nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 3 augustus 2022

Cultuur@Cruyff Courts Tiel laat kinderen kunst en cultuur ontdekken

Van 15 tot 20 augustus is er in het kader van Cultuur@Cruyff Courts weer elke dag iets te doen op het Cruyff Court in Tiel. Van graffiti tot lipdub en van schilderen tot capoeira. Alle activiteiten zijn gratis. Ingrid Zaaijer van het organiserende cultuurgebouw Zinder kijkt ernaar uit. “We gaan kinderen een hele leuke week bezorgen, maar daar blijft het niet bij. Daarna gaan we met workshops ook de scholen in!”

Kinderen laten kennismaken met kunst en cultuur is het belangrijkste voor Ingrid en haar mede-organisatoren. “Voor veel kinderen is het niet vanzelfsprekend om naar kunst en cultuur te komen. Daarom gaan we naar hen toe, met Cultuur@Cruyff Courts en de ZinderZomerweken. Daar ontdekken ze wat je in kunst en cultuur kunt doen, én wat ze leuk vinden. Als je schilderen leuk vindt, is het een nieuwe manier van je ontwikkelen en uiten. Je hoeft niet meteen een nieuwe Van Gogh te zijn, iedereen kan dit!” Het is de tweede keer dat er activiteiten zijn in het kader van Cultuur@Cruyff Courts, en bij de programmering is gebruik gemaakt van de ervaringen van vorig jaar. “We hebben een mix van dingen die toen goed liepen, zoals graffiti, en iets nieuws, dat is de lipdub geworden. Ook wilden we toch iets met sport doen, en capoeira is zowel een kunstvorm als sport.”

Via scholen nog meer bereik

Met financiële steun van de gemeente Tiel is het mogelijk om na de actieweek met gastlessen de scholen in te gaan. Een van de redenen daarvoor is om meer bekendheid voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur te creëren, zegt Ingrid: “Natuurlijk zijn er flyers en informatiematerialen bij de evenementen, maar op zo’n Cruyff Court ga je niet gemakkelijk dat gesprek aan. Je weet ook niet wie eventueel hulp zou kunnen gebruiken. Op de scholen zitten ook de intermediairs van het Jeugdfonds, zij kennen de kinderen beter, dan is contact laagdrempeliger.” Zinder betrekt de scholen ook bij het bedenken van de gastlessen. “We willen dat de kinderen echt kennis kunnen maken met activiteiten en dus een reeks geven, niet alleen maar een incidentele workshop.”

Jongerenwerkers betrokken

Tijdens het evenement helpt Mozaïek welzijn in de wijk met het onder de aandacht brengen van het Jeugdfonds. “Allerlei groepen jongeren komen naar het Cruyff Court om te sporten en dat kan dan even niet. De jongerenwerkers van Mozaïek leggen uit wat we komen doen. Je ziet dan vaak iets moois ontstaan, want ook die jongeren zien wat er kan op het gebied van kunst en cultuur en raken geïnteresseerd. En omdat de jongerenwerkers de wijk goed kennen, nemen zij flyers mee voor buurtbewoners die misschien de hulp van het Jeugdfonds kunnen gebruiken.”

Kunst en cultuur is voor iedereen

Er zijn nog relatief weinig kinderen die met een bijdrage van Jeugdfonds Sport & Cultuur aan kunst en cultuur doen. “Soms denken mensen misschien dat het te duur is en dus niet voor hen weggelegd. Maar dat is níet zo! Met hulp van het Jeugdfonds kan ieder kind aan cultuur doen, dat willen we zoveel mogelijk mensen vertellen. Dus tegen ouders met weinig geld zou ik willen zeggen: onderzoek wat er kan, en ik hoop dat zoveel mogelijk intermediairs en anderen hen daarop wijzen. Laat je kind bij Cultuur@Cruyff Courts gratis ontdekken wat er is, of vraag bijvoorbeeld een proefles. Vindt je kind het leuk, dan staat het Jeugdfonds klaar als er niet genoeg geld is!”

Meedoen

Dit is het spetterende programma van Cultuur@CruyffCourts in Tiel:

Maandag 15 augustus Graffiti 14.00 – 16.00 uur

Dinsdag 16 augustus Capoeira workshop 14.00 – 15.00 uur

Woensdag 17 augustus Kunstwerk schilderen 14.00 – 15.30 uur

Donderdag 18 augustus Lipdub (videoclip maken) 14.00 – 16.00 uur

Vrijdag 19 augustus dj-workshop 14.00 – 16.00 uur

Zaterdag 20 augustus Slotevent 13.00 – 16.00 uur

Via dit formulier kunnen kinderen zich opgeven.

Cultuur@Cruyff Courts is een samenwerking tussen Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation en wordt in Tiel georganiseerd door Zinder Tiel en Gemeente Tiel i.s.m. Mozaïek welzijn.

 Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.