Intermediairs

13 april 2023

Intermediairs

Budgetcoach.nl: ‘We zitten bij gezinnen aan de keukentafel’ 

Budgetcoach.nl is sinds kort actief intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Een win-win situatie”, zo zegt directeur Stephanie Hesterman van Budgetcoach.nl. “Onze visie is dat ieder mens het waard is om in te investeren. En de missie van het Jeugdfonds sluit daar naadloos op aan. Zij vinden dat ieder kind moet kunnen meedoen. Lid moet kunnen worden van een sport- of cultuurclub. En dat kunnen wij dus vanuit via onze budgetcoaches aanbieden, want zij zijn nu ook intermediair van het Jeugdfonds.”

Budgetcoach.nl is een familiebedrijf. Stephanie staat met haar zus aan het roer en sturen samen een team van dertig budgetcoaches aan die in het hele land actief zijn. Zij worden ingezet door bedrijven en organisaties die hun werknemers willen helpen. Het gaat dan om mensen die te maken hebben met loonbeslagen of werknemers die hulp kunnen gebruiken bij financieel inzicht en overzicht. “Het duidt op goed werkgeverschap als het bedrijf de medewerkers ook op dit gebied wil ondersteunen. Financieel bewust worden kan je leren. We zien dat steeds meer HR-managers hier aandacht voor hebben. Je kunt veel ellende bij je medewerkers voorkomen. En dat is ook weer in het belang van het bedrijf of organisatie, vertelt Stephanie. Zo kunnen ook medewerkers van Pon, partner van het Jeugdfonds, gratis gebruik maken van de services van Budgetcoach.nl. Pon wilde graag de mogelijkheid om hulp te vragen via het Jeugdfonds onder de aandacht brengen bij hun medewerkers. Hierdoor is het eerste contact gelegd en is de samenwerking tussen Budgetcoach.nl en het Jeugdfonds begonnen. Eerder was er al samenwerking met Sam&, waar Jeugdfonds ook onderdeel van is. 

Budgetcoaches perfecte intermediairs

De budgetcoach komt thuis aan de keukentafel zitten en helpt mensen om orde te scheppen in hun financiële administratie en inzicht te krijgen in het inkomsten- en uitgavenpatroon. Als de situatie al ontspoord is, helpt de coach om alles weer op de rit te krijgen met de bank en andere schuldeisers. Budgetcoach Wilma Spin: “Wij zijn onafhankelijke gesprekspartners. Wij komen niet namens de bank of het bedrijf maar zijn er voor de mensen met financiële zorgen. Voor de gezinnen die in de problemen zijn gekomen door bijvoorbeeld corona, de energieprijzen, de hoge inflatie of andere oorzaken. Wij zijn een open en eerlijke gesprekspartner en kunnen mensen echt ontzorgen.” 

We zien de ouders, zien de kinderen 

Juist die onafhankelijkheid en het regelmatige persoonlijke contact met gezinnen, maken deze budgetcoaches perfecte intermediairs voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Een intermediair beoordeelt of een gezin in aanmerking kan komen voor hulp vanuit het Jeugdfonds en doet ook de aanvraag. Wilma: “We zitten aan tafel, zien de ouders, zien de kinderen en hebben inzicht in hun financiële situatie. Zo kunnen we een gedegen afweging maken welke hulp er nodig is. We zien dus ook dat er kinderen zijn die niet kunnen sporten of naar muziek- of zwemles kunnen omdat daar echt geen geld voor is. Voor die gezinnen kunnen we nu echt iets meer doen dan orde scheppen. We helpen dus niet alleen maar met inzicht in de financiën, maar bieden een extraatje, een cadeau. Samen met de ouders kunnen we meteen de aanvraag voor contributie, lesgeld of attributen doen. Zo nemen we een klein beetje van de zorgen weg en maken we voor het gezin het verschil.” 

Bijdragen aan ontwikkeling 

Wilma heeft al in de praktijk ervaren wat de samenwerking tussen Budgetcoach.nl en het Jeugdfonds kan betekenen voor kinderen en hun ouders. “De enorme blijdschap van het meisje dat nu naar een musicalschool kan en de gehandicapte jongen die met financiële hulp kan leren zwemmen. Dat ontroert me. Dat is bijdragen aan hun ontwikkeling en vergroot hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Kinderen hebben het gevoel dat ze mee mogen doen, erbij horen, kunnen lol maken. Dat is echt wat anders dan geld genereren voor een iPad of een iPhone.” Stephanie vult aan: “Met zwem- of dansles maken we kinderen, en dus hun ouders, echt gelukkig. Dit past echt helemaal bij de missie en visie van Budgetcoach.nl en sluit ook naadloos aan bij mijn eigen levensvisie.”   

Soms is een klein zetje genoeg 

Stephanie en Wilma kennen beiden armoede en financiële problemen uit eigen ervaring. Stephanie: “Vroeger thuis was het sappelen. Niet mee kunnen op schoolreisje, geldstress. Ik heb het allemaal meegemaakt. Wij hadden toen hulp van een budgetcoach en van het Jeugdfonds goed kunnen gebruiken. Daarom gun ik nu ook iedereen hulp. Ieder mens is het waard om in te investeren. Soms is er maar een klein zetje nodig om de boel weer gezond te krijgen, maar ook om over die drempel van schaamte heen te stappen. Vaak is het ook niet weten wat er mogelijk is en waar er hulp geboden kan worden” Wilma had het als kind goed in het gezin met 11 kinderen. Financieel bewust en onafhankelijk zijn was deel van de opvoeding. “Dat heeft me ook gered toen ik later, getrouwd en met kinderen, te maken kreeg met het faillissement van mijn man. Ineens zag de wereld er heel anders uit. We gingen scheiden en ik stond er alleen voor. Had niets en was echt op mezelf aangewezen. Zo heb ik ook ervaren dat levensgebeurtenissen je situatie ingrijpend kunnen veranderen. En soms beland je dan aan de andere kant van de streep. En dan kan hulp heel welkom zijn.”    

Intermediairschap actief promoten 

Stephanie promoot het Jeugdfonds en het intermediairschap actief binnen de organisatie. “Niet alleen onder onze huidige budgetcoaches, maar het is ook onderdeel van de opleiding van nieuwe coaches. Er staat een handleiding voor het aanvragen van de bijdrage op ons intranet. Ook maakten we samen met het Jeugdfonds een video voor alle cursisten van Learncare Academy waar honderden cursisten jaarlijks worden opgeleid tot budgetcoach of schuldhulpverlener, zodat zij straks hopelijk allemaal intermediair voor het Jeugdfonds worden. Daarnaast noemen we het Jeugdfonds in al onze gesprekken met opdrachtgevers en relaties. Spread the word, want hoe meer mensen weten wat er aan hulp mogelijk is, hoe beter!” 

Petra Bosman, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur – “We zijn heel blij met de samenwerking met Budgetcoach.nl. De Budgetcoaches zijn professionals die bij de gezinnen thuiskomen en nu, als intermediair van het Jeugdfonds, kunnen zorgen dat kinderen uit  gezinnen met financiële problemen toch kunnen voetballen, dansen, kickboksen. Zo geven we samen deze kinderen de kans om zich optimaal te ontwikkelen, net als hun leeftijdsgenoten.”

Lees meer

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.