ambassadeur

9 maart 2020

ambassadeur

Sem Donkers, jongste ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe

Sem Donkers (2007) is naast scholier ook schrijver en acteur. Hij is gefascineerd door de geschiedenis van film en theater, hierover schrijft hij dan ook en maakt zijn eigen theatervoorstellingen.

Sem Donkers alias Charlie ChaplinCharlie Chaplin

Als klein jongetje keek Sem wel eens naar een animatieserie op de televisie, waarin de Tramp ( het personage van Charlie Chaplin) in de moderne wereld probeerde te overleven. “Ik vond hem in het begin best eng, vanwege zijn make-up, maar toen er in 2016 een musical over Charlie Chaplin naar Nederland en Vlaanderen zou komen heb ik hem herontdekt” verteld Sem. Vanuit deze fascinatie schreef hij zijn eigen voorstelling over Chaplin die hij in 2018 in Theater Hofpoort in Coevorden heeft opgevoerd. Dit was het begin van meerdere optredens als Charlie Chaplin, o.a tijdens het straatheaterfestival “Kerst in Oud Kampen” in Kampen , kerst 2019.

Sem heeft ook al 2 boeken geschreven, één over Chaplin en één over Laurel en Hardy. Over het laatste tweetal heeft hij ook een kort toneelstuk geschreven. Deze heeft hij opgevoerd tijdens de Europese Sons of the Desert-conventie, hier komen Laurel en Hardy-fans van over de hele wereld bij elkaar. “Dit was een geweldig ervaring” zegt Donkers.

Filmpje Jeugdfonds Sport &  Cultuur Drenthe

In Podium Zuidhaege in Assen (april 2019) kreeg Donkers de kans om zijn Chaplin-imitaties aan RTV Drenthe te laten zien. Dat is wat hij voor een groter publiek ook wil doen. De loopjes, de stok en de gezichten die de inmiddels overleden filmster succesvol maakte, komen weer tot leven als Donkers op het podium staat. “Het is niet makkelijk, want hij deed het allemaal op zijn manier, zijn manier is uniek.” Dit werd opgepakt door een medewerker van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Drenthe en zij heeft mij gevraagd om in een filmpje voor een lokale supermarkt aandacht voor het fonds te vragen. Ik vond dat erg leuk om te doen.Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen om geld op te halen”.

Ieder kind een kans

“Sinds ik kan lopen en praten ben ik bezig met toneelstukjes opvoeren en ik heb nooit iets anders gewild.Ik vind dat ieder kind ook zo’n kans verdient om te doen wat ze graag willen. Sporten of cultuur, wat je leuk vindt. Je leert er nieuwe mensen kennen”, verteld Sem. Zelf heeft hij verschillende sporten gedaan maar zijn passie voor theater trok toch harder aan hem. Theater- en musicallessen heeft hij ook gevolgd, toch wilde hij maar één ding. Zijn eigen voorstellingen maken en daarmee optreden. Het proces om een voorstelling te maken duurt best lang, Sem merkte dat hij meer tijd bezig was met schrijven dan spelen. Aangezien je tijdens het schrijven de hele tijd zit werd het toch tijd om iets aan beweging te gaan doen, de keuze is gevallen op de sportschool waar je hem nu regelmatig kunt tegenkomen.

 “Ik wil en ga proberen om zoveel mogelijk kinderen te kunnen laten meedoen met sporten of iets aan cultuur te doen”.

Jongste ambassadeur

Sem, in zijn nieuwe act als Ramses Shaffy

Sem: “Ik vind het geweldig wat het Jeugdfonds Sport & Cultuur doet voor kinderen die niet de mogelijkheden hebben die ik wel heb. Het is een enorme eer dat ik gevraagd ben als jongste ambassadeur om meer bekendheid te geven aan het fonds”.

 

Volg Sem op Facebook.

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.