Clubs

13 november 2020

Clubs

Volleybal: het thuisgevoel dat de vereniging brengt, is belangrijk voor kinderen

Volleybal is een populaire binnensport. Kinderen kunnen vanaf een jaar of zes lid worden van een club. Dat brengt ze veel. Louis Hillekens, ledenadministrateur van volleybalclub Revoc/VCB in het Limburgse Reuver en Peter van Tarel, Manager Sportontwikkeling bij de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) vertellen waarom het zo belangrijk is dat kinderen mee kunnen doen.

Volleybal is een populaire sport in de gemeente Beesel waar Reuver onder valt. Ook onder kinderen. Van de 312 leden van Revoc/VCB zijn er 130 onder de achttien jaar. “Kinderen kunnen al vanaf hun 6e lid worden.” De vereniging is stevig geworteld in de gemeente. “We bestaan volgend jaar 70 jaar,” zegt Louis Hillekens. “Ikzelf volleybal al ruim veertig jaar. Volleybal is zo leuk omdat het in teamverband is. Dat brengt kinderen veel. Behalve plezier en beweging gaat het ook om sociale contacten, leren omgaan met andere kinderen, trainers en coaches, leren omgaan met winst en verlies en de bijbehorende emoties. Maar ook het gevoel ergens bij te horen is erg belangrijk.”

Vinger aan de pols

Ook in de gemeente Beesel zijn gezinnen die moeten rondkomen van een minimuminkomen en waar dus geen geld is om de contributie en kleding van de volleybalclub te betalen. “Een aantal kinderen sport bij ons via het Jeugdfonds,” vertelt Louis. “De stichting Leergeld doet aanvragen bij het Jeugdfonds als er thuis geen geld is om te sporten of voor muziekles. Kinderen mogen bij ons drie keer meedoen om uit te proberen of het wat voor ze is. Als ledenadministrateur kan ik zelf ook de vinger aan de pols houden. Als de automatische incasso niet goed gaat, neem ik zelf contact op met het gezin. Ook laat ik het de ouders weten wanneer de periode van vergoeding via het Jeugdfonds verloopt, zodat zij actie kunnen ondernemen.”

Kinderen moeten onbezorgd kind kunnen zijn

“Meedoen kan een groot verschil maken in het leven van een kind. Voor een enkeling is de club zelfs een soort van familie, waar je je verhaal kwijt kan als het thuis of op school niet zo lekker loopt. Als wij zo’n lid laten helpen bij de training van de kleintjes zie je ook het zelfvertrouwen groeien. Zonder de bijdrage van het Jeugdfonds was dat niet gelukt. Het is heel belangrijk dat kinderen iets aan sport of muziek kunnen doen. Kinderen moeten onbezorgd kind kunnen zijn.”

Nederlandse Volleybalbond (Nevobo)

Nevobo ondersteunt de volleybalclubs op bestuurlijk niveau, technisch als het gaat om coaches en scheidsrechters en is hard bezig met professionalisering. Als Manager Sportontwikkeling is Peter van Tarel onder andere verantwoordelijk voor ondersteuning van de clubs.

“Het is een lastige periode voor het volleybal,” zegt Peter van Tarel. “We zijn een teamsport en een binnensport. En in tijden van corona is dat moeilijk. Tijdens de eerste golf was er een ledendaling van 11% bij de jeugd. Dan zie je hoe belangrijk die verenigingsstructuur is. Het sociale aspect staat erg onder druk momenteel maar we doen er alles aan dat bij te sturen. Ik denk dat het wel weer aantrekt. Mensen hebben behoefte aan dat sociale aspect. Volleybal is een echte volkssport en staat in de top tien van de snelst groeiende teamsporten.

In de sport ontwikkelen kinderen zich op een natuurlijke manier.

Beter in bewegen

Het thuisgevoel dat de vereniging brengt, is belangrijk voor kinderen. Met name voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. “Op veel van onze clubs kunnen deze kinderen lid worden met hulp van het Jeugdfonds,” vertelt Peter. “De clubs zijn goed op de hoogte van het bestaan van het fonds en hoe een aanvraag gedaan wordt. Sport is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling, levensvaardigheden en de fysieke ontwikkeling van kinderen. Er is steeds meer aandacht voor breed motorisch bewegen. Als je op volleybal zit, hoef je niet te klimmen of een koprol te maken maar als je dat toch in de training opneemt, worden kinderen beter in bewegen in het algemeen en kunnen ze daar een leven lang plezier van hebben. Steeds meer sportclubs doen dat.”

Levensvaardigheden

Peter van Tarel vindt niet alleen de fysieke kant van sporten belangrijk maar ziet ook dat kinderen de kans krijgen levensvaardigheden te ontwikkelen. “Samenwerking, doelen stellen, feedback geven en krijgen, leiderschap. Dat gebeurt in de sport op een hele natuurlijke manier. Juist voor kinderen die in een lastige situatie opgroeien, is dat waardevol. Internationaal is die ontwikkeling van levensvaardigheden via sport al vanzelfsprekend. In Nederland kan het nog wat meer. Het is iets wat bij ons als bond hoog op het lijstje staat.”

Fotocredit: fotohoogendoorn.nl.

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.