nieuws

3 april 2023

Petra Bosman nieuwe directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur

Petra Bosman start vandaag, maandag 3 april, als nieuwe directeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Bosman komt van Politie Nederland, waar ze ruim 25 jaar werkte in leidinggevende functies. Ze is de opvolger van Monique Maks, die begin dit jaar het Jeugdfonds Sport & Cultuur verruilde voor Spieren voor Spieren.  

“Wij zijn blij dat Petra onze nieuwe directeur wordt,” zegt Tom van ’t Hek, voorzitter van de Raad van Toezicht van Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Haar enorme maatschappelijke ervaring, gekoppeld aan haar sterke intrinsieke motivatie, geven ons het volste vertrouwen dat we als fonds verdere stappen kunnen maken. En dat we de komende jaren nog meer kinderen en jongeren toegang tot sport en cultuur kunnen geven.”  

Groeiende sociale ongelijkheid

Petra Bosman gaat vol energie aan de slag. “Soms komt er een kans voorbij die je aan het denken zet. De kans om leiding te geven aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur was er zo een. In Nederland is veel ongelijkheid, zoals onlangs werd bevestigd in een onderzoek van het Centraal Planbureau. Volgens het CPB leven in 2024 bijna één miljoen mensen onder de armoedegrens en dit heeft enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. Ouders worden mogelijk genoodzaakt om te bezuinigen op de voetbalclub, turn- of dansles voor hun kinderen. Dat maakt ons werk alleen maar relevanter want het Jeugdfonds kan de sport en cultuur toegankelijk houden en maken voor kinderen.” 

De waarde van een club

Voor kinderen is het belangrijk om te doen wat ze leuk vinden en onderdeel te zijn van de samenleving, zo weet Bosman. “Een kind moet zijn of haar passie kunnen volgen, of dat muziek maken is of voetballen. Jezelf ontwikkelen door iets te doen wat je leuk vindt, is enorm belangrijk. Op een club leer je, naast vaardigheden, van alles over gedrag en wat het betekent om een teamspeler te zijn. Het is belangrijk dat kinderen die in armoede leven ergens bij horen en zich ontwikkelen, in plaats van zich te vervelen of rondhangen op plekken die minder oké zijn. Kinderen kennis laten maken met sport of cultuur kost geld. Daarom is het belangrijk dat wij gezinnen helpen die deze financiële middelen niet hebben. Dat doen we onder meer met projecten in de wijk, waarmee we kinderen laten kennismaken met sport en cultuur.”  

Lokale verankering in de samenleving

De afgelopen tweeënhalf jaar was Bosman directeur van het Politiedienstencentrum, dat de landelijke bedrijfsvoering verzorgt voor de politie. Op het eerste gezicht twee verschillende werelden, maar Bosman ziet meerdere parallellen. “De politie staat midden in de samenleving. Daardoor ben ik me als geen ander bewust van de tegenstellingen in de maatschappij, een inzicht dat bij het Jeugdfonds zeer goed van pas komt. Werkinhoudelijk zijn er ook raakvlakken. Ik ga opnieuw werken in een landelijke organisatie, die een faciliterende rol heeft ten opzichte van lokale organisaties. Zij weten het best wat er speelt in hun gebied. Die lokale verankering in de samenleving is belangrijk.” 

Lees ook het interview met PetraLees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.