Marc Lammers

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant pagina

Marc Lammers: ‘Sport kan zóveel betekenen voor je zelfvertrouwen en geloven in jezelf’

Marc Lammers, oud-hockeyinternational, oud-bondscoach Nederlands dameshockeyteam en Belgisch herenhockeyteam. “Sport is mijn redding geweest! Op school ging het vroeger niet zo goed door mijn dyslexie en een scheiding thuis. Ik had totaal geen zelfvertrouwen, vond school niet echt leuk en had daardoor problemen op school.

Marc Lammers ambassadeur Jeugdfonds Sport Brabant

Fotografie: Mike Harris

Op het hockeyveld kreeg ik wèl de erkenning en waardering van anderen omdat ik goed kon hockeyen. Na de middelbare school ben ik naar het CIOS gegaan zodat ik nog meer kon sporten.

Mijn doel is altijd geweest om beter te kunnen hockeyen. Daarnaast had ik een droom: ooit de Olympische Spelen meemaken. Maakte mij niet uit of dat als speler, als trainer, als scheidsrechter of als fysiotherapeut was. Als ik maar erbij was. En als je ergens in gelooft, kun je heel ver komen! Om dat te bereiken, heb ik altijd kleine doelen gesteld. Gezorgd dat ik steeds een stapje hoger kwam. Met als resultaat dat ik vijf wedstrijden voor Oranje hebt gespeeld en inderdaad bij de Olympische Spelen ben beland! De eerste keer als coach van het Spaanse nationale dameshockeyteam waarmee we vierde werden op de Spelen van 2000 in Sydney, Australië. Daarna was ik bondscoach van het Nederlands dameshockeyteam dat zilver won op de Olympische Spelen van 2004 en in 2008 wonnen we met datzelfde team goud!

Kinderen hebben allemaal een talent. Helaas wordt dat nog wel eens onderschat. Vooral talenten in muziek of sport worden minder gestimuleerd dan andere talenten. En waarom? Voor je gezondheid is bewegen heel belangrijk. Gewoon spelenderwijs het sporten onder de knie krijgen. Daarnaast is de sport enorm goed voor alle sociale contacten. De meeste vriendjes en vriendinnetjes heb je bij de sport! En bovenop het zelfvertrouwen dat sport aan je geeft, krijgt je ook energie om andere dingen te doen.

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.