Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 6 oktober 2023

Ambassadeurs

Ambassadeur en voetballer Davy Pröpper: ‘Sport brengt zoveel plezier, dat gun ik iedereen’

Als kind was Davy Pröpper altijd aan het voetballen met zijn twee broers. Langzamerhand bleek dat hij talent had, en via onder meer VDZ Arnhem, Vitesse en PSV kwam hij zelfs in het Nederlands elftal terecht. Hij speelde 19 interlands en scoorde daarin drie keer. Maar dat was geen bewuste carrièreplanning. “Ik ben eigenlijk altijd bezig met wat ik leuk vind, lekker voetballen met allemaal jongens die ook zo goed mogelijk willen voetballen. En dat gevoel gun ik alle kinderen.”

Toen hij een jaar of zeven was, werd hij door zijn vader meegenomen naar VDZ Arnhem. “Dan begin je en kijk je of je het een beetje leuk vindt. De eerste wedstrijdjes verloren we dik, dat was huilen! Later zie je dat voetballen je gemakkelijker afgaat dan anderen. Toen ik een jaar of tien was mocht ik talentenwedstrijden spelen, spannend! Daarna ging ik naar de jeugdopleiding van Vitesse, maar daar werd bij gezegd: 1 op de 100 haalt het. Dus ik had niet meteen grote dromen van Oranje of de eredivisie, ik ging gewoon lekker voetballen en zag wel wat ervan kwam.”

Plezier in de sport

Davy was dus wel die ene van de honderd en heeft een indrukwekkende erelijst. Zo speelde hij in de Premier League en UEFA Europe League en was hij twee keer Gelders voetballer van het jaar. Toch blijft voor hem plezier in de sport het belangrijkste. “Je kunt het zo leuk hebben in sport! Ik ben dat heel even kwijt geweest toen ik in januari 2022 stopte met profvoetbal. Vanaf mijn elfde zat ik in hetzelfde stramien, dat doorging tot mijn dertigste. Je wordt geleefd en je wilt presteren, ik ben daar misschien ook wel streng in voor mezelf, en dat vond ik niet meer echt leuk. Maar na ruim een half jaar ging het toch weer kriebelen. Gewoon lekker voetballen, maar wel een beetje prestatiegericht, is toch wat ik het liefste doe. Ik ben nu wel een tijd geblesseerd geweest, maar de revalidatie verloopt gelukkig voorspoedig.”

Stiekem over het hek

Davy kan zich een leven zonder voetbal dus niet voorstellen. “Als mijn ouders geen geld hadden gehad voor een club, dan was ik gaan voetballen op pleintjes en in de buurt. Of proberen stiekem over een hek te klimmen van een voetbalclub, met het risico dat je wordt weggestuurd. Ik moet eerlijk zeggen dat we dat vroeger alsnog deden hoor, dat over het hek klimmen. Maar wij hadden gelukkig een alternatief, als je geen geld hebt kun je nergens heen.”

Sport is geen bijzaak

Daarom roept Davy ouders die geen geld hebben voor sportclubs op om contact te zoeken met het Jeugdfonds. “Ik snap het wel hoor, ik heb ook 2 kinderen. Je denkt toch al gauw, dat sporten is een kleinigheid eigenlijk, andere zaken zijn belangrijker. Maar met sport ervaar je veel dat je meeneemt in de rest van je leven. Je leert omgaan met een groep, je hebt ritme, krijgt discipline, en hebt veel lol. Hulp vragen is moeilijk, maar ik hoop dat ouders toch die stap zetten als ze zien dat hun kinderen graag sporten. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is er om te helpen!”

Meer aandacht voor Jeugdfonds

Vandaar ook dat Davy zich graag inzet als ambassadeur. “Ik heb me zelf nooit zo gerealiseerd dat er in sommige gezinnen geen geld is voor sport, én dat daar een oplossing voor is. Ik draag er dan ook graag aan bij dat meer ouders over het Jeugdfonds horen, zodat meer kinderen het plezier van sport kunnen ervaren.” Hij ziet dat in ieder geval al bij zijn eigen kinderen. “Mijn dochter van 7 begint nu sport te ontdekken, paardrijden en turnen vindt ze leuk. We pushen de kinderen totaal niet, ze mogen zelf weten wat ze willen. Maar mijn zoontje pakt, hoe klein hij ook is, elke bal die hij tegenkomt, zonder dat we dat tegen hem zeggen. En dat vind ik als voetballer natuurlijk stiekem wel heel leuk.”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.