nieuws

22 mei 2018

Breakdancer Redo ambassadeur!

Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo, is onze nieuwe ambassadeur! Hij is een professioneel breakdancer met een eigen school. Daarnaast geeft hij cursussen, treedt op in shows en doet mee met battles wereldwijd. Redo heeft ook zijn persoonlijke battle moeten voeren. Een extra motivatie om ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur te zijn. Redo’s credo: no excuses, no limits.

Redo is de nieuwe ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Ik wil kinderen en jongeren motiveren,” zegt Redo. “Ik heb zelf veel hindernissen moeten overwinnen.” Redo werd geboren met een te korte rechterarm zonder ellebooggewricht en heeft in totaal vijf vingers aan twee handen. Hij mist ook zijn rechterheup, zijn rechterbeen is korter en hij loopt met behulp van een prothese. Dat heeft hem niet verhinderd professioneel danser te worden. “Sporten was voor mij heel belangrijk. Een goede afleiding voor het feit dat ik vaak raar aangekeken en uitgelachen werd. In plaats van te focussen op wat ik niet kon, leerde ik vaardigheden waar ik wel iets mee kon. Van voetbal tot vechtsport, ik heb me nooit laten hinderen door mijn beperkingen.”

Beperking werd kracht

Toen hij 14 jaar oud was, maakte Redo kennis met de breakdancewereld. Een openbaring. “De cultuur in de breakdance wereld is heel open,” vertelt hij. “Ik werd niet raar aangekeken, kon helemaal mezelf zijn. Ik werd gewaardeerd om wie ik was. Natuurlijk moest ik achterstanden wegwerken. De eerste lessen waren hel. De basisbewegingen die iedereen deed, kon ik niet uitvoeren. Het kwartje viel toen een docent tegen me zei ‘pak de dingen die jij kunt doen en geef er je eigen draai aan’. Hij gooide me in het diepe. Ik werd gedwongen creatief te denken. En creativiteit doorbreekt grenzen. Mijn beperking werd een kracht. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen. Ik ben nu wie ik kan zijn.”

Fysiek en sociaal sterker

Redo is nu professioneel danser en heeft zijn eigen school. “Ik heb kansen gekregen en daarom ben ik nu wie ik ben. Dat gun ik ieder kind. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren kansen krijgen. Daarom staat het dichtbij me. Kunnen dansen, sporten, muziek maken…het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van een kind. Ik vind dat zo belangrijk. Het heeft me zoveel gebracht. Ik heb mezelf leren kennen en ben fysiek en sociaal sterker. Kinderen moeten zoveel mogelijk kunnen ontdekken, daar moet je nooit op bezuinigen, ongeacht de situatie thuis.”

Lees meer over ons breakdanceproject ‘The Floor is Yours’.

Volg Redo

Website: iamredo.com
Instagram: @iamredo
ROOTS Dance StudioLees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.