nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere pagina

Almere | 21 december 2022

Nieuwsbrief december 2022

Het lijkt zo gewoon dat alle kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan Sport & Cultuur, maar niet elke ouder kan dit betalen. De noodzaak voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere blijft nadrukkelijk aanwezig. Meer dan 2000 kinderen nemen deel aan Sport & Cultuur via het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere. Uit CBS-cijfers blijkt dat één op de negen kinderen/jongeren in Almere opgroeit in gezinnen met te weinig geld. Zij kunnen zonder financiële hulp van buiten het gezin niet volledig deelnemen aan de maatschappij en zich daardoor minder kansrijk ontwikkelen. Helaas is dit een hardnekkig probleem. Een reden te meer voor het verder verbeteren en versterken van het fonds. Voorzitter Ingrid van Gelder: “Wij dachten dat onze doelen voor 2022 ambitieus waren gesteld met 2000 kinderen, maar door de inflatie en stijgende gasprijzen hebben zitten we daar nu al ruim boven. 

Procedure van aanvraag tot goedkeuring

Als er thuis te weinig geld is betaald het Jeugdfonds de contributie of het lesgeld. De aanvraag voor een bijdrage wordt gedaan door een intermediair. Dit is bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker sociaal wijkteam;

De intermediair doet, in overleg met jou, een aanvraag. Je hoort binnen 3 weken of de aanvraag goedgekeurd is. Na goedkeuring kun je je kind aanmelden bij de sportclub, dansschool of andere organisatie waar je kind op les wil. Wij betalen de contributie of het lesgeld direct aan de sportclub/lesgever. Je ontvangt zelf geen geld. Er moet ieder jaar een nieuwe aanvraag gedaan worden

Let op: Wij verzoeken al onze intermediairs de vragen van de Backoffice te beantwoorden! Het gebeurt regelmatig dat er goedgekeurde aanvragen zijn zonder dat het kind bij de aanbieder terecht komt.

Wist je dat je ook een aanvraag kunt doen voor bijvoorbeeld schoolspullen of een verjaardagsbox? Ga naar samenvoorallekinderen.nl.

Jeugdfonds Sport & Cultuur challenge: Alle kinderen doen mee!

In Almere groeien meer dan 5.000 kinderen op in armoede. Deze kinderen hebben recht op financiële ondersteuning van het Jeugdfonds. Toch vragen niet alle kinderen of hun ouders die ondersteuning ook daadwerkelijk aan. Een reden voor het jeugdfonds Sport & Cultuur Almere om aan de noodbel te trekken en een challenge te ontwikkelen die het Jeugdfonds zichtbaar maakt voor alle kinderen en ouders in Almere. Het jeugdfonds Sport & Cultuur Almere daagt alle tussenpersonen die professioneel betrokken zijn bij de opvoeding, begeleiding of scholing van het kind (leeftijd 2 t/m 17 jaar) uit om aan de slag te gaan met de challenge: Alle kinderen doen mee!

Elke stap naar meer bereik van kinderen en jongeren telt. Een voltooide groep challenges wordt beloond met een topprestatiebadge. De betreffende organisatie of school in Almere wordt officieel erkend als partner van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere. De batch kan aan de buitenmuur bevestigd worden van de locatie van de betreffende organisatie of school om iedereen te kunnen laten zien dat je daar terecht kunt voor je fondsvragen. De behaalde successen worden gevierd met een feestelijke uitreiking op locatie.

Tijdens de inspiratie- en uitwisselingsbijeenkomst op 21 november in het Topsportcentrum ontvingen de buurtsportcoaches (Sciandri, Talent in opleiding en De Schoor) en leerkrachten van basisschool De Olijfboom en het Oostvaarders College Almere uit handen van wethouder Froukje de Jonge de eerste topprestatiebadges. Deze organisaties en scholen hebben meer dan 6 buurtsportcoaches of leerkrachten aangemeld als intermediair. Elke intermediair heeft één of meerdere aanvragen gedaan bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere. De organisatie of school neemt het Jeugdfonds Sport & Cultuur minimaal twee keer per jaar op in haar nieuwsbrief en verdere uitingen.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere wil ervoor zorgen dat ieder kind de gelegenheid heeft om zich te verbinden aan de Sport & Cultuur activiteiten in onze mooie stad en roept contactpersonen van school of instanties zoals het wijkteam, zorginstellingen, buurtsport- en cultuurcoaches en alle  andere professionals die betrokken zijn bij de opvoeding, begeleiding of scholing van het kind op zich aan te melden als intermediair https://www.allekinderendoenmee.nl en aan de slag te gaan met de challenge: Alle kinderen doen mee!

Terugblik geslaagde bijeenkomst 21 november 2022

Een goed bezochte bijeenkomst in het Topsportcentrum heeft ervoor gezorgd dat de energie voelbaar was om het jeugdfonds te omarmen. Het optreden van de jonge violisten en gitaristen was geweldig om mee te mogen maken. Het was muisstil in de zaal.

Het plenaire programma met onze ambassadeur Remy Bonjasky, moeder Madhuri en zoon Vinayak Bikha heeft veel indruk gemaakt. Wethouder Froukje de Jonge en voorzitter Ingrid van Gelder hebben uitleg gegeven waarom wij allen zo belangrijk zijn voor het fonds én de ouders in deze tijd.

De drie workshops; Hoe bereiken we meer kinderen, Aanvraag en behandelproces en Communicatie hebben ervoor gezorgd dat er meer dan 200 geeltjes beschreven zijn met aanbevelingen en ideeën waar wij mee aan de slag gaan om komend jaar nog meer kinderen te bereiken.

Oproep vrijwilligers

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere wil graag dat iedereen mee kan doen en daarom geven wij jaarlijks meer dan 2.000 kinderen en jongeren uit minimagezinnen de kans ook mee te doen aan sport en cultuur. Dat moet iedereen in Almere weten…

Wij zoeken leuke enthousiaste vrijwilligers die het heerlijk vinden mee te werken aan pr-activiteiten. Promoot jij ons jeugdfonds op markten en bijeenkomsten? Draai jij je hand niet om voor het verzendklaar maken van een stapel post? Wil je flexibel ingezet worden wanneer het jou uitkomt? Gewoon lekker een paar uurtjes aan de slag? Geef snel een reactie en wij nemen contact met je op!

Wat ga je doen?
– Je bent de ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere
– De ene keer sta je met een kraam op een bijeenkomst en deel je flyers uit
– Wie weet wil je ook wel foto’s maken tijdens een sportactiviteit
– Maar gezellig met een groepje vrijwilligers 100 postzegels op enveloppen plakken vind je ook prima.

Vaardigheden
Uiteraard leggen we je eerst alles uit. Ben jij enthousiast over het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere, ben je op oproep beschikbaar. Wil je meer informatie dan horen wij dit heel graag via Yvonne.almere@jeugdfondssportecultuuralmere.nl Iedereen die graag wil meedenken, meewerken en het Jeugdfonds wil verspreiden in hun netwerk is welkom! Volgend jaar zullen we zeker weer zo een belangrijke bijeenkomst organiseren

Bedankt en tot volgend jaar!

Het is helaas niet voor elk kind vanzelfsprekend om deel te nemen aan sport of cultuur. Daar brengen we samen verandering in, ook in 2023! Samen kunnen we nog meer kinderen bereiken. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het Jeugdfonds sport & cultuur Almere: BEDANKT! Wij wensen jullie fijne Feestdagen! Wij gaan er ook even tussenuit. Tot volgend jaar!

 Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.