nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 28 januari 2019

Lokaal aanspreekpunt Joris Maier: maak gebruik van elkaars netwerk

In veel gemeenten liggen de aanvragen voor cultuur lager dan voor sport. Hoe gaat een lokaal aanspreekpunt dit veranderen? Joris Maier is lokaal aanspreekpunt in de gemeente Buren en in de gemeente Neder-Betuwe. Hij is aan de slag gegaan met het inventariseren van het culturele aanbod en te onderzoeken of hij aanbod moet creëren voor kinderen die behoefte hebben aan muziekles, dansles of andere culturele activiteiten.

Je bent bezig met het inventariseren en creëren van aanbod op het gebied van cultuur in gemeente Buren. Wat is de startsituatie geweest?

Ik merk dat het aantal aanvragen voor het Jeugdcultuurfonds binnen de gemeente Buren en Neder-Betuwe flink achterblijven t.o.v. andere fondsen als bijvoorbeeld het Jeugdsportfonds (totaal +/- 15 voor Cultuur en +/- 200 voor Sport). De vraag is of dit aan het beperkte aantal aanbieders ligt of misschien zijn de ondersteuningsmogelijkheden onbekend bij aanbieders en ouders/verzorgers? Ik denk beide. Op dit moment ben ik het culturele aanbod en de juiste contactpersonen aan het inventariseren om op korte termijn het onderdeel cultuur van het  Jeugdfonds Sport & Cultuur nog een keer flink onder de aandacht te brengen. Ik krijg hierbij ondersteuning van muziekvereniging Kunst en Vriendschap uit Maurik. Ook ben ik met een HUMUS in gesprek om in de gemeente Neder-Betuwe (plaats IJzendoorn) structureel scouting op te zetten.

Bij de zoektocht naar aanbod: welke acties heb je ondernomen?

Ik maak gebruik van het bestaande netwerk van lokale aanbieders. In dit geval heeft muziekvereniging Kunst en Vriendschap uit Maurik aangeboden om hun bestaande netwerk met mij te delen.

Deze muziekvereniging is maatschappelijk betrokken en ziet het belang van muziek- en culturele activiteiten bij kinderen (geldt uiteraard voor veel meer muziekaanbieders). Er zijn ook verschillende muziekverenigingen die hun aanbod  in projectvorm op basisscholen aanbieden en promoten, ik ben hier groot voorstander van en op die manier maken alle kinderen kennis met muziek. Tijdens zo’n project kan de ondersteuning van het Jeugdfonds Sport & Cultuur ook perfect gepromoot worden onder leerlingen en ouders/verzorgers.

Waar loop je tegenaan?

Beperkte aanbod aan culturele activiteiten. In de gemeente Neder-Betuwe wordt (nog) geen scouting aangeboden en sommige muzieklessen als ‘gitaarlessen’ worden niet tot nauwelijks aangeboden in beide gemeenten. Ook zanglessen, toneel/theater en ballet zijn niet, of minimaal in beide gemeenten vertegenwoordigd.

Je bent nog volop bezig met het project, maar wat zijn tot nu toe je successen?

Ik vind het sowieso een succes dat beide gemeenten kinderen die het thuis financieel gezien niet breed hebben de mogelijkheid geeft om deel te nemen, iedereen gelijke kans! Daarnaast vind ik de bereidheid van lokale organisaties en verenigingen om mee te bewegen en in te spelen op vraag en behoefte erg prettig. Er wordt kritisch naar het eigen aanbod gekeken en men is ook niet bang om iets nieuws te proberen.

Welke tips geef je intermediairs in andere gemeenten als ze dezelfde stappen willen zetten als jij?

Blijf in gesprek met het huidige lokale aanbod en deel signalen en bevindingen met elkaar. Het gebruik maken van elkaars netwerk is zeer waardevol en efficiënt.

Lees op onze website  meer over de meerwaarde van sport en culturele activiteiten voor het kind.

https://jeugdfondssportencultuur.nl/verhaal/erik-scherder/Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.