inmiddels is het gezin in rustiger vaarwater en kan Klaas zich weer richten op de toekomst. Hij ziet dat de kinderen opbloeien dankzij hun clubs. “Emily straalt als ze op het ijs staat.” 

Emily IJshockey Jeugdfonds Sport & CultuurEmily maakte via een open dag van ijshockeyclub UNIS Flyers in Heerenveen kennis met ijshockey. “Ze was meteen verkocht,” zegt Klaas. “Maar het is een dure sport, de contributie, schaatsen, de outfit, een helm. Als de contributie betaald is, blijft er niet veel meer over. Gelukkig kon ik via meester Menco op Emily’s school heel gemakkelijk een aanvraag doen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur en kon ze snel lid worden van de club. Bovendien worden er op de Facebook pagina van de ijshockeyvereniging regelmatig tweedehands spullen aangeboden. Ik ben blij dat ik via jullie fonds een steuntje in de rug heb. Anders had het niet gekund. 

Het sporten brengt iets positiefs in een moeilijke periode

Klaas zijn eigen wereld is ook groter geworden nu Emily op ijshockey zit. “Ik heb vroeger zelf ook aan ijshockey gedaan en die passie is er nog steeds. Doordat Emily het nu doet, is mijn wereldje ook weer groter geworden. Ik heb een oude liefde herontdekt, zeg maarZe traint twee keer in de week en moet regelmatig zelf wedstrijden spelen. Ik ga altijd mee. We gaan ook veel naar wedstrijden. Het is een heel sociale club. Het is heel leuk om die passie te delen. Emily is heel fanatiek en doet het ook goed op de club. Als ze over ijshockey begint, houdt ze niet meer op. Ik zie ook dat ze steviger wordt, mooi om te zien. Ik ben heel blij dat ze dit kan doen. Het sporten brengt iets positiefs in een moeilijke periode. (Foto: DSPhotography)

Emily: “Ik kan beter voor mezelf opkomen”

Emily IJshockey Jeugdfonds Sport & Cultuur

“Op de open dag vond ik ijshockey meteen heel erg leuk,” vertelt Emily. “Ik kon al schaatsen en zat op hockey dus dat hielp wel. Toen heb ik drie proeflessen gedaan en wou ik er heel graag op. IJshockey is leuk want het is een teamsport, je bent samen en je kan een beetje beuken. Het team is gemixen ik heb nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. Het is leuk om samen iets te doen wat je leuk vindt. Ik denk dat ik wedstrijden wel het allerleukste vind. Een wedstrijd is spannend en gaat snel, je moet na een kwartier van groepje wisselen.  

“Ik kan beter voor mezelf opkomen,” antwoordt Emily op de vraag of ze ook andere dingen leert op de club. “Je moet best sterk zijn. Het maakt me ook niet zo uit of we winnen of verliezen, dat hoort er gewoon bij. Emily haalt haar UNIS Flyers shirt tevoorschijn. ”Je hebt wel goede spullen nodig, schaatsen moeten lekker zitten. Onder dit shirt heb ik een bodypantser aan, en verder elleboogbeschermers en een helm. Het is wel veel maar als het goed past, zit het lekker. In de zomer trainen we gewoon door, dan doen we buiten conditietraining.  

Droomt Emily van een carrière als ijshockeyster? “Ik zou best graag in Canada willen spelen. Dat is echt een ijshockeyland.”

Lees ook het verhaal van intermediair Menco

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.