nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant pagina

Brabant | 23 juni 2023

Armoede is niet altijd zichtbaar en gaat verder dan alleen geld

Ismène Elbers van De Kunst CultuurCoach Roosendaal is intermediair bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant. Op verzoek van een school organiseerde ze een workshop van een groep eindexamenleerlingen die niet mee konden op schoolreis. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant maakte de activiteit mede mogelijk. Ismène verhaalt hier over haar ervaringen.

Onzichtbare armoede is een realiteit waar we over moeten praten, vooral als het gaat om de uitdagingen waarmee scholen te maken hebben. Ik had laatst een bijzonder gesprek met een decaan en docent van een middelbare school, waarbij dit onderwerp ter sprake kwam en werden wederom mijn ogen geopend voor de vele problemen die zich voordoen.

Kinderen kunnen om verschillende redenen niet volledig deelnemen aan het schoolleven. Misschien zijn ze mantelzorger en kunnen ze niet weg omdat ze thuis voor een zieke ouder moeten zorgen. Of misschien passen bepaalde activiteiten niet binnen hun culturele achtergrond. Soms is een uitje of reis gewoonweg te duur. Of zouden ze tijdens het uitje, net als alle anderen, ook graag een frietje willen eten of een souvenirtje willen kopen. Als kind ben je afhankelijk van wat je ouders/verzorgers kunnen bieden, en dat is niet altijd voldoende.

De alternatieve reis

Onlangs kreeg ik een verzoek van een school om iets te betekenen voor een groep eindexamenleerlingen die niet konden deelnemen aan de eindexamen-schoolreis. Ik voelde me vereerd dat ze mij benaderden en zag dit als een kans om iets bijzonders te doen voor deze jongeren in de leeftijd van 16-17 jaar.

Als De Kunst en CultuurCoach nodigden we de leerlingen uit voor een open gesprek en een persoonlijke ontdekkingsreis. We wilden hen de gelegenheid geven om zichzelf en anderen beter te leren kennen, om te groeien en zich te ontwikkelen. Want persoonlijke ontwikkeling is niet alleen belangrijk, het is een kunst op zich! Met behulp van de creatieve Blauwprint Methode, waarbij we inzoomen op de jongeren en ik als coach hun talentontwikkeling begeleid, gingen we aan de slag.

Het werd een inspirerende reis waarin deze jongeren hun perspectieven verruimden en nieuwe mogelijkheden ontdekten. Ze leerden dat er verschillende manieren zijn om jezelf te ontwikkelen, zelfs als de omstandigheden niet ideaal zijn. We waren onder de indruk van hun veerkracht en vastberadenheid om het beste uit zichzelf te halen, ondanks de obstakels die ze tegenkwamen.

Drummen via het Jeugdfonds

Petra van Alphen van De Kunst CultuurCoach Roosendaal is ook intermediair bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant. Zij vertelde de jongeren de mogelijkheden van het fonds. Een van hen deelde zijn positieve ervaringen met drumlessen die hij via het Jeugdfonds kan doen. Hij zei hoe geweldig het is om deze kans te krijgen en benadrukte dat jongeren zelf actie kunnen ondernemen, waarbij de tussenpersoon contact opneemt met de ouders. Dit is hoe het bij ons werkt: een jongere heeft een prettig intakegesprek en ontvangt begeleiding om mogelijkheden te ontdekken, in plaats van zich te focussen op wat niet mogelijk is.

Ik geloof sterk in het empoweren van jongeren en het bieden van kansen. Het Jeugdfonds is er om hen te ondersteunen en te helpen bij het ontwikkelen van hun passies en talenten. Door middel van het intakegesprek en begeleiding proberen we hen te laten zien dat er altijd mogelijkheden zijn, zelfs als ze aanvankelijk onzichtbaar lijken.

Creativiteit en verbinding

Het was een van de meest bijzondere ervaringen die ik mocht meemaken. Aanvankelijk stonden er drie aparte tafels in mijn praktijkruimte, maar tegen het einde van de dag werden ze samengevoegd tot één lange tafel. Het was prachtig om te zien wat er gebeurde. Terwijl andere jongeren op reis waren naar een stad, waren deze jongeren op reis naar zichzelf, waarbij ze verschillende culturen, interesses en levensuitdagingen ontdekten. We spraken onder meer over burgerschap, creativiteit, waarde in geld en in leven en veiligheid.

De jongeren waren ontzettend enthousiast over het externe contact en de mogelijkheid tot gesprek en creativiteit. Als experts op het gebied van voortgezet onderwijs, als eindexamenleerlingen, hopen ze dat dit soort interactie en bewustwording rond armoede vaker plaatsvindt. Als Kunst CultuurCoach ben ik ontzettend trots dat we met de steun van het Jeugdfonds deze workshop mochten organiseren. Het was echt verbazingwekkend om te zien hoe deze creatieve en gezamenlijke ervaring de school heeft geïnspireerd. Het heeft ons allemaal diep geraakt en motiveert ons om hiermee door te gaan.

Dit verhaal herinnert ons eraan dat armoede in al haar vormen bestaat, ook al is het niet altijd zichtbaar. Laten we blijven praten over deze problemen en ons inzetten om kansen te creëren voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond. Samen kunnen we een verschil maken voor iedereen. Want onthoud: persoonlijke ontwikkeling is echt een kunst!

 

 

 

 

 

 

Ismène Elbers, De Kunst CultuurCoach RoosendaalLees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.