Helden Stripboek en Winnaars

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem pagina

Haarlem | 16 december 2020

Winnaars Helden wedstrijd en stripboek

Haarlems illustrator Eric Coolen en Michaëla Bijlsma van Nieuwe Gracht Producties startten voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur een Helden Striptekenwedstrijd. De prijsuitreiking en presentatie van het werk in een stripboek, stond gepland tijdens een tentoonstelling in het Stadhuis. Met de Corona-maatregelen werd de tentoonstelling tweemaal uitgesteld en kan het uiteindelijk niet doorgaan.

Maar.. het stripboek is er!

Het kleurrijke, vrolijke boek geeft een mooi beeld met hoeveel enthousiasme er aan de stripverhalen is gewerkt, hoe creatief de jongeren zijn en welke onderwerpen er leven. Als helden tref je bijvoorbeeld Messi en super-oma. De verhalen zijn soms erg grappig maar raken ook wel eens thema’s als eenzaamheid en Corona-bestrijding. Alle heldentekenaars zijn helden. Daarom is ervoor gekozen om álle inzendingen in het stripboek op te nemen.

De winnaars

De winnaars kregen hun prijs tijdens een verrassingsoverval in hun eigen klas. Zij kregen een medaille, een champagnefles Celebrations, een strippakket van de hand van Eric Coolen en natuurlijk de eer. Ze waren totaal verrast!

1e prijswinnaar Levi

Levi De Caster won de wedstrijd. De jury waardeerde zijn volwaardige Helden strip. “Het is met veel detail en supergoed met de hand getekend en gekleurd. Een enorme klus. De houdingen van de figuurtjes zijn zeer divers en sterk neergezet. De hoofdpersonen zijn steeds goed herkenbaar. Ook de achtergronden zijn volledig gekleurd en er zit veel beweging in de plaatjes. Het verhaal is mooi symbolisch: door vriendschap wordt de wereld gered.” Levi deed mee namens de Don Boscoschool en zit nu op Coornhert Lyceum. Hij mocht vorige week op Radio Haarlem105 vertellen over zijn passie voor tekenen.

2e prijswinnaars duo Tobias en Maxim

“‘Superoma’ door Tobias Ammerlaan en Maxim Koster is een strip in zwart/wit met veel details in de tekeningen en met een originele vlakverdeling en tekeningen vanuit verschillende perspectieven, van boven af, dichtbij, veraf en soms valt er een tekening zomaar buiten de strip lijntjes. Dat is erg goed gedaan en maakt de strip speels. Het is een klassiek superheld verhaal maar waarin een oma de originele held is. Erg leuk ook dat het getekend is door een duo”. Tobias en Maxim zitten in groep 8 van De Ark in Haarlem. Volgens hun leerkrachten laten ze op school al vaak hun tekentalent zien.

Twee 3e prijswinnaars Leandra en Minne

“‘The lonely girl’ van Leandra Henstra is ook een strip met originele vlakverdeling, zeer goed getekend met een mooi zelfportret. Een sterke beginscène in zwart/wit. De lonely girl wordt zo sterk getypeerd. Het losse oog en mond zijn zeer treffend getekend en het perspectief is in het oog springend. De eerste blik op het werk daagt uit tot kijken waar het over gaat. Mooi verhaal over alleen zijn en hoop zien in het gezelschap van de ander.” Leandra was leerling van Wim Gertenbach College in Zandvoort en volgt inmiddels een creatieve opleiding.

Minne Wibawa, uit groep 8 van De Peppelaar in Haarlem, tekende ‘Mijn Held’. De jury zei: “Een volwaardig stripverhaal met als hoofdpersoon een antilichaam. Er wordt begrijpelijk gemaakt hoe door een super-antilichaam een virus verslonden moet worden, met een bijrol voor .. een bord pasta. Het is sterk getekend met doeltreffende tekeningen die ook diepte hebben en dat is heel knap gedaan.” Minne werd geïnterviewd door Jong023Kinderkrant

Stripboek bestellen

Helden Stripboek JFSC Haarlem

53 Striptekeningen zijn gebundeld in een 64-pagina’s dik stripboek. Opgenomen zijn ook portretten van jonge, lokale sport- en cultuurhelden als danseres Mandy Dollart, voetballer Calvin Stengs, actrice Hanna Obbeek, acteur/zanger Ralph Moerman en kickbokser Achmed Salem, die hun dromen al waarmaken.
De tekenaars krijgen uiteraard hun eigen exemplaar. Voor familie en vrienden van de tekenaars is het stripboek hartstikke leuk om te hebben, maar ook voor stripliefhebbers en iedereen die het kinderen gunt om mee te doen aan cultuurlessen.

Bestellen kan via: https://www.nieuwegrachtproducties.com/heldenstripboek/

Stichting Nieuwe Gracht Producties drukt de stripboeken belangeloos. De opbrengst komt volledig ten goede aan kinderen uit gezinnen met een krappe beurs, waarvoor Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem/Zandvoort hun teken- of andere cultuur- of sportlessen (mee)betaalt. Jouw aankoop maakt jou én deze kinderen blij.

Met dank aan
Haarlemse helden: Ralph Moerman, Mandy Dollart, Hanna Obbeek, Achmed Salem en Calvin Stengs.
Deelnemende scholen Haarlem: De Ark, Koorschool Sint Bavo, Molenwiek Dalton, De Peppelaar, Martin Luther King School, Don Boscoschool, Sterrencollege en Stedelijk Gymnasium. Spaarndam Gem. Haarlem: De Spaarneschool en Zandvoort: Hannie Schaft, Wim Gertenbach College
Hans Goes (Captain Haarlem), Henk Tijbosch Grafische Producties en Rob Petrie (virtuele tentoonstelling).Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.