Intermediairs

4 februari 2019

Intermediairs

Wieneke: ‘Een plek waar je welkom bent’

Wieneke Dekker is gymdocent en buurtsportcoach in de gemeente Rheden. Samen met andere partijen in de gemeente zorgt ze ervoor dat ook kinderen uit gezinnen waar geen geld is, kennismaken met sport en, liever nog, lid worden van een club. `Een plek waar je welkom bent en ze je naam kennen.`

“Er zijn wijken die extra aandacht nodig hebben,” zegt Wieneke Dekker. “Wijken waar mensen geen geld hebben om hun kinderen lid te laten worden van een sportclub. Ik voel het als mijn taak om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met sport en ze door te verwijzen naar een sportclub. Op de club leer je spelenderwijs allerlei skills die je later in het leven nodig hebt. Het sociale aspect, omgaan met verlies, leren samenwerken. Sport verbindt en bovendien is het ontzettend leuk. Gelukkig zijn de lijntjes met de gemeente heel kort. Ik ben trots op de manier waarop de gemeente Rheden met armoede omgaat.”

Signalen

Wieneke kent zo langzamerhand de signalen van geldgebrek. “Het klinkt hard,” zegt ze. “Maar ik zie het aan de kleding. Een kind dat nooit gymkleding draagt maar in een afgeknipt spijkerbroekje gymt en op blote voeten bijvoorbeeld, dat is een van de duidelijkste signalen. Als ik dat zie, ga ik in gesprek met het kind; misschien wil het helemaal niet sporten. Maar als geld het probleem is, neem ik contact op met de leerkracht. Ik hoop dan via de leerkracht met de ouders in gesprek te komen. Ik heb gemerkt dat schaamte bij ouders naar de leerkracht toe veel minder is. De leerkracht kan de ouders vertellen dat ik kan helpen en dat niemand dat verder hoeft te weten.”

Ergens bij horen

Volgens Wieneke heeft het een groot effect op een kind als het mee kan doen. “Als een kind eenmaal op een sportclub zit, doet dat heel veel met ze. Het feit dat je op een club zit, ergens bij hoort. De club is een plek waar je welkom bent en ze je naam kennen. Weet je, op school is dat vanzelfsprekend maar verder leven die kinderen op straat. Het is dan heel fijn dat ze ergens bij horen. Ze worden  niet alleen beter in de sport die ze beoefenen maar ook het zelfvertrouwen groeit gigantisch.”

Kleine moeite, groot verschil

Wieneke is ook intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Als intermediair kan ze, samen met de ouders, direct een aanvraag doen zodat het kind lid kan worden van een sportclub. “Het spreekt vanzelf dat ik intermediair ben,” vindt Wieneke. “Ik ga met de ouders in de lerarenkamer zitten en doe een aanvraag voor ze. Het kost me tien minuten, maar daarmee kan ik wel een groot verschil maken in het leven van een kind. Geen geld hebben hoeft geen belemmering te zijn om mee te kunnen doen.”

Ben jij buurtsportcoach, cultuurcoach of combinatiefunctionaris? Word ook intermediair! Lees er alles over op onze infopagina voor intermediairs.

Word nu intermediair!

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.