Clubs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo pagina

Venlo | 8 februari 2023

Clubs

Aletta Mkaouar-Smit: ‘Méér dan een uurtje dansles’

De Urban Dance Studio is niet weg te denken uit de Venlose urban scene. Oprichter Aletta Mkaouar-Smit startte de dansschool in 2008. Zelf danst ze al van jongs af aan, ze kan zich haar leven niet zonder dans voorstellen. Ze ervaart dagelijks hoe belangrijk dat kinderen mee kunnen doen. ‘Ze gaan ergens bij horen’. 

“Ik ben gestart met klassiek ballet, vervolgens ben ik modern jazz en streetdancelessen gaan volgen. Daarna werd ik gevraagd een uurtje in de week les te geven bij een jongerencentrum en werd ik al snel op veel meer plekken gevraagd om les te geven. Ik ben toen naar de ALO gegaan om het didactische deel goed onder de knie te krijgen. Er waren destijds geen opleidingen urban dance en juist dat wilde ik heel graag doen. Via allerlei cursussen en opleidingen in binnen – en buitenland heb ik mijn skills verbeterd en ben met de Urban Dance Studio gestart. Dat is alweer vijftien jaar geleden maar urban is tot op de dag van vandaag nog razend populair en neemt zelfs in populariteit toe.”  

Iedereen is gelijk

In het jongerenwerk zag Aletta hoe lastig bepaalde situaties voor gezinnen kunnen zijn. Ze zet zich extra voor deze gezinnen in. Bij de Urban Dance Studio volgt een groep kinderen lessen met hulp van het Jeugdfonds. “Zeker 50 van de 400 kinderen,” vertelt Aletta. “De mogelijkheid gebruik te maken van het Jeugdfonds staat op onze website en ook op het inschrijfformulier. Onze doelgroep is heel breed en komt uit alle lagen van de samenleving. Maar die verschillen vallen weg op het moment dat ze de school binnenlopen, dan is iedereen gelijk. Eén keer per jaar hebben we een grote voorstelling hier in het theater en dan zorgen we ervoor dat ook ouders die moeite hebben een kaartje te betalen naar hun kind kunnen komen kijken. Daar stoppen we heel veel tijd en energie in.” 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Kinderen komen niet alleen voor een uurtje urban dance, het is veel meer dan dat. “We organiseren evenementen, workshops en voorstellingen en werken met allerlei partijen in de regio. De leerlingen komen dus op veel verschillende plaatsen en doen mee met allerlei initiatieven. Dan merken ze dat het steeds gemakkelijker wordt om mee te doen aan bepaalde projecten. Ze realiseren zich dat het niet ophoudt bij een uurtje dansles en gaan ergens bij horen. Ook de kinderen die via het Jeugdfonds bij ons dansen, zitten in speciale selectieklassen en doen mee aan nationale en internationale wedstrijden, we zorgen er gewoon voor dat ze mee kunnen doen. Dat zie ik als mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.” 

Meer armoede in de middenklasse

Armoede groeit, ziet Aletta. Ook in de middenklasse die tot nu toe goed kon rondkomen. “Ik zie dat deze nieuwe groep steeds meer moeite heeft de contributie te betalen. En als er dan bezuinigd moet worden, doen ouders dat vaak als eerste op ‘extra’ dingen zoals de clubs van de kinderen. Dat merken we heel goed. Bovendien is dat een hele lastige groep om te bereiken omdat ze geen contacten hebben met de instanties die kunnen helpen. Ze weten niets van het bestaan van intermediairs die een aanvraag voor ze kunnen doen bij het Jeugdfonds en dat niemand daar verder iets van hoeft te weten. Als ik zie dat ouders op het randje zitten, is het aan mij om het gesprek aan te gaan. Ik merk dat er veel schaamte is maar het gaat erom dat het kind kan blijven dansen.” 

Contact met de coördinator is een must!

De intermediairs zijn niet heel erg zichtbaar en dat is een struikelblok, vindt Aletta. “In wijken en scholen waar veel armoede heerst, is het heel duidelijk bij wie ouders moeten zijn. Maar in wijken en op scholen waar armoede ongewoon is, is het heel moeilijk voor ouders om hulp te vragen. Ze kennen de weg niet en de drempel is hoog. Scholen weten zelf vaak niet of er een intermediair is en wie dat is. Het is voor leerkrachten iets dat ze erbij doen. Als het een speciale taak zou zijn, zou het soepeler lopen. Die intermediairs zijn voor mij ook heel moeilijk te bereiken. Als ik ergens tegenaan loop, bel ik onze coördinator hier in Venlo. Zij heeft zoveel kennis en hart voor wat ze doet. Als ik haar niet zou hebben, zou ik met veel vragen blijven zitten. De rol van de coördinator is zo belangrijk. Contact hebben met de coördinator van het Jeugdfonds bij jou in de gemeente is echt een must voor iedere sport – of cultuuraanbieder!” 

“Ik vind het heel fijn dat jullie er zijn, dat wil ik nog wel even zeggen. Het is mooi iets aan te kunnen bieden aan gezinnen die zich dat anders niet zouden kunnen veroorloven. Dankzij jullie kunnen kinderen weer meedoen!” 

>> website Urban Dance Studio

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.