nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe pagina

Drenthe | 10 maart 2021

Jeroen Westendorp nieuwe voorzitter Drents Jeugdfonds

Frits Alberts werd ‘erin geluisd’ maar bleef en versterkte het Jeugdfonds

Ze hadden er niet bij verteld dat het de bedoeling was dat hij voorzitter werd, toen ze hem in juni 2012 vroegen voor het bestuur van het toenmalige Jeugd Sportfonds Drenthe. “Zo word je er in geluisd”, lacht Frits Alberts. Hij maakte desalniettemin twee bestuursperioden vol, en zelfs meer omdat corona de overdracht aan een nieuwe voorzitter vertraagde.

In de bijna negen jaar dat Alberts voorzitter was, maakte het fonds enorme veranderingen en groei door. Hielp het fonds bij zijn aantreden in 2012 zo’n 500 kinderen in Drenthe, nu zijn dat er jaarlijks meer dan 6 keer zoveel: ruim 3000. Al die kinderen en jongeren hadden anders niet mee kunnen doen aan sport of cultuur, omdat er thuis te weinig geld voor is.

Het was directeur van SportDrenthe Hans de Lang, al vanaf het begin betrokken bij het fonds, die Alberts ‘erin luisde’. Alberts was inmiddels zo’n tien jaar wethouder in Borger-Odoorn en De Lang wilde een wethouder in het bestuur. Om meer Drentse gemeenten bij het fonds te trekken, want lang niet alle gemeenten namen deel. De kinderen in die gemeenten bleven verstoken van hulp. Het werkte: inmiddels doet bijna heel Drenthe mee.

Aanvankelijk waren er 2 jeugdfonds-stichtingen; een voor sport en een voor cultuur. Die zijn nu gefuseerd tot één Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe. De organisatie is bovendien ‘volwassen geworden’: zo zijn vrijwilligers van weleer de beroepskrachten van nu en is er een coördinator aangetrokken. “Het is heel mooi dat we hebben kunnen investeren in mensen en dat er nu een geoliede organisatie staat”, zegt Alberts.

Hij kan de boel dus met een gerust hart overdragen aan “een jonge bestuurder die midden in het politieke speelveld staat”. Jeroen Westendorp is inderdaad een jonge bestuurder; de ChristenUnie/CDA wethouder van Noordenveld moet nog 40 worden. Toch is hij alweer bijna 3 jaar wethouder. Tot zijn takengebied horen onder meer: Jeugdzorg, Sport, Welzijn en Volksgezondheid.

Drukke baan, jong gezin met 3 kinderen; waarom haalt hij zich eigenlijk nog méér werk op de hals? Hij kijkt een beetje op van de vraag. Want het ligt voor de hand, vindt hij: “Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen, dat iedereen er tóé kan doen. De financiële situatie thuis mag kinderen en jongeren daar niet in belemmeren. Het Jeugdfonds haalt die belemmering weg.”

Daar komt nog wat bij, zegt Westendorp. “Want of je nu voetbalt, danst, paardrijdt, gitaar speelt of leert zwemmen; het is niet alleen gezond, je hebt contact met anderen en het biedt je de kans om je talenten te ontwikkelen. Zo draagt het Jeugdfonds er aan bij dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. Dat is super belangrijk. Geld mag dat niet in de weg staan.”Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.