Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 13 december 2019

Clubs
Lokaal Verhaal

Joeri (DJF Dance Centre): “Dans draagt bij aan verbinding”

“Iedereen die dat wil moet kunnen dansen,” zegt Joeri van Grol van DJF Dance Centre stralend. “Bij ons op de dansvloer komen alle Geldenaren samen, mensen met verschillende achtergronden en van verschillend niveau. Dansen heeft een prachtig effect en zorgt voor verbinding.” De school promoot het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland actief. “In al onze communicatie nemen we de mogelijkheid van financiële ondersteuning mee. Laagdrempelig, ook met plaatjes voor wie niet goed kan lezen.”

Dansschool en dans op school

Dansschoolhouder en -leraar Joeri van Grol vertelt dat hij met zijn zus Dunja in 2008 is begonnen met DansJeFit. Met een team van 21 medewerkers begeleiden ze honderden amateurs en wedstrijddansers van 2 tot 75 jaar, waaronder 50 mensen met een beperking. Ze geven urban dance, zoals streetdance, hiphop en breakdance, maar ook klassiek ballet en Zumba. “Sinds vier jaar hebben we de activiteiten gesplitst. De dansschool met diverse vestigingen geeft lessen en richt zich ook op wedstrijdteams en talentontwikkeling. Daarnaast is er dansjefit.nl, een dans- en beweegprogramma dat we op scholen geven.”

Hulp van leerkracht

Op scholen komen de dansdocenten soms in contact met kinderen die vanwege de kosten niet kunnen meedoen. ”Dan zie je bij een workshop of lessenserie die we daar geven een groepje vriendinnen helemaal enthousiast worden voor dans. Als ze besluiten om met elkaar een proefles te volgen haakt er een meisje af omdat ze weet dat het voor haar ouders te duur is. Soms schakel ik met een leerkracht om de ouders te informeren over de mogelijkheden van JFSC. Want leerkrachten zijn vaak op de hoogte van de thuissituatie. Ze zien dat kinderen niet mee kunnen op kamp of dat ouders de schoolbijdrage niet kunnen betalen. Zo is het al vaker gelukt om die kinderen op dansles te krijgen.”

Respectvol communiceren

Bij DJF Dance Centre zijn er tientallen kinderen mee komen doen door een bijdrage van JFSC. “Wij merken wel dat mensen zich schamen voor geldgebrek,” zegt Dunja van Grol. Ze vragen bijvoorbeeld buiten de les om hoe ze in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding via JFSC. Of ze regelen het via WhatsApp. Het komt ook voor dat er geen geld is voor kleding, dan helpen we via Stichting Leergeld.” Joeri voegt toe: “Wij communiceren zo laagdrempelig mogelijk en op een respectvolle manier. Op social media, de website, in nieuwsbrieven en op tv-schermen laten we weten dat je kunt dansen en sporten via een bijdrage van JFSC. Mijn tip aan andere sport- en cultuuraanbieders? Profileer je op deze manier en laat zien dat kinderen bij jou kunnen meedoen via JFSC! Verder zou het mooi zijn als het Jeugdfonds zelf lokaal zou adverteren bij welke aanbieders je terecht kunt.”

Verbinding tussen dansers

Als de financiering voor elkaar is, komen de dansers in een warm bad. “Iedereen die binnen komt voelt zich welkom, onder de dansers is een fijne sfeer,” vertelt Joeri. “Dansen draagt bij aan verbinding. Zo zijn we enorm trots op onze wedstrijdteams waarvan het team meiden 18+ onlangs wereldkampioen is geworden. En net zo trots zijn we op de Special Heroes, een trouwe groep die al lang bij ons danst. Aan het einde van het seizoen organiseren we elk jaar een show waar elke groep hun eigen choreo laat zien. Ook doen we met elkaar – de allerkleinsten, senioren, dansers met een beperking en wedstrijddansers – een gezamenlijke dans, dat geeft een prachtige vibe.”

Door naar wedstrijdteam

Meedoen aan dansen helpt kinderen op allerlei vlakken verder. “Diverse dansers die hulp van JFSC kregen zijn doorgestroomd naar de wedstrijdteams. Natuurlijk komen daar ook weer extra kosten bij kijken. Het mooie is dat we lokale sponsors hebben kunnen aantrekken. Zo worden de dansoutfits gesponsord en zorgt Albert Heijn voor gezonde voeding. In november was het Krajicek Foundation Gala waar kinderen van onze dansschool de opening verzorgden. Daar zaten ook meiden bij die via het JFSC zijn begonnen met dansen. Dat is toch kicken?”

Meer informatie: www.djfdancecentre.nl.

Meer informatie over dansles via Jeugdfonds Sport & Cultuur

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.