Werk jij in de schuldhulpverlening?

Meld je aan als intermediair   Download deze informatie

Laat kinderen niet langs de zijlijn staan!

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Maar ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden*. Veel van deze gezinnen zitten in de schuldhulpverlening. Dat betekent dat de kinderen die opgroeien in deze gezinnen niet de kansen krijgen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. 

Jij weet wat armoede is

Als schuldhulpverlener kom je bij gezinnen thuis. Je weet hoe moeilijk het is als er thuis weinig geld is, dit heeft impact op het hele gezin. Kinderen hebben een uitlaatklep nodig. Zeker als er sprake is van een moeilijke thuissituatie.

Door bezig te zijn met sport- en/of creatieven activiteiten leren kinderen nieuwe vaardigheden, maken ze nieuwe vrienden en vergroten ze hun wereld. Ook voor ouders is het fijn als hun kind iets heeft waarin het zich kan uitleven. Het geeft ook de ouders meer lucht; ze kunnen trots zijn op hun kind als ze langs de lijn staan of een dansuitvoering bijwonen. Als een kind mee kan doen, is dat positief voor het hele gezin.

Wat kun jij doen als schuldhulpverlener?

Gelukkig kun je als schuldhulpverlener daadwerkelijk iets doen om kinderen uit armere gezinnen te helpen. Je kunt de ouders vertellen hoe belangrijk het is dat kinderen mee kunnen doen aan activiteiten die voor klasgenootjes vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld lid zijn van een sportclub zoals een voetbalclub of judo, lessen volgen bij een dans- of theaterschool of een muziekinstrument bespelen. Dingen die de leefwereld van het kind groter maken en waardoor hij/zij zich lekkerder voelt. Omdat je door schuldhulpverlening betrokken bent bij het gezin kun je als intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur een aanvraag bij ons doen voor het vergoeden van de contributie en het lesgeld van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar:

Meld je aan als intermediair

Download deze informatie

*Bron: SchuldHulpMaatje.

Kleine moeite, groot verschil!

Als schuldhulpverlener kun je heel gemakkelijk online een aanvraag doen voor de kinderen uit de gezinnen waar je bij betrokken bent. Dat gaat zo:

  • Je meld je online aan als intermediair, binnen een week hoor je of je aanmelding goedgekeurd is;
  • Na goedkeuring kun je, samen met de ouders en een door hen ingevulde ouderkaart, via ons online aanvraagsysteem een bijdrage voor het kind aanvragen.
  • Binnen 3 weken hoor je of de aanvraag goedgekeurd of afgekeurd is en kun je dat de ouders laten weten.
  • Als de aanvraag goedgekeurd is, kunnen de ouders het kind aanmelden bij de sportclub of dans- of muziekschool.
  • Wij betalen de contributie / lesgeld direct aan de sportclub / lesgever. De ouders ontvangen geen geld.

Intermediair worden is een kleine moeite, maar je maakt een groot verschil in het leven van een kind!  Je kunt voor meerdere kinderen uit een gezin een aanvraag doen.

Lees meer“Armoede in Nederland betekent dat je sociaal niet mee kunt doen. Daardoor lopen kinderen een achterstand op die ze later in hun leven maar heel moeilijk in kunnen halen.”

Arjan Vliegenthart – directeur Nibud

Lees het hele interview

“Veel mensen in de schulden ervaren de overheid als een veelkoppig monster en vragen niet om hulp bij datzelfde monster.”

Ruud van den Tillaar – directeur Kredietbank Limburg

Lees het hele interview

“Lang moeten leven van een bestaansminimum waarbij je afhankelijk bent van bijvoorbeeld de Sociale Dienst, daar niet uit kunnen komen, is schrijnend. De effecten op kinderen zijn groot. Hun wereldje wordt kleiner. Alles gebeurt op school en verder zitten ze thuis waar ze geconfronteerd worden met de moeilijke situatie van hun ouders.”

Stefanie van Veen – Maatwerker Ondersteuning Schuldstabilisatie

Lees het hele interview


Wist je dat?

gemeenten zijn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

kinderen groeit op in armoede.

kinderen en jongeren kregen in 2020 de kans om te sporten.

kinderen en jongeren kregen in 2020 de kans om te dansen, muziek te maken of schilderen.