nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland pagina

Friesland | 26 januari 2023

Weer vier jaar samenwerking tussen gemeente Dantumadiel, Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport & Cultuur

Schoolspullen, sporten, muziek en zwemles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal voor alle kinderen in Nederland, maar niet elke ouder kan dit betalen. Ouders met een laag inkomen of schulden kunnen daarvoor een beroep doen op Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. De gemeente werkt met deze partijen samen om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de gemeente mee kunnen doen.

Om de samenwerking tussen deze partijen en de gemeente te versterken is er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Dit geeft de komende vier jaar zekerheid voor alle partijen en de inwoners van Dantumadiel. “Wy fine it wichtich dat elk bern meidwaan kin, nettsjinsteande it ynkommen dat heit en mem hawwe. Stichting Leergeld en it Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt âlders en bern hjirmei. Wy binne optein dat de gearwurking yn elts gefal noch wer fjouwer jier fierder kin,” zegt wethouder Rommy Kempenaar.

Een aanvraag doen

Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport & Cultuur nemen de financiële drempels weg voor ouders om hun kinderen te kunnen laten meedoen. Zij bieden bijvoorbeeld vergoedingen voor o.a. zwemlessen, schoolspullen, sporten en/of muzieklessen. “Ieder kind moet mee kunnen doen. Maar als geld in het gezin een probleem is, helpen wij graag. Wij betalen de rekening voor abonnement, kleding of materialen. Daarom roepen wij ouders, verzorgers en het sociale netwerk op: maak gebruik van ons fonds! Dat geeft een kind meer plezier, meer zelfvertrouwen en meer kans op het maken van vriendjes en vriendinnetjes, ” zegt Wytze Visser, bestuurslid Jeugdfonds Sport & Cultuur Fryslân.

Via het portaal van www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders en intermediairs een aanvraag indienen voor hun kind(eren) t/m 17 jaar. De stichtingen controleren de aanvraag en betalen de vergoeding rechtstreeks uit aan de aanbieder (bijvoorbeeld het zwembad of de voetbalvereniging).

Het aantal aanvragen bij de fondsen is het afgelopen jaar sterk gestegen.

Het is bekend dat de afgelopen maanden in een korte tijd de prijzen voor levensonderhoud sterk zijn toegenomen. Met name gezinnen met een laag inkomen worden hard geraakt. Maar ook voor gezinnen met een middeninkomen wordt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.

Ook kinderen worden hier hard door geraakt. Er is minder geld over voor kinderen om te sporten of de aanschaf voor schoolspullen. Zowel bij Stichting Leergeld als bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Fryslân is het aantal aanvragen sterk gestegen.

Op de foto v.l.n.r.: Wytze Visser (bestuurslid Jeugdfonds Sport & Cultuur Fryslân), Rommy Kempenaar (wethouder gemeente Dantumadiel) en Ate Sietzema (penningmeester Leergeld Friesland Oost)Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.