nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 7 april 2023

Kogelstoter Benthe König nieuwe ambassadeur: “Sport brengt zo veel!”

Als puber uit Velp mocht ze een keer per week op Papendal trainen en dacht ze: ‘oh wat geweldig, zomaar tussen alle topsporters’. Nu is Benthe Köning (25) zelf die inspirerende topsporter, met als missie deelname aan het kogelstoten op de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. En ze is de nieuwe ambassadeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland. “Het is voor ieder kind goed om te sporten, daar draag ik graag aan bij.”

Voor Benthe is sporten al haar hele leven vanzelfsprekend. “Ik kom uit een sportieve familie. Toen ik 3 was, ging op peutergym, op woensdagmiddag. Ik vond het fantastisch en vroeg elke dag weer aan mijn moeder of het al woensdag was.” Na peutergym kwam turnen, maar stiekem had ze het vizier al op atletiek, wat haar oudste zus deed. Ze moest alleen even wachten tot ze oud genoeg was om lid te worden. “Een aantal jaar heb ik allebei de sporten gedaan, maar op een gegeven moment werd atletiek steeds serieuzer. Ik vond het wel lastig om mijn turnvriendinnen achter te laten, maar kiezen voor atletiek was vanzelfsprekend.”

Olympische droom

“Als kind doe je bij atletiek alle onderdelen, en ik heb lang kogelstoten en meerkamp gedaan. Langzamerhand merkte ik dat ik écht goed kon worden als ik me zou specialiseren in kogelstoten.” Eigenlijk geen verrassing, want op haar 13e werd ze daarin al Nederlands kampioen. En bij een van de jeugdwedstrijden had de jury zelfs een te kort meetlint bij zich. “In 2013 deed ik mee aan het Europees Jeugd Olympisch Festival en won ik brons. Ik had al een beetje een Olympische droom en toen wist ik zeker: dít is wat ik wil!”

Parijs, Los Angeles en een master

De Olympische droom moet voor het eerst uit gaan komen volgend jaar in Parijs. “Ik train dit jaar veel om mijn techniek te verbeteren. Kogelstoten is een technische sport, je hebt jaren aan training en ervaring nodig. De meeste kogelstoters zijn pas tegen hun dertigste op hun best. Ik kijk dus zeker ook naar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles!” Vanaf deze zomer kan ze zich kwalificeren voor Parijs. “Dat is spannend, want we zijn met 4 talentvolle kogelstoters, uniek voor Nederland, en er is maar plek voor 3 op de Spelen.” Ondertussen is ze ook nog bezig met haar master biomedische wetenschappen. “Alleen maar sporten maakt je wereld klein. En zowel op Papendal als op de universiteit zijn ze flexibel, dus het is goed te combineren.”

Fotocredits: BSR agency

Verslavend

Voor Benthe is een leven zonder sport ondenkbaar. “Het brengt me zoveel, ik kan er helemaal mijn ei in kwijt. Het klinkt cliché, maar ik kan echt mijn hoofd leeg maken van de drukte van alledag. Het is verslavend. Als ik een week niks doe tijdens de vakantie word ik onrustig, dan ga ik toch een potje tennissen ofzo om mijn energie kwijt te raken.” Daarom hoopt ze ook dat ieder kind kan sporten. “Het is gezond, en je leert veel. Zelfs in een individuele sport als atletiek train je met leeftijdsgenoten en doe je samen oefeningen. En je kunt lekker naar buiten! Voor mijn gevoel speelde ik vroeger altijd buiten, nu zitten kinderen vaker achter een scherm. Als je gaat sporten ben je minstens 1x per week buiten op een voetbalveld of atletiekbaan.”

Schakel Jeugdfonds in

Via haar atletiekclub Ciko ’66 hoorde Benthe van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Ik vind het een mooi initiatief, voor ieder kind is het goed om te sporten. Dat hoeft zeker geen topsport te zijn, plezier in bewegen is genoeg. Ik snap dat ouders met geldzorgen soms andere prioriteiten hebben, maar het Jeugdfonds biedt de kans kinderen toch mee te laten doen. Ik hoop er als ambassadeur aan bij te dragen dat meer ouders ons inschakelen!”Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.