5×5 Filmcompetitie Gelderland

5 jonge filmmakers, 5 verhalen

 

Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland daagt jonge filmmakers (tot 23 jaar) uit om mee te doen met de 5×5 Filmcompetitie Gelderland. Dit is jouw kans om een korte film te realiseren over een belangrijk onderwerp: kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Jeugdfonds Sport & Cultuur organiseert deze filmcompetitie samen met Cultuur Oost, Filmhub Oost en Go Short. We willen het onderwerp armoede bespreekbaar maken onder jongeren om zo nog meer jongeren te kunnen helpen om aan sport en/of cultuur te kunnen doen.

De filmmakers voor de 5×5 Filmcompetitie GLD zijn geselecteerd!

Tot en met 15 november konden filmmakers zich aanmelden voor de filmcompetitie. Op 19 november mochten 10 geselecteerde filmmakers hun plan pitchen voor de jury. Uiteindelijk gaan er 6 jongeren aan de slag om de komende periode de onderstaande 5 verhalen te verfilmen voor het JFSC Gelderland: Boyd Helderton, Jeroen te Pas, Roosmarijn Eenkema van Dijk samen met Daan Jansen, Casper van Sligtenhorst en Diogo Oliveira.

De verhalen

1. Dyllan, 7 jaar, Dinxperlo

Sinds Dyllan op judo zit, kan hij eindelijk zijn energie kwijt. Hij is met 27 weken veel te vroeg geboren, en dat zit hem dwars bij zijn ontwikkeling. Ook is bij hem ADHD vastgesteld. De ouders van Dyllan zitten in een vrijwillig schuldsaneringstraject. De zorgen in de thuissituatie voelt Dylan natuurlijk ook en dat uit zich in druk en soms onhandelbaar gedrag. De discipline van het Judo zorgt er ook voor dat hij beter zijn grenzen bewaakt. Nu Dyllan aan het sporten is heeft hij veel vriendjes gemaakt en heeft hij een rijker sociaal leven in de buurt.

2. Norah, 12 jaar, Culemborg

Door te sporten kan Norah ontsnappen aan de druk van alledag. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar chronisch zieke moeder in Culemborg. Het gezin heeft grote financiële problemen waarvan de eindstreep voorlopig niet in zicht is. Norah trekt zich het lot van haar moeder erg aan ze staat dan ook altijd klaar om haar moeder te helpen. Een zware last voor een meisje van 12. Maar via sport heeft ze veel vriendinnen gemaakt en dankzij het Jeugdfonds kan ze nu tennis ontdekken.

3. Imre, 12 jaar, Zoelen

Van zingen krijgt Imre energie en zelfvertrouwen. Op school vonden de andere kinderen hem een buitenbeentje en werd hij gepest. Zijn moeder is pianist en zijn vader is componist en speelt meerdere instrumenten. Niet zo gek dus dat hij muzikaal talent heeft! Inmiddels zingt hij in het Nationaal mannenkoor en heeft twee keer in de week les. 

4. Jernilius, 8 jaar, Nijmegen

Op zijn 7e werd Jernilius al gekozen tot Uniek Sporttalent van Gelderland! Hij is geboren met een linkerbeen dat een kwart korter is dan zijn rechterbeen. Daar werd hij op school ook mee gepest. Maar dat heeft hem alleen maar meer kracht gegeven. Jernilius is gaan sporten en ontdekte dat hij bijna in elke sport die hij deed de ene na de andere medaille binnen kon slepen. Uiteindelijk heeft rolstoeltennis zijn hart gestolen en is hij daar nu fanatiek mee bezig.

5. Maria (niet haar echte naam), 16 jaar

Sinds een paar jaar zit Maria op voetbal, dat brengt weer plezier in haar leven. Maria had een moeilijke jeugd en zit sinds 3 jaar in een jeugdinstelling. Daar probeert ze beetje bij beetje haar leven weer op rit te krijgen. En sporten helpt haar daarbij. Ze voelt zich beter en kan zelfs wat meer over haar toekomst nadenken!

Fans en de jury beslissen samen!

Fans en de jury bepalen samen wie de winnaar wordt. Vanaf 11 december worden de video’s op deze pagina vertoond. Fans kunnen dan stemmen door een donatie te doen op hun favoriete video. Uiteraard zijn deze donaties voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland. De uitkomst van deze stemmen telt voor 50% mee. De andere 50% wordt bepaald door de jury.

De 5X5 Filmcompetitie Gelderland wordt mogelijk gemaakt door:

                  

 

In de actievoorwaarden en de privacyverklaring vind je alle voorwaarden van de 5X5 Filmcompetitie Gelderland.

 

Meer over Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland
Wist je dat?

gemeenten zijn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

kinderen groeit op in armoede.

kinderen en jongeren in 2019 de kans kregen om te sporten.

kinderen en jongeren in 2019 de kans kregen om te dansen, muziek te maken, schilderen.