Schuldhulpverlening

Werk jij in de schuldhulpverlening?

Meld je aan als intermediair

Laat kinderen niet langs de zijlijn staan!

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Maar ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden*. Veel van deze gezinnen zitten in de schuldhulpverlening. Dat betekent dat de kinderen die opgroeien in deze gezinnen niet de kansen krijgen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. 

Jij weet wat armoede is

Als schuldhulpverlener kom je bij gezinnen thuis. Je weet hoe moeilijk het is als er thuis weinig geld is, dit heeft impact op het hele gezin. Kinderen hebben een uitlaatklep nodig. Zeker als er sprake is van een moeilijke thuissituatie.

Door bezig te zijn met sport- en/of creatieven activiteiten leren kinderen nieuwe vaardigheden, maken ze nieuwe vrienden en vergroten ze hun wereld. Ook voor ouders is het fijn als hun kind iets heeft waarin het zich kan uitleven. Het geeft ook de ouders meer lucht; ze kunnen trots zijn op hun kind als ze langs de lijn staan of een dansuitvoering bijwonen. Als een kind mee kan doen, is dat positief voor het hele gezin.

Wat kun jij doen als schuldhulpverlener?

Gelukkig kun je als schuldhulpverlener daadwerkelijk iets doen om kinderen uit armere gezinnen te helpen. Je kunt de ouders vertellen hoe belangrijk het is dat kinderen mee kunnen doen aan activiteiten die voor klasgenootjes vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld lid zijn van een sportclub zoals een voetbalclub of judo, lessen volgen bij een dans- of theaterschool of een muziekinstrument bespelen. Dingen die de leefwereld van het kind groter maken en waardoor hij/zij zich lekkerder voelt. Omdat je door schuldhulpverlening betrokken bent bij het gezin kun je als intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur een aanvraag bij ons doen voor het vergoeden van de contributie en het lesgeld van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar:

Meld je aan als intermediair

*Bron: SchuldHulpMaatje.

Kleine moeite, groot verschil!

Als schuldhulpverlener kun je heel gemakkelijk online een aanvraag doen voor de kinderen uit de gezinnen waar je bij betrokken bent. Dat gaat zo:

  • Je meld je online aan als intermediair, binnen een week hoor je of je aanmelding goedgekeurd is;
  • Na goedkeuring kun je, samen met de ouders en een door hen ingevulde ouderkaart, via ons online aanvraagsysteem een bijdrage voor het kind aanvragen.
  • Binnen 3 weken hoor je of de aanvraag goedgekeurd of afgekeurd is en kun je dat de ouders laten weten.
  • Als de aanvraag goedgekeurd is, kunnen de ouders het kind aanmelden bij de sportclub of dans- of muziekschool.
  • Wij betalen de contributie / lesgeld direct aan de sportclub / lesgever. De ouders ontvangen geen geld.

Intermediair worden is een kleine moeite, maar je maakt een groot verschil in het leven van een kind!  Je kunt voor meerdere kinderen uit een gezin een aanvraag doen.

Lees meerDirecteur Nibud Arjan Vliegenthart: ‘Armoede betekent sociaal niet mee kunnen doen’

Het Nibud is hét kenniscentrum op het gebied van de huishoudportemonnee van Nederlanders. Het Nibud wil mensen helpen grip op geld te krijgen en te houden, nu en in de toekomst. Dat betekent dat onderzoek, voorlichting en advies geven voor zowel burgers als de overheid. Het Nibud traint ook schuldhulpverleners die gezinnen bij kunnen staan. Directeur Arjan Vliegenthart: ‘Armoede is niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van de samenleving’.

Lees het hele interview

Ruud van den Tillaar: ‘Schulden hebben is ingewikkeld’

Vroeger was de Kredietbank een bank voor arme mensen. Tegenwoordig is het een sociaal maatschappelijke instelling die mensen helpt die in financiële problemen zitten. Maar heel af en toe wordt er een krediet verstrekt. De Kredietbank Limburg verleent schuldhulpverlening in de meest brede zin van het woord. Directeur Ruud van den Tillaar legt uit hoe complex het schuldenvraagstuk is.

Lees het hele interview

Intermediair Stefanie: ‘Gezinnen weer op weg helpen’

Mensen die een schuldhulpverleningstraject in gaan, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Stefanie Veen is Maatwerker Ondersteuning Schuldstabilisatie bij welzijnsstichting De Schoor in Almere. Zij helpt gezinnen vanuit een stabiele situatie het schuldhulpverleningstraject in te gaan. ‘We zijn het vangnet voor gezinnen.’

Lees het hele interview


Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.