Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg pagina

Limburg | 25 juni 2024

Intermediairs

Daniëlle Zuidema-Maes: ‘Zwemles draagt bij aan veilig opgroeien’

Daniëlle Zuidema-Maes is al 6 jaar intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg. In haar functie als jeugdverpleegkundige bij de GGD Zuid Limburg ziet ze kinderen. Tijdens een spreekuur met ouder en kind komen verschillende facetten aan bod. Ze kijkt niet alleen naar de gezondheid en lichamelijke ontwikkeling van kinderen, maar ook naar hun sociale en mentale welzijn. Indien nodig wordt ook de gezinssituatie besproken. Daniëlle haalt hieruit waardevolle informatie over eventuele problemen of hulpvragen die er spelen.

“Ik merkte tijdens mijn spreekuur dat veel kinderen niet op zwemles zaten, omdat ouders het niet konden betalen. Ook zag ik regelmatig kinderen met overgewicht/obesitas, die weinig tot niet sporten. De reden is vaak vanwege geld- of tijdgebrek. Toen besloot ik mezelf aan te melden als intermediair voor het Jeugdfonds. Ik ben nu het aanspreekpunt van de Jeugdgezondheidszorg (GGD) in Parkstad voor het invullen van de aanvragen voor sport en cultuur.”

Lichamelijke en mentale gezondheid

Het is belangrijk dat kinderen opgroeien met de mogelijkheid om deel te nemen aan sport en cultuur. Daniëlle beaamt dit. “Ieder kind moet de mogelijkheid hebben een zwemdiploma te halen. Zwemlessen zijn belangrijk, met name voor de veiligheid.
Sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl. Het is zowel lichamelijk als mentaal heel gezond om voldoende te bewegen, andere kinderen te leren kennen en deel te nemen aan een sociaal netwerk. Dit geldt natuurlijk ook voor het meedoen aan cultuuractiviteiten zoals muziek-, schilder- of dansles, scouting, enzovoort.”

Als intermediair maak je verschil

Op de vraag of Daniëlle verschil ziet bij kinderen die ze als intermediair heeft aangemeld voor steun vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg, antwoordt ze instemmend. “Over het algemeen zijn ouders én kinderen heel dankbaar. Dat vind ik fijn om te zien als intermediair. Kinderen krijgen een gezonder gewicht, kunnen veiliger opgroeien en zijn vrolijker. Zeker ook in deze tijd vind ik het belangrijk dat ze naar sport- of cultuurclubjes gaan en even weg zijn van ‘het scherm’ want aan veel schermtijd zitten ook veel nadelen.”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.