Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen pagina

Groningen | 17 februari 2021

Intermediairs

Else Flart: ‘Meedoen aan sport en cultuur heeft dezelfde impact als onderwijs’

Intermediair Else Flart is maatschappelijk werker voor Stichting Welzijn Westerwolde, een welzijnsorganisatie op het gebied van sociaal werk, vrije tijd en maatschappelijke ontwikkeling in de gemeente Westerwolde. Zelf heeft ze veel contacten met onder andere scholen en GGD in zogenaamde buurtnetwerken, helpt ze gezinnen met uiteenlopende vragen en probeert ze zo vroeg mogelijk problemen te signaleren.

Iets extra’s kunnen bieden

Alweer vele jaren geleden, ze is al ruim 12 jaar intermediair voor het Jeugdfonds, werd ze gevraagd om intermediair te worden. “Het is een prachtige manier om binnen te komen bij gezinnen. Je geeft niet alleen hulp maar kunt met het Jeugdfonds ook iets extra’s geven.” In haar team is ze de enige intermediair en ouders worden dan ook af en toe vanuit haar collega’s of de scholen naar haar verwezen. “Of ik of een andere intermediair de aanvraag doet, maakt mij helemaal niets uit, als het maar gebeurt.”

Onder de aandacht brengen en houden

Tien jaar geleden deed ze ongeveer 30 aanvragen per jaar. Nadat het werkgebied kleiner werd en ook meer collega’s intermediair werden zijn het nu iets minder geworden, maar ze is zeker niet minder enthousiast. Meenemen in gesprekken, onder de aandacht brengen en houden bij collega’s en haar netwerk blijft belangrijk. “Er heerst soms schaamte bij ouders om bij een intermediair aan te kloppen. Ik probeer het daarom zo laagdrempelig mogelijk te houden en neem het Jeugdfonds ook altijd mee in mijn gesprekken met ouders.” Er zijn veel meer intermediairs in de gemeente Westerwolde: leerkrachten, schuldhulpverleners, sportcoaches, Leergeld en andere professionals die bij kinderen/gezinnen betrokken zijn. Er is altijd wel iemand bij een gezin in de buurt.”

Er mogen zijn en gezien worden

Else heeft veel met cultuur. Samen met haar man heeft ze een cultuurboerderij waar, zodra het weer kan, allerlei theater – en muziekoptredens zijn. Zowel vanuit deze hobby en liefhebberij als in haar werkzaamheden als maatschappelijk werker, ziet ze wat sporten en cultuur met kinderen en gezinnen doet. ‘Er mogen zijn en gezien worden’ zijn volgens Else belangrijke pijlers in een kinderleven en de opvoeding. En zeker in kwetsbare gezinnen is het kunnen meedoen in de maatschappij en de structuur die het sporten of aan cultuur doen biedt erg belangrijk. “Meedoen aan sport of cultuur heeft dezelfde impact als onderwijs. Het is ontzettend belangrijk voor kinderen. Het geeft zelfvertrouwen, is goed voor het lijf en de gezondheid, is verbindend, ze leren er veel van zoals incasseren en worden er gewoonweg blij van.”

Wel is het jammer dat met name de cultuuraanvragen wat achterblijven in deze gemeente. Dat komt waarschijnlijk grotendeels door een beperkt cultuuraanbod in de gemeente. “Als er al geen geld is voor de lessen is er ook geen geld voor extra onkosten zoals vervoer. Het verder moeten reizen naar bijvoorbeeld een muziekschool werkt dan remmend.”

50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e-verjaardag

In een boom klimmen, slootje springen, fluiten op een grasspriet en een sneeuwengel maken. Allemaal leuke en vooral ook gratis activiteiten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Ontdekken, proberen en leren en daar ook de tijd en ruimte voor krijgen. “Dit lijstje promoot ik veel bij de gezinnen waar ik kom. Evenals sport en cultuur zijn dit hele waardevolle ervaringen die je met je meeneemt.”

Een droom van Else is dat we in Nederland een soort cultuurpaleizen zoals in Scandinavië krijgen met laagdrempelige toegang tot allerlei sport- en cultuuractiviteiten voor kinderen. Jongeren de kans geven om te ontdekken wat je leuk vindt en waar je talenten liggen en dat helemaal gratis. “Omdat dat in Nederland (nog) niet bestaat ben ik in ieder geval blij met het Jeugdfonds Sport & Cultuur.”

Word ook intermediair

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.