Clubs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam pagina

Amsterdam | 5 september 2022

Clubs

Turntrainster Sophie Steevensz: ‘Een club vergroot je zelfvertrouwen’

Als blij meisje stond ze zelf op de turnmat. Nu, samen met een compagnon is ze eigenaar van een turnschool in Amsterdam. Sophie Steevensz: “De sport blijft me boeien. Ik wil graag mijn enthousiasme en passie voor het turnen overbrengen op kinderen. Op een ontspannen en speelse manier. De sport heeft mij zoveel gebracht, dat gun ik ieder kind.”    

Turntrainster Sophie Steevensz 'Een club vergroot je zelfvertrouwen'“Het hoogtepunt van de week”. Sophie Steevensz blikt terug op haar turnles als meisje van zeven. “Ik verheugde me de hele week al op de les. Het begon echt recreatief. Een uurtje op woensdagmiddag. Meer was het niet, maar het was zo leuk! Ik had een fijne trainster, we hadden echt een band en ik vertrouwde haar. Ik voelde me thuis op die vereniging en bij haar. Dat is bij het turnen een belangrijk aspect. De band met de trainer.  

Vanuit dat ene uurtje klom ik op tot wedstrijdniveau en later werd ik zelf trainster. Het is een uitdagende, prestatiegerichte sport. Het vraagt commitment als je echt op hoog niveau wilt presteren. Trainingsuren kunnen oplopen tot 13-15 uur in de week. Daarnaast doorzettingsvermogen, kunnen incasseren en leren je lichaam optimaal te gebruiken. Het belastingsprofiel bij turnen is lager dan bij veel andere sporten. Bij turnen train je niet een specifieke spiergroep. Je oefent ook op balans en coördinatie en traint op vier onderdelen. Dat is allemaal een andere spierbelasting, dus zwaar, maar iedere keer anders. Op wedstrijdniveau doe je turnen er ‘niet even bij’. Het vraagt nogal wat van de kinderen maar ook van de ouders. Het is een intensieve sport. Maar je krijgt er ook heel veel voor terug.” 

Leren en groeien 

Als Sophie terugkijkt ziet ze hoe het turnen haar gevormd heeft. “Ik heb echt meer zelfvertrouwen gekregen. Ik heb geleerd dat je beter wordt als je oefent. Dat doorzetten loont en dat uitdagingen aangaan je iets kan brengen. Maar ook heb ik leren ontspannen, want het gaat om de balans tussen in- en ontspannen. En vooral ook de lol van het samen met anderen trainen en naar wedstrijden gaan. Je bent deel van de groep. Dat is, denk ik voor elk kind belangrijk. Ergens bij horen en merken dat je leert en groeit. Een club is zo anders dan school of thuis. Het is een aanvulling die belangrijk is voor elk kind. Sport is natuurlijk gezond en kinderen worden fysiek sterker. Maar het is veel meer. Mentaal gebeurt er ook het een en ander. Ik zie nu op de vereniging kinderen echt op alle vlakken groeien en meer durf en vertrouwen krijgen. Dat is prachtig om te zien.”    

Elke week een feestje 

Zes jaar geleden richtte Sophie samen met mede-trainster Claire Griffiths City Gymnastics in Amsterdam op. “Onze liefde voor het turnen overbrengen; dat is onze missie. Op een fijne, natuurlijke en ontspannen manier. Zeker nu de laatste tijd het turnen zo negatief in het nieuws kwam, willen we laten zien dat het ook anders kan. Persoonlijk, gezellig, betrokken en met een hecht team geven we kinderen les. Gewoon komen sporten in een legging en een T-shirt als het kind dat prettig vindt. Geen strikte, opgeprikte turncultuur. Maar vooral leuk en relaxed. We willen er elke week een feestje van maken. Zowel voor de kinderen die een uurtje komen als voor de wedstrijdturners. Toen ik zelf jong was vond ik de sport super leuk maar de prestatiedrang vond ik lastig. De wedstrijden waren voor mij vaak eng en spannend. De druk werd opgevoerd, de lat lag hoog. Terwijl ik elke dag wel wilde turnen. Dat wrong, het klopte dus niet. Daarom willen wij het op onze turnvereniging anders aanpakken.” 

Iedereen is welkom 

Wat jaren geleden begon als een kleine club, is nu uitgegroeid tot een vereniging met 450 turners en turnsters. “Het is echt ontploft! We geven minigym aan kleintjes vanaf 2 jaar, aan kinderen in de puberteit en alles ertussenin. Van puur recreatie- tot wedstrijdsport. We hebben een hecht team trainers die met plezier en professionaliteit de kinderen begeleiden. Het gaat niet om de prestatie alleen, we willen meer bereiken. De leerlingen plezier laten hebben, lol maken. Als groep ook samen optrekken en elkaar aanmoedigen en helpen. Dat maakt je sterker. We hebben ook kinderen die via het Jeugdfonds Sport & Cultuur bij ons turnen. Zo fijn dat dat kan. Iedereen is welkom bij ons. Zowel bij de recreatieve lessen als de wedstrijdsport zitten er kinderen die het thuis financieel moeilijk hebben. Juist voor hen is de sport een uitlaatklep. Een moment in de week dat ze niet met de zorgen van thuis geconfronteerd worden. Dat ze gewoon deel van de groep zijn. Even ontspannen. Een veilige, vertrouwde plek hebben. Dat is heel waardevol. Het kan nieuwe vriendschappen opleveren, of een andere mindset. Het kan zorgen voor ontspanning en meer zelfvertrouwen. Daarom hoop ik dat ouders geen schroom voelen om hulp in te roepen. Zodat elk kind kan meedoen en lid kan worden van een club. Want niemand wil aan de kant staan. En als het aan ons ligt: kom lekker turnen!” 

Meer over turnen via het Jeugdfonds

Website City Gymnastics

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.