nieuws

16 april 2019

Cultuur@CruyffCourts van start!

Ruim 1.000 kinderen uit armere wijken maken kennis met cultuur.

Met het project Cultuur@CruyffCourts bundelen het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation hun krachten.  Samen geven we kinderen en jongeren uit armere wijken toegang tot sport en cultuur dichtbij huis: op Cruyff Courts. Kinderen en jongeren krijgen naast het al bestaande sportaanbod nu ook de mogelijkheid kennis te maken met culturele activiteiten zoals rappen, dj-en, dansen en vloggen.

In 2019 gaat Cultuur@CruyffCourts op 14 verschillende Cruyff Courts door het hele land van start. In 2020 komen daar nog eens 14 Cruyff Courts bij. Op de Cruyff Courts vinden 8 weken lang allerlei verschillende culturele activiteiten plaats waar kinderen en jongeren aan mee kunnen doen. Zo maken ruim 1.120 kinderen kennis met sport en cultuur in hun eigen buurt. Cultuur@CruyffCourts wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

De feestelijke aftrap van Cultuur@CruyffCourts vond plaats op dinsdag 16 april 2019 op Cruyff Court Eljero Elia Veld in Den Haag. Bij de aftrap waren minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en wethouder Richard de Mos van Den Haag aanwezig.

Cultuur@CruyffCourts

Cruyff Courts zijn veilige ontmoetingsplekken in vaak armere wijken waar kinderen en jongeren kunnen sporten. Cultuur wordt door veel ouders, kinderen en jongeren ervaren als abstract en ver van hun bed. “Door op de Cruyff Courts te laten zien dat ook rap, dj-en, dansen en vloggen cultuur zijn, wordt het culturele aanbod concreet en bereikbaar. Tevens wordt de drempel naar structurele deelname verlaagd doordat de culturele lessen worden gegeven door cultuuraanbieders en buurtsportcoaches uit de wijk,” aldus Monique Maks, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Is er thuis geen geld om op les te gaan? Dan betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur.”

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation, voegt toe: “Cruyff Courts stimuleren om te bewegen, werken verbindend en zorgen ervoor dat kinderen gaan samenwerken. Dit heb je niet alleen nodig in sport, maar ook in cultuur. Dat is de kracht van onze samenwerking. Wij geloven dat wij op deze manier samen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.”

Kick- off

Op dinsdag 16 april gingen ruim 90 kinderen van OBS de Kameleon en uit de buurt aan de slag met diverse workshops. Van rappen tot breakdance en draaien achter de dj-tafel Yalp Fono: er was van alles te doen! Tweevoudig wereldkampioen groundmoves Nasser el Jackson van Panna Knock Out liet ondertussen de ene na de andere spectaculaire move zien. Het ZangExpress Pop-Up koor zong de sterren van de hemel. Koorleden Fabrice (9) en Sedil (9) gingen kort met de minister en de wethouder in gesprek over waarom sport én cultuur belangrijk zijn.

Waarna alle aanwezigen onder leiding van master ‘bucket drummer’ Bennie Semil van Partofit Cultuur@CruyffCourts oorverdovend van start liet gaan.Lees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.