nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 8 april 2019

In de gemeente Nunspeet telt iedereen mee!

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland betaalt de contributie en of het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek – of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. Eén van de deelnemende gemeenten is Nunspeet waar recent de samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland weer is verlengd. Een goede reden om in gesprek te gaan met Mark van de Bunte, wethouder Sport en Economie.

Niemand mag buiten de boot vallen
In het gemeentehuis, pal naast het gerenoveerde marktplein, ontmoeten we Mark van de Bunte. De 29-jarige wethouder Sport & Economie maakt sinds mei vorig jaar deel uit van het college. “Ik ben dan wel nieuw in deze functie, maar al tien jaar lid van Vereniging Gemeentebelang, de lokale partij in Nunspeet.”  De sportieve wethouder, die aan fietsen, hardlopen en voetballen doet, vertelt welke plaats het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland inneemt binnen de gemeente. “In het coalitieakkoord staat heel duidelijk: ‘Iedereen telt mee’. Over het Jeugdfonds Sport & Cultuur is expliciet een zinsnede meegenomen, omdat wij vinden dat niemand buiten de boot mag vallen”, aldus de wethouder. Hij vervolgt: “Het is voornamelijk de stille armoede. Die is overal en niet alleen in de grote steden, zoals veelal gedacht wordt,. Als jongens en meisjes niet mee kunnen doen aan sport of cultuur, vallen ze sociaal buiten de boot. Dat mag gewoon niet gebeuren. En juist daarom dragen wij het Jeugdfonds Sport & Cultuur een zeer warm hart toe. Het verlengen van onze samenwerking is dan ook geen enkel punt van discussie geweest.”

Connectie met kunst en cultuur is groot
Tijdens het gesprek, waarbij inmiddels ook beleidsmedewerker Sport Matthijs Westerbeek is aangeschoven, komt de verhouding tussen sport en cultuur ter sprake. “Dat is een interessante”, zegt Van de Bunte. “Wij hadden voorheen een verhouding in de budgetverdeling, waarbij er meer geld beschikbaar was voor sport dan voor cultuur. Dat hebben we losgelaten en nu is er één budget beschikbaar, ongeacht een aanvraag voor sport of cultuur is. Het past ons ook beter. Nunspeet is een echt kunstenaarsdorp met, naast het Noord-Veluws Museum, Cutureel Centrum Veluvine en de Vrije Academie Nunspeet (VAN). Zo organiseerden zij in december 2018 op het marktplein het wereldrecord schilderen. Kinderen mochten Vera de Muis, één van de karakters van de wereldberoemde illustrator Marjolein Bastin (woonachtig geweest op de Veluwe, red.), tekenen. De connectie met kunst en cultuur is hier zeker aanwezig.”

Lokaal aanspreekpunt is waardevol
Net als in andere gemeenten is de hoop dat het aantal aanvragen beperkt blijft tot een handjevol. “Elke aanvraag is er een teveel, maar de aanwezigheid van een fonds als het Jeugdfonds Sport & Cultuur is wel heel belangrijk. Het stimuleren van kinderen om te gaan sporten of aan cultuur deel te nemen is van grote waarde voor hun sociale en fysieke ontwikkeling. Het is dan ook enorm belangrijk een lokaal aanspreekpunt te hebben die niet alleen deze kennis heeft, maar ook de contacten onderhoudt met verenigingen, scholen en gezinnen. Frank van der Voort is ons gemeentelijke lokale aanspreekpunt. Hij weet als geen ander wat er achter de voordeur plaatsvindt. Met de aanwezigheid van Frank als waardevol aanspreekpunt valt of staat de werking van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.”

De Keiler brengt geld op
Plots wijst de wethouder op een beeld van een wild zwijn in de vensterbank. “Ook de samenleving draagt bij aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit beeld staat voor de ‘Keiler’, een jaarlijks evenement in onze regio waar fietsen en hardlopen centraal staat, gekoppeld aan behendigheidsproeven. Het wordt georganiseerd door de Lions Club Nunspeet. De opbrengst uit het inschrijfgeld en bijdragen van sponsors gaat naar meerdere goede doelen, waaronder het Jeugdfonds Sport & Cultuur.”

Verbindingen leggen
Tot slot komt de ontwikkeling van het plaatselijke sportpark aan bod. “Dat is er een die ik toch nog graag wil benoemen”, benadrukt Van de Bunte. “Het betreft de revitalisering van sportpark De Wiltsangh. Dat wordt een duurzaam sportcomplex met een nieuw zwembad, sporthal en turnhal. In totaal komen er tien verenigingen samen, in plaats van het huidige aantal van vijf. Dit project geeft onze inwoners een fantastische stimulans om te sporten. Daarnaast kunnen er prachtige verbindingen worden gelegd tussen sport, cultuur, welzijn en onderwijs.”

Onderschrift foto: Wethouder Mark van de Bunte achter de piano in VeluphineLees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.