nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant pagina

Brabant | 18 januari 2024

BrabantSport Fonds en Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant bundelen krachten in strijd tegen (beweeg)armoede

In Nederland groeit 1 op de 11 kinderen op in armoede en heeft zo’n 13% van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud overgewicht, van wie 3% zelfs ernstig. Beide problemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen eten ongezonder en hebben vaak geen geld om lid te worden van een sportclub of -vereniging. Het BrabantSport Fonds wil beide trends samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant doorbreken.  

 

Langdurige impact

In november organiseerde het BrabantSport Fonds samen met partners De Spelen, een sportevenement voor basisschoolkinderen uit focuswijken. Ruim 300 kinderen maakten kennis met Olympische sporten als sumoworstelen, voetbal, judo, atletiek, tennis, estafette en nog veel meer. Het BrabantSport Fonds streeft naar grootschalige en langdurige impact. Directeur Maatschappelijk Marieke Maas legt uit hoe de samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant daarbij gaat helpen: “Op dit moment draaien we 40 maatschappelijke projecten, waarvan we aan de voorkant willen weten dat we er een duurzaam effect mee teweeg brengen. We willen dat ieder kind dat door een van onze projecten geïnspireerd raakt om te gaan sporten zich vervolgens kan aansluiten bij een vereniging. Door onze samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant kunnen we dat realiseren, omdat we nu deze kinderen een lidmaatschap kunnen aanbieden.”

 

Vitaliteit en inclusiviteit

In Brabant groeien zo’n 45.000 kinderen op in armoede. Sporten en bewegen, onderdeel zijn van een vereniging en mee kunnen doen met leeftijdsgenoten. Het BrabantSport Fonds vindt dat ieder kind daar recht op heeft. De samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant draagt bij aan de vitaliteit en inclusiviteit van de Brabantse jeugd. Peter Overeem, coördinator Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant, legt uit hoe dat zit: “Doordat we kinderen en jongeren kunnen laten sporten bij een vereniging staan ze midden in de samenleving en kunnen ze na het weekend tegen hun klasgenootjes zeggen dat zij ook iets leuks hebben meegemaakt.”

 

“Het BrabantSport Fonds biedt ons een warm netwerk aan relevante partijen en een schat aan mooie evenementen waar onze doelgroep actief is.”

 

Meer bereik door samenwerking

Het is echter niet altijd gemakkelijk om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen in beeld te krijgen. Armoede is namelijk nog altijd een thema waar een taboe op rust. Zo ziet ook Peter Overeem: “Mensen moeten weten van ons bestaan, zodat wij ze verder kunnen helpen. Daarom werken we continu aan onze bekendheid en hebben we de juiste intermediairs nodig om de doelgroep te bereiken. Het BrabantSport Fonds biedt ons een warm netwerk aan relevante partijen en een schat aan maatschappelijke sportevenementen waar onze doelgroep actief is. Ik hoop dat we samen mooie projecten gaan draaien en daardoor meer kinderen lid kunnen maken van een sportvereniging”, aldus Peter.Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.