Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 9 december 2020

Ambassadeurs

Schaatskampioen Stefan Groothuis: ‘Iedereen moet Jeugdfonds Sport & Cultuur kennen’

Schaatskampioen en Olympisch goudenmedaillewinnaar Stefan Groothuis is als ambassadeur al ruim 8 jaar bij Jeugdfonds Sport & Cultuur betrokken. Hij zet zijn schaarse tijd graag in om JFCS meer bekendheid te geven, bijvoorbeeld door cheques in ontvangst te nemen. “Nog meer mensen moeten weten dat een aanvraag doen bij JFSC heel makkelijk is en het verschil kan maken voor de kinderen.”

In 2012 werd Stefan benaderd door de burgemeester van Voorst en toen voorzitter van JFSC Gelderland Jos Penninx. “Als topsporter weet ik goed hoe belangrijk het is dat ieder kind kan sporten en wat het kan brengen. Ik ben zelf van oorsprong geen schaatser, ik ben begonnen met korfbal. Dat vond ik heel gezellig, daar heb ik het sociale aspect van een teamsport ervaren. Niet dat ik er heel goed in was, haha. Bij schaatsen ontdekte ik dat je ook plezier kunt halen uit jezelf bewijzen en voortdurend verbeteren. Alle kinderen zouden op die manier moeten kunnen ontdekken wat bij hen past.”

Passie ontdekken

Sport en cultuur leren je dingen waar je voor de rest van je leven wat aan hebt, vindt Stefan. “Het is zo mooi om te ontdekken dat je ergens bevlogen van kunt raken, en dat je jezelf dan heel snel kunt ontwikkelen. Dat helpt je ook later, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan. Wat vind ik nu écht leuk? En je krijgt spelenderwijs te maken met dingen als doelen stellen, leren doorzetten en leren samenwerken. Daarom vind ik het ook goed dat de laatste jaren cultuur erbij gekomen is. Sport past niet bij alle kinderen, sommige vinden hun passie in muziek of toneelspelen. Gelukkig maken we dat nu ook mogelijk.”

Iedere dag kun je opnieuw beginnen

Stefan roept dan ook alle ouders die steun kunnen gebruiken op zich te melden. “Je zit in een situatie die je zelf niet zo hebt gewild. Ik heb dat zelf ook ervaren, mijn leven is met een depressie ook niet vlekkeloos verlopen. Zo’n situatie is nu eenmaal zo, dan kun je je wel gaan schamen maar dat is nergens voor nodig. Door een klein steuntje in de rug te accepteren van bijvoorbeeld JFSC kun je juist vooruitkomen. Dus pak die hulp aan! Iedere dag is een nieuwe dag om opnieuw te beginnen, zodat je kinderen wel gewoon aan sport of cultuur kunnen doen. En aanvragen is heel makkelijk, geen bureaucratie of lange formulieren invullen. Die eenvoud is de kracht van JFSC.”

Intermediairs zijn de onbekende helden

Die eenvoud komt ook door het brede netwerk van intermediairs. Zij zitten bijvoorbeeld op scholen, bij gemeenten en bij ondersteuningsorganisaties en kunnen de aanvragen voor ouders doen. “Zij zijn de echte helden van JFSC!,” zegt Stefan. “Ik heb veel respect voor de mensen die dat doen, het is best lef hebben om zo’n lastig onderwerp bespreekbaar te maken. Dat is makkelijker als je dichter bij iemand staat. Ik hoop dan ook dat we nog veel meer intermediairs door heel Gelderland krijgen, die ook de boodschap nog verder kunnen verspreiden. Met een relatief kleine tijdsinvestering kun je een groot verschil maken in het leven van kinderen. Zelfs als je maar één aanvraag per jaar zou krijgen is dat al de moeite waard!”

Verhaal vertellen

Om meer bekendheid te geven aan JFSC is Stefan een paar jaar terug samen met lokaal aanspreekpunt Robert Horstink bijna alle scholen in Voorst langs geweest. “We gingen vooral om het onderwerp op de agenda van de directeuren te krijgen, maar als je met twee topsporters langskomt komt al snel de vraag of je ook de klassen in wilt. Het was heel leuk om te doen, en dat soort activiteiten moeten we blijven doen om zo nog meer kinderen en hun ouders te bereiken.” Ook de cheques die Stefan in ontvangst neemt (voor de coronatijd uiteraard, en hopelijk weer snel komend jaar) dragen bij aan de bekendheid van JFSC. “Het is mooi om naar mensen toe te gaan die hard gewerkt hebben voor een goed doel, en het zijn vaak behoorlijke bedragen die dan opgehaald worden. Daar kunnen we weer veel kinderen mee ondersteunen! Wat dat betreft ben ik dubbel in mijn wens voor de toekomst. Het JFSC is belangrijk om kinderen kansen te geven. Tegelijkertijd moeten we blijven signaleren dat het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn in een land als Nederland. Dus ik hoop dat we ooit als JFSC overbodig zijn, maar dat we tot dat moment zoveel mogelijk kinderen hebben kunnen helpen.”

 

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.