Ambassadeur Guus Tangelder
Op jonge leeftijd speelde Guus Tangelder klarinet bij Harmonie St.Gregorius in Terborg en volgde klarinetlessen op Doetinchemse Muziekschool bij Dick ter Waarbeek, klarinettist van het Gelders Orkest. In deze periode ontdekte hij al zijn voorliefde voor het samenspelen. Gedurende de middelbare schoolperiode kwam de saxofoon in beeld en voor de door hem opgerichte schoolband was de gitaar in die tijd het favoriete instrument. Na een jaar ‘kweekschool’ bleek het conservatorium een betere keuze. Gedurende zijn studietijd in Arnhem ontwikkelde hij zich als klarinettist/saxofonist maar evenzeer als pedagoog met een grote affiniteit voor het leiden van jeugdorkesten.

Bigband
Als saxofonist/klarinettist speelde Guus in tal van professionele bezettingen met musici als drummer Joop van Erven, trompettist Boy Raaymakers en pianist Loek Dikker. Hij won hiermee diverse prijzen: in 1973 de eerste prijs van het Davenport Jazzfestival in Doetinchem en in 1977 het Internationale Laren Jazzconcours. Ook stond hij aan de wieg van de Jazz- en Pop opleiding van het Arnhems conservatorium waar hij naast het geven van klarinet- saxofoon lessen de Bigband onder zijn hoede nam. Samen met collega docenten vormde hij midden jaren tachtig de professionele Guus Tangelder Bigband waarmee hij concerten geeft op belangrijke podia in Gelderland zoals Musis Sacrum en Luxor Live Arnhem, Gigant Apeldoorn, Agnietenhof Tiel, Lux en Lindenberg Nijmegen en Kunsthuis 13 in Velp.

Missie
Naast het werken met professionals had hij een belangrijke missie: het verbinden van professionals met jonge amateurmuzikanten. Vanuit Jeugdorkesten de JazzKids en de PuBi’s kregen jonge talentvolle- en minder talentvolle leerlingen de kans om samen te spelen en zich op die manier te ontwikkelen. Vele generaties hebben dit traject mee gemaakt en velen hebben zich vervolgens zelf ontwikkeld tot succesvolle professionals. Voor zijn niet aflatende belangstelling tot het verbinden van professionals met jongere musici werd Guus Tangelder geëerd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een muzikale en trotse ambassadeur dus van het Jeugdfonds Sport & Cultuur!

Bezoek website

Wist je dat?

gemeenten zijn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur

kinderen groeit op in armoede

kinderen en jongeren in 2018 de kans kregen om te sporten

kinderen en jongeren in 2018 de kans kregen om te dansen, muziek te maken, schilderen...