nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 3 april 2019

Intermediair Alice Versluis: een goedgekeurde aanvraag geeft een kick

Als wijkcoach en lid van het sociaal wijkteam kom ik met veel ouders in contact. Soms benaderen ze mij direct en soms worden ze doorverwezen door andere professionals, bijvoorbeeld als ze aangeven dat ze een kleine beurs hebben. Als er geen geld is om de kinderen te laten sporten of bijvoorbeeld muziekles te volgen, dan vertel ik ze over de mogelijkheden van het JSF/JCF. Sinds 2013 heb ik al honderden aanvragen voor kinderen gedaan. Dat komt denk ik omdat wij een neutraal punt zijn, mensen durven via ons aan te geven dat ze geld tekort komen. Voetbal en kickboksen zijn populair. Ook doe ik aanvragen voor vluchtelingenkinderen, vaak voor zwemles. In mindere mate kiezen kinderen voor ballet, scouting of muziekles.

Laagdrempelige aanvraag is voordeel
Het is fijn dat mensen geen inkomensgegevens hoeven aan te leveren, dat maakt de aanvraag laagdrempelig. Wel moet je daarom als intermediair een goede inschatting maken. Ik stel veel vragen om erachter te komen wat er speelt. Het komt voor dat mensen een baan hebben, maar veel schulden. Of dat mensen in het verleden veel geld hebben verdiend, maar nu hun baan kwijt zijn. Als kinderen dan niet meer kunnen meedoen aan sport of cultuur, kunnen wij gelukkig iets voor ze betekenen.

Sport essentieel
Ik heb niet altijd een beeld van hoe het gaat omdat ouders zelf de contacten met de vereniging regelen. Soms hoor je iets terug, zoals in het geval van een jongen die bij Jeugdzorg bekend was. Bij hem bleek het essentieel dat hij sportte. Door lekker fysiek bezig te zijn met zijn sport bleef hij weg van straat en het verkeerde groepje waar hij mee om ging. Ook hoorde ik van ouders van een kind met autisme dat ze zo blij zijn met zijn plek bij de scouting. ‘Het is er veilig en fijn en hij mag er zijn,’ zeiden ze. ‘Dit is een plek waar hij niet wordt gepest.’ Dat is heel leuk om te horen. Sowieso geeft het me altijd een kick als een aanvraag is goedgekeurd. Het is mooi om ouders van een positief nieuwtje op de hoogte te brengen en daarmee een kind te helpen.

Meer mensen intermediair
Het zou mooi zijn als meer mensen intermediair worden omdat je concreet iets kunt doen voor een gezin waar dat nodig is. Veel intermediairs staan dicht bij een kind en merken het als een kind niet mee kan doen. Als wijkcoach zie ik ouders soms voor het eerst als ze een aanvraag via JSF/JCF willen doen. Ook dat is handig, want ik hoor dan meer van ze en kan ze ook op andere vlakken helpen.Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.