5x5GLD

Boyd Helderton winnaar

5×5 Filmcompetitie Gelderland

Filmmaker Boyd Helderton (22 jaar) heeft de 5×5 Filmcompetitie gewonnen. Dit is bepaald door de uitkomst van de stemmen van het publiek en de jury. De jury stond voor een lastige taak: “We zijn verrast door het hoge niveau van de inzendingen en het lag dan ook dicht bij elkaar. Het zijn bijzondere films geworden. Allen met een eigen, persoonlijke aanpak.” Over de video van Boyd zei de jury: “De beeldfragmenten in deze film zijn heel sterk. De film is met veel aandacht gemaakt en maakt de kracht van sport goed duidelijk. De film blijft boeien van begin tot eind.”

 

5×5 Filmcompetitie Gelderland

Zes jonge filmmakers hebben de afgelopen periode de verhalen verfilmd van jongeren die via het Jeugdfonds Sport & Cultuur aan sport of cultuuractiviteiten doen. De verhalen van Norah, Dyllan, Imre, Jernilius en Raj vormden het uitgangspunt voor de video’s. De 5×5 Filmcompetitie is een initiatief van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland, Cultuur Oost, Filmhub Oost en Go Short. Met dit initiatief hopen we het onderwerp armoede bespreekbaar te maken onder jongeren om zo nog meer jongeren te kunnen helpen om aan sport en/of cultuur te doen.

Mooi leerproces

De jonge filmmakers hebben allen op eigen wijze het project aangepakt. Alle deelnemers vonden het een mooi en leerzaam proces. Dat had te maken met de korte tijd waarin de film moest worden gemaakt, maar ook met het onderwerp. Zo gaf de 17-jarige filmmaker Jeroen te Pas aan: “Ik had eigenlijk nog nooit echt nagedacht over armoede. Maar ik heb hele mooie gesprekken mogen voeren met de moeder van Dylan, waar ik mijn film over maakte. Ik heb daar veel van geleerd en besef me nu hoe goed ik het heb. Winnaar Boyd reageerde enthousiast op het winnen van de filmcompetitie: “Ik ben superblij dat ik gewonnen heb. Ik heb deze film niet gemaakt voor mezelf, maar voor Raj. En omdat Raj altijd voor de overwinning gaat, moest ik dat natuurlijk ook doen! Echt top!”

Dit is de winnende film van Boyd Helderton  – Het verhaal van Raj

De andere films van de 5×5 Filmcompetitie Gelderland

Film van Jeroen te Pas – Het verhaal van Dylan

 

Film van Roosmarijn Eenkema van Dijk en Daan Jansen – Het verhaal van Norah

 

Film van Diogo Oliviera – Het verhaal van Imre

Film van Casper Sligtenhorst – Het verhaal van Jernilius

Meer over de 5×5 Filmcompetitie Gelderland

Tot en met 15 november 2020 konden filmmakers zich aanmelden voor de filmcompetitie. Op 19 november mochten 10 geselecteerde filmmakers hun plan pitchen voor de jury. Uiteindelijk zijn 6 jongeren aan de slag gegaan om 5 verhalen te verfilmen voor het JFSC Gelderland: Boyd Helderton, Jeroen te Pas, Roosmarijn Eenkema van Dijk samen met Daan Jansen, Casper van Sligtenhorst en Diogo Oliveira. Deze films kwamen op 11 december online, zodat het publiek tot 21 december kon stemmen. De stemmen van het publiek telde voor 50 % mee, de jury bepaalde de andere 50%. Heb je vragen over de 5×5 Filmcompetitie Gelderland? Stuur een mail aan: 5×5.gelderland@jeugdfondssportencultuur.nl.

De jury

De jury voor de 5×5 Filmcompetitie Gelderland bestaat uit professionals die vanuit verschillende specialismen de filmmakers zullen beoordelen. Tijdens een juryberaad op donderdag 19 november kozen zij de jongeren die daadwerkelijk de films voor Jeugdfonds Sport & Cultuur gaan maken. Wij zijn er trots op dat volgende personen in de jury hebben plaatsgenomen:

  • Marise den Bakker – ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur en singer-songwriter
  • Teun van Laake – programmer Go Short – International Short Film Festival Nijmegen
  • Chantal de Hommel – senior projectmedewerker Marketing en Communicatie Filmhub OOST
  • Martine Wilmering – projectleider Provincie Gelderland
  • Hans Vervoort – filmmaker

De 5X5 Filmcompetitie Gelderland wordt mogelijk gemaakt door:

                  

 

In de actievoorwaarden en de privacyverklaring vind je alle voorwaarden van de 5X5 Filmcompetitie Gelderland.

 

Meer over Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.