nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 27 mei 2021

Sam&Harderwijk zorgt dat alle kinderen in Harderwijk kunnen meedoen

Op woensdagmiddag 26 mei hebben wethouder Gert Jan van Noort, Hetty Schouten van Stichting Leergeld Randmeren en Aukje Sinte Maartensdijk van Jeugdfonds Sport & Cultuur hun samenwerking vastgelegd met de instelling van Sam&Harderwijk. Kinderwethouder Lissy van Bennekom was aanwezig namens alle kinderen van de gemeente Harderwijk. Sam&Harderwijk maakt het makkelijker om financiële voorzieningen aan te vragen voor kinderen en jongeren die in armoede opgroeien.

Eén platform voor meerdere voorzieningen

Sam& is een samenwerkingsverband tussen Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Via het platform www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders en intermediairs nu in één keer gemakkelijk aanvragen doen voor een of meerdere voorzieningen. De Gemeente Harderwijk ondersteunt deze samenwerking. Wethouder Gert Jan van Noort: “Ook in Harderwijk zien we, zeker in deze tijd, dat er meer gezinnen in armoede leven. Een fiets, meedoen aan schoolactiviteiten of voetballen, het is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Sam& is een mooie aanvulling op de minimaregelingen die er al zijn. Samen zetten we ons in voor alle jongeren van 0 – 21 jaar. Is er geen geld voor dansles, verjaardag of schoolspullen, dan kan Sam&Harderwijk helpen!”

Samen voor alle kinderen

In Nederland groeit gemiddeld één op de twaalf kinderen en jongeren op in een gezin dat financieel de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per schoolklas. En in coronatijd groeit dat aantal alleen maar. Iets wat voor de buitenwereld heel gewoon lijkt, zoals het vieren van een verjaardag met vriendjes of een gezinsuitje, is zonder ondersteuning voor deze kinderen geen optie. Kinderwethouder Lissy: “Ik heb het geluk dat mijn ouders wel alles kunnen betalen, maar ik vind het belangrijk om het onderwerp ‘armoede’ onder jongeren ook bespreekbaar te maken. Want ik gun het ieder kind om de dingen te kunnen doe die hij of zij leuk vindt!”

Drempel verlagen

Het grote voordeel van Sam& is dat je als ouder makkelijker een aanvraag kunt doen voor een of meerdere voorzieningen en voor een of meerdere kinderen. Hetty Schouten: “Door de bestaande voorzieningen te bundelen, hoef je als ouder nu niet meer naar verschillende organisaties. En dat is fijn, want voor ouders is het vaak best lastig om hulp te vragen. Ook omdat dingen soms samenhangen: je kunt de contributie voor je sport wel vergoed krijgen, maar als je geen fiets hebt om naar het veld te rijden heb je alsnog een probleem. Ik ben dan ook blij met de nauwe samenwerkingen tussen de partijen. Samen staan we sterk en kunnen we nog meer kinderen die opgroeien in armoede helpen!”

Meer informatie over Sam& is te vinden op www.samenvoorallekinderen.nl.Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.