nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen pagina

Groningen | 30 juli 2018

Tjeerd van Dekken nieuwe voorzitter Jeugdfonds Sport Groningen

Tjeerd van Dekken is per 20 juli 2018 de nieuwe voorzitter van het Jeugdfonds Sport Groningen. Hij neemt het stokje over van Albertiene Hadders die sinds de start van het Jeugdfond Sport in 2007 voorzitter was.

Na meer dan 10 jaar voorzitter te zijn geweest van het Jeugdfonds Sport Groningen heeft Albertiene Hadders het stokje overgedragen aan Tjeerd van Dekken. Als lid van de Tweede Kamer en woordvoerder Sport heeft hij zich altijd ingezet voor kinderen uit armere gezinnen. Hij stond onder andere aan de basis van de 100 miljoen voor armoedebestrijding onder kinderen, ook wel de ‘Klijnsma-gelden’ genoemd. Tjeerd: “Het is voor mij een mooie kans om dat werk door te zetten bij het Jeugdfonds Sport Groningen. Hoewel gemeenten meer geld beschikbaar hebben voor kinderen in armoede zijn extra bijdragen van maatschappelijk betrokken organisaties en de particuliere sector altijd zeer welkom. Zo kunnen we samen met gemeenten, onze partners en intermediairs die kinderen bereiken die vanwege hun financiële thuissituatie niet mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes.”

De scheidend voorzitter en mede-oprichter van het fonds in Groningen, Albertiene Hadders, blikt terug op de afgelopen 10 jaar waarin na de oprichting van het Jeugdsportfonds Groningen in 2006, en een vliegende start middels fundraising van de Roataryclub Groningen Oost en Groningen Belcampo, de eerste kinderen konden worden ondersteund. Na de start in de stad Groningen gingen vanaf 2009 ook andere gemeenten in de provincie Groningen participeren in het fonds. Albertiene: “Ik ben trots op het feit dat vandaag de dag alle gemeenten in de provincie afspraken met het Jeugdfonds Sport hebben. Daarmee is ons motto “alle kinderen moeten kunnen meedoen” niet meer afhankelijk van in welke gemeente een kind woont. Vanaf de 700 kinderen in 2010 hebben we de doelgroep steeds beter weten te bereiken met als resultaat dat we het afgelopen jaar bijna 2300 kinderen hebben kunnen laten sporten. Nu halverwege 2018 hebben we al voor 1500 kinderen tussen de 4 en 17 jaar de contributie betaald. We verwachten ook dit jaar weer meer kinderen te kunnen bereiken en zeker 2800 kinderen en jongeren een sportkans te geven.”

Naast een nieuwe voorzitter hebben het afgelopen jaar ook Rob de Waard (directeur Huis voor de Sport Groningen) en Erwin Laanstra (manager bij PricewaterhouseCoopers Accountants) zitting in het bestuur genomen.

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien in de provincie Groningen relatief veel kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Landelijk hebben we het dan over maar liefst 1 op de 8 kinderen waarbij in sommige gebieden in de provincie Groningen er zelfs sprake is van 1 op de 5 kinderen. Een groot gedeelte van deze kinderen kunnen nergens aan meedoen. Daardoor lopen deze kinderen allerlei kansen mis die voor andere leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn. Sport helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk voor de hele samenleving. Want; Meedoen = Meer kansen.

Het Jeugdfonds Sport Groningen ondersteunt kinderen van ouders met een laag inkomen zodat ze kunnen sporten bij een sportvereniging. Het Fonds vergoedt daarbij de contributie en eventueel benodigde sportkleding of attributen voor kinderen/jongeren van 4 tot en met 17 jaar. Dit is mogelijk dankzij de financiële bijdragen van alle Groninger gemeenten, de Provincie Groningen en verschillende particuliere partijen, organisaties en fondsen.

Aanvragen worden gedaan door professionals uit het onderwijs, sociale wijkteams, schuldhulpverlening, jeugdzorg, gezondheidszorg of maatschappelijk werk. Deze intermediairs zijn al betrokken bij de kinderen, jongeren en gezinnen en kennen de (financiële) thuissituatie en de sportwensen van de kinderen/jongeren.Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.