Guus Tangelder

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Ambassadeur Guus Tangelder: “Muziek is dagelijks geluk”

Al op jonge leeftijd sloot klarinettist en saxofonist Guus Tangelder zich aan bij de plaatselijke harmonie. Van daaruit groeide hij uit tot een veelgevraagde Big Band-speler en -leider en won hij diverse prijzen. “Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je naar de harmonie of de muziekschool gaat, veel organisaties zijn opgeheven. Daarom is het extra belangrijk dat we via JFSC kinderen in contact brengen met cultuur en waar nodig financieel helpen.”

“Muziek is voor mij dagelijks geluk. Ik zeg altijd dat je levenslang hebt  als je aan muziek begint,” lacht Guus. “Je pakt dat instrument altijd weer op, dat merk ik ook bij leerlingen. Soms stoppen ze vanwege een drukke studie, maar dan zie ik ze later weer terug.” Hij geniet van het effect dat muziek heeft op mensen. “Dat ze zich prettig voelen als ze zo’n avond zitten temusiceren.Mensen gaan bij een repetitie meer ontspannen weg dan ze binnenkomen. Het mooie van samen spelen in orkesten is ook het sociale aspect. Iedereen investeert in elkaar, en wil samen beter worden.”

Scholen en gemeenten zijn de sleutel

Als ambassadeur wenst Guus dat meer mensen weten dat JFSC ook cultuurmogelijkheden biedt. “Investeren in kennis op scholen en bij gemeenten is daarom belangrijk. Docenten en ambtenaren kunnen ouders en kinderen hierop wijzen. Ik geef graag huiskamerconcerten, een prachtig middel om geld op te halen voor dit goede doel. Maar daarmee bereik ik alleen de mensen die al belangstelling voor muziek hebben. Ik wil juist anderen laten zien dat ze muziek kunnen gaan spelen, ook als daar thuis geen geld voor is. Ik ga graag met docenten en ambtenaren om tafel om samen te zoeken naar de beste manier daarvoor.”

Jeugd uitdagen

Zijn liefde voor muziek heeft Guus altijd proberen over te brengen op jonge mensen. Door jeugdorkesten te leiden, les te geven en door voorstellingen te organiseren waarin jonge musici samenspelen met professionele Big Bands. Hij werd daarvoor zelfs onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. “Je moet serieus en leuk combineren om resultaat te krijgen. Zo’n groep jonge spelers krijgt een of twee workshops en moet dan met elkaar hard oefenen. Maar ze werken wel toe naar een bijzondere voorstelling. Die uitdaging geeft iedereen energie!”

Ambassadeurs kunnen inspireren

De musicus vindt dat cultuur zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. “Als je in je eigen dorp of stad voorbeelden ziet van mensen die aan cultuur doen, gaat dat als vliegwiel werken. Het zou daarom mooi zijn als er meer JFSC-ambassadeurs voor cultuur komen. Want toneel of tekenen zijn weer heel anders dan muziek. Gelukkig weet ik zeker dat ik niet uniek ben, er zijn veel bevlogen cultuurliefhebbers in Gelderland. Ik zou zeggen, kom samen met mij zorgen dat nog meer kinderen gelukkig worden van cultuur!”

 

Bezoek website

Naar de pagina van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.