nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 1 november 2022

Nieuwe ambassadeur Dennis Licht: “Sport heeft me veel gegeven, ik wil dat elk kind dat kan ervaren”

Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland heeft er een ambassadeur bij: Dennis Licht. Als hardloper was hij actief op NK’s, EK’s en WK’s, tegenwoordig begeleidt hij anderen bij hardlopen. “Sporten geeft een prettig gevoel. Het zou fijn zijn als ook kinderen waar het thuis niet vanzelfsprekend is kunnen sporten.”

Zelf kwam Dennis ‘pas’ op zijn veertiende bij een club. “Ik loop al van jongs af aan, met mijn vader ging ik naar wedstrijdjes bijvoorbeeld, maar allemaal ongedwongen naast het wedstrijdzwemmen. Op een gegeven moment ging het zo goed met hardlopen, dat ik het zwemmen heb stopgezet. Na 2 jaar haalde ik mijn eerste medaille op een Nederlands Kampioenschap.” Daarmee startte zijn topsportcarrière. “Het is mooi hoe dat gaat, je ontdekt dat je talent hebt, en uiteindelijk kreeg ik ook de ondersteuning van een omgeving die zorgde dat ik ook het beste uit mijzelf kon halen. Ik wilde het ook graag, heb bijvoorbeeld mijn studie er later ook op afgestemd.”

Geluk gehad

Het bracht hem onder andere in 2015 naar het WK in China. “Mijn kwalificeren voor dat kampioenschap op de 5000 meter vond ik een van de mooiste races die ik heb gelopen. Maar iedere wedstrijd heeft wel zijn eigen verhaal. De eerste keer dat ik prijzengeld kreeg bij een wegwedstrijd vergeet ik niet meer. Ik ging net samenwonen met mijn vriendin en kon daar een nieuwe bank van kopen. Die staat hier nog steeds trouwens! Ik heb in mijn sportcarrière wel geluk gehad dat ik mensen had die me erbij konden ondersteunden. Mijn ouders natuurlijk, coaches, sponsoren en school. Daarom wil ik ook iets terugdoen voor de samenleving, zodat alle jonge kinderen mogen ervaren wat sport met je doet.”

Zelfvertrouwen

En sport doet veel, zegt Dennis. “Je ontdekt wat je fysiek en mentaal aankan, dat geeft zelfvertrouwen. Zelf heb ik daar nu bij mijn werk nog steeds wat aan. Sport brengt ook normen en waarden. Het geeft verbinding, jongens en meisjes sporten samen, leeftijden en achtergronden komen bij elkaar. En dat hebben we in deze tijd juist nodig! Natuurlijk geeft sport ook gewoon een prettig gevoel, je maakt je hoofd leeg. Iedereen merkt dat, als je gaat lopen is die to do-lijst zo uit je hoofd.”

Virtueel lopen voor het goede doel

Vanuit zijn Loop Expertisecentrum is Dennis nu dagelijks bezig mensen te motiveren om te gaan en blijven bewegen. In coronatijd organiseerde hij daarvoor ook virtuele runs, waar hij een goed doel aan verbond. “In 2020 de Coronarun in actie voor het Nationaal Ouderenfonds, dit voorjaar een kleine actie voor het fonds van Olympisch medaillewinnaar Abdi Nageeye. En natuurlijk in het voorjaar van 2021 de Lente Loop Challenge, met de Zevenheuvelenloop en Omroep Gelderland. Daarmee hebben we € 12.500 opgehaald voor het Jeugdfonds.” Hij droeg ook bij aan het succes van de lopers van Rotary Apeldoorn bij de marathon van Berlijn <link>. “Ze hebben mij gevraagd het team te begeleiden en sommige lopers persoonlijk. Het is prachtig om te zien dat iedereen de finish gehaald heeft en persoonlijke doelen bereikt zijn. En dat daarmee ook nog veel geld voor het Jeugdfonds opgehaald is.”

Iets positiefs voor je kind

Het ambassadeurschap voor het Jeugdfonds is een logisch vervolg. “Het komt uit mijn hart, ik wil dat iedereen kan meedoen. Ook de kinderen in gezinnen waar ze moeten beknibbelen omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen. Ik weet niet hoe het is om in hun schoenen te staan, maar ik roep ouders op om hulp van het Jeugdfonds vooral als iets positiefs te zien. Doe het voor je kinderen, zodat zij even weg kunnen uit de thuissituatie en lekker met vriendjes kunnen sporten. Daarom is het ook belangrijk dat er zoveel mogelijk intermediairs zich op scholen en bij gemeentes inzetten, zodat ouders dichtbij de hulp van het Jeugdfonds kunnen aanvragen. Ik weet met hoeveel passie intermediairs het werk doen, supermooi dat deze mensen er zijn!”Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.