nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 6 februari 2018

Bijeenkomst JSF en JCF toont kracht van het netwerk

Vinden, verbinden en versterken. Dat was de titel en rode draad van de bijeenkomst van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Gelderland op 31 januari in Ede. Een zeer divers publiek – van wethouders tot partners en ambtenaren tot intermediairs – deelden verhalen en gingen in gesprek. Dagvoorzitter Harm Edens vatte de boodschap van de dag samen. “We weten dat één op de acht kinderen opgroeit in armoede. Het JSF en JCF zijn dus helaas noodzakelijk. Zorg ervoor dat je deze werkwijze verder verspreidt in je netwerk, bijvoorbeeld bij buurgemeenten.”

Nodig in de opvoeding
De bijeenkomst was bedoeld om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Zo vertelden schaatser Stefan Groothuis en jazzmuzikant Guus Tangelder, ambassadeurs van JSF en JCF, over de meerwaarde van sport en cultuur. “Met hun persoonlijke verhalen maakten ze duidelijk dat deelname aan sport en cultuur nodig is in de opvoeding,” vertelt Miranda Wassink die vanuit het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds betrokken is bij de organisatie. “Meedoen aan sport en cultuur biedt kansen om vaardigheden te ontwikkelen en vriendschappen aan te gaan. Kinderen die in armoede leven lopen achterstand op.”

Inspirerende voorbeelden
In de zaal zat Dennis Jolink, een van de vijftien aanwezige intermediairs. “De inspirerende voorbeelden zijn mij het meest bijgebleven. Zoals de Brede schoolaanpak van de gemeente Culemborg. Zij brengen al bij het consultatiebureau gezinnen in kaart die het financieel moeilijk hebben. Door zo vroeg te signaleren kun je kinderen snel helpen en voorkom je dat een kind jarenlang niet aan sport of cultuurles doet.” Ook het filmpje uit Lochem over twee broers die turnen dankzij het JSF en Stichting Leergeld maakte indruk. “Een van de jongens is nu genomineerd voor sporttalent van het jaar. Zijn moeder vertelde dat de turnlessen de jongens structuur en zelfvertrouwen geven. ‘Dit hebben ze nodig. Ik ben dan ook blij dat ze twee keer per week turnles kunnen volgen en met wedstrijden mee kunnen doen dankzij het JSF.’”

Iedere school een intermediair
Jolink is zelf combinatiesportfunctionaris, intermediair en lokaal aanspreekpunt voor JSF en JCF in Heerde. Daar zijn in 2017 vier kinderen gestart met cultuurles en 23 kinderen met sportles. “Vorig jaar is de ‘natte gymles’ ingevoerd. Toen bleek dat er veel kinderen waren zonder diploma. Wij zijn nu voor 42 kinderen van 5-18 jaar aan het regelen dat ze alsnog hun diploma kunnen halen. Ook hebben we nu twee jaar op rij geld opgehaald voor het JSF met de organisatie van apenkooi in de kerstvakantie. Ieder jaar doen er ruim 100 kinderen aan mee. Ambassadeurs Erben Wennemars en Stefan Groothuis moedigden in filmpjes aan om deel te nemen aan de apenkooi met ‘meester Dennis’. Waar wij in Heerde behoefte aan hebben is dat er bij iedere school een intermediair actief is, dan kunnen we nog meer kinderen helpen om lekker te sporten of cultuurles te volgen.”

Buurgemeenten inseinen
Na een pianostuk gespeeld door Mark Schuttelaar een van de leerlingen van de Academie Muzikaal Talent praatten de deelnemers na bij het diner. Wassink: “Uit de gesprekken werd duidelijk dat de aanwezigen bekend zijn met de kracht van de fondsen en dat het echt nodig is om deze in te zetten. De meerwaarde van het JSF en het JCF is dat het geld rechtstreeks naar sport en cultuuraanbieders gaat en vaak aanvullend is op regelingen vanuit de gemeente. Duidelijk werd ook dat we elkaar als partners nodig hebben om lokaal sleutelfiguren in te zetten. Zij kunnen signalen van kinderen die ondersteuning nodig hebben het beste oppakken. De oproep om de fondsen onder de aandacht te brengen bij buurgemeenten die nog niet actief zijn, werd dus zeker meegenomen!”

Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Gelderland: de cijfers van 2017

  • Goedgekeurde aanvragen JSF: 1935 (in 2016: 1172)
  • Goedgekeurde aanvragen JCF: 165 (in 2016: 53)
  • Aantal intermediairs JSF/JCF: 536
  • Donaties: € 66.000,-

 Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.