Onze mensen

30 augustus 2021

Onze mensen

Tom van ’t Hek: ‘De kloof verkleinen’

Radiopresentator en voormalig huisarts, tophockeyer en bondscoach Tom van ’t Hek volgt Kees Jansma op als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Zijn affiniteit met ons werk en kwetsbare kinderen komt voort uit zijn ervaringen als huisarts en voorliefde voor sport en cultuur.  

Tom van 't Hek nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht Jeugdfonds Sport & Cultuur“Ik kende het Jeugdfonds Sport & Cultuur al en heb niet lang hoeven nadenken over de vraag of ik Kees wilde opvolgen als voorzitter van de Raad van Toezicht,” zegt Tom van ’t Hek. “Het is een prachtige organisatie en ik wil mensen graag een zetje in de goede richting geven als dat nodig is. Juist nu. Je ziet dat, ook vanwege de coronacrisis, de verschillen tussen mensen qua fysieke en mentale gezondheid en financiën steeds groter worden. Daar maak ik me grote zorgen over. Volgens mij is het verkleinen van die verschillen een van de belangrijkste uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Ik ben blij dat ik via het voorzitterschap van het Jeugdfonds mijn steentje bij kan dragen.”  

Niet vanzelfsprekend

Als huisarts kreeg Tom mensen uit alle hoeken van de samenleving in zijn spreekkamer. “In mijn spreekkamer zag ik dat veel dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen, zoals voldoende geld om rond te komen en om ‘gewoon’ mee te kunnen doen aan bijvoorbeeld sport of cultuur, voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Ikzelf heb van jongs af aan ongelofelijk veel ‘sportgeluk en plezier’ mogen ervaren, maar was me ook bewust dat dit lang niet voor iedereen is weggelegd.

Op de club van mijn kinderen werd er zelfs nog in het clubkrantje een lijstje gepresenteerd van kinderen waarvan de ouders de contributie niet hadden betaald. Of werden kinderen van het veld gehaald als de contributie niet was overgemaakt. Ik heb toen meteen gezegd dat we daar echt mee op moesten houden. Kinderen mogen niet de dupe worden van de financiële situatie thuis en mee kunnen doen is zo belangrijk en basaal. 

En of je nou kiest voor hockey, voetbal of gitaar: ik ben ervan overtuigd dat ergens aan meedoen en erbij horen essentieel zijn voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als je er als kind bij hoort, is de kans groot dat je ook als volwassene volop deel uitmaakt van de samenleving. ” 

Ook cultuur

Tom van ’t Hek heeft van kleins af aan de kans gekregen om te sporten en het heeft hem veel gebracht. “De belangrijkste bijzaak van het leven,” lacht hij. “Dat geldt voor mij ook alhoewel sport echt niet het enige is in mijn leven zoals veel mensen denken. Maar sport, zowel als speler en als coach, heeft veel voor me betekent en doet dat nog steeds. Als vader was ik ook altijd actief bij de voetbalclub van mijn zoontje en de hockeyclub van mijn dochter. Dat verenigingsleven is heel waardevol. Sport is dus belangrijk voor me maar cultuur net zo goed. Als kind gingen we ook mee naar concerten en theater. Ik ben een groot opera en kleinkunstliefhebber.” 

Gezinnen moeten ons weten te vinden 

De naam zegt het al: de Raad van Toezicht houdt toezicht op het reilen en zeilen van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Er staat een prachtige organisatie met mensen die heel goed weten wat ze doen,” vindt Tom. “Ik wil graag meedenken met ontwikkelingen zoals de samenwerking met andere hulporganisaties binnen Sam&. Meedoen met sport en cultuur is belangrijk maar er is meer dat het verschil kan maken in de levens van kinderen en jongeren. Hoe groter het aanbod is dat we kinderen kunnen bieden, hoe beter het is. Ik kijk dus graag hoe we de dingen zo goed en zo handig mogelijk kunnen organiseren met elkaar.

Een van de belangrijkste taken nu is dat kinderen en ouders ons weten te vinden en dat wij de kinderen kunnen vinden, zeker nu sport en cultuur weer open zijn. Ik zet graag mijn ervaring en contacten in om het Jeugdfonds nog sterker te maken zodat kinderen mee kunnen doen en de kloof tussen verschillende groepen in de samenleving kleiner wordt.” 

>> Meer over onze Raad van Toezicht

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.