nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland pagina

Zuid-Holland | 25 september 2023

Samenwerking Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland en Voorlichting op scholen

Kinderen moeten kunnen sporten of muziekles volgen, ook bij geldzorgen!

Steeds meer kinderen krijgen thuis te maken met geldzorgen. Volgens een onderzoek van Het Nibud worstelt 42% van de huishoudens in 2022 met betalingsproblemen. Kinderen van gezinnen met geldproblemen lijden hieronder. Het zorgt niet alleen voor schaamte, maar ook uitsluiting van belangrijke activiteiten. De contributie of het lesgeld voor sport- en cultuuractiviteiten is vaak simpelweg niet meer te betalen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Voorlichting op scholen gaan daarom samenwerken!

In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Kinderen kunnen door geldzorgen niet alleen stress ervaren, maar krijgen vaak ook niet de kans om mee te doen aan een sportieve of culturele activiteit. betalen van contributie of materiaal is dan niet meer mogelijk. Ouders schamen zich hier vaak voor en weten in veel gevallen niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Kinderen worden hier voor een deel de dupe van, doordat zij niet de kans krijgen om mee te doen. Een voetballes of pianoles is namelijk zoveel meer dan sporten of een instrument leren spelen! Het is voor kinderen ontzettend belangrijk voor sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling. Elk kind moet daarom kunnen sporten of een culturele les kunnen volgen!

Hulp bij sport- en culturele les

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is er speciaal op gericht om kinderen van gezinnen met geldzorgen te helpen. Het fonds stelt kinderen in staat om sport-of culturele lessen te kunnen volgen door het lesgeld of de contributie en eventueel zelfs spullen als sportkleding, schoenen of de huur van een instrument te betalen. Daarmee wordt deze financiële zorg weggenomen en krijgen kinderen de kans om mee te kunnen doen. In 2022 hielp het Jeugdfonds Zuid-Holland maar liefst 9050 kinderen.

Bereiken van gezinnen met geldproblemen

Hulp krijgen begint bij weten waar je terecht kunt. Gezinnen met geldproblemen zijn echter vaak minder makkelijk te bereiken. Door schaamte wordt er bijvoorbeeld niet buiten het gezin over gepraat. Voorlichting op scholen spreekt dagelijks veel ouders en kan daarmee veel gezinnen bereiken. Op ouderavonden zal er speciaal aandacht worden besteedt aan het fonds en haar doel. Ouders worden daarbij op de hoogte gesteld van de mogelijkheden en hoe ze zich kunnen aanmelden. Zo wordt er meer bewustwording gecreëerd en wordt tegelijkertijd de drempel tot het zoeken van hulp verlaagd. Op die manier is het voor meer kinderen mogelijk om toch van deze belangrijke activiteiten te kunnen genieten. We gaan de schaamte voorbij en slaan de handen ineen om meer kinderen te helpen!

Wil je kind ook meedoen?

Wil je kind graag meedoen met sport of cultuur maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt!Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.